OMS: vaccinurile antigripale, prioritate pentru persoanele vulnerabile. Nou-născuții, vaccinați conform graficului de imunizare

vaccin_copil.jpg

Vaccin copil
OMS a precizat că pandemia de coronavirus poate duce la decese cauzate de bolile ce pot fi prevenite prin vaccin şi o sarcină crescută pentru sistemele de sănătate deja împovărate de coronavirus.
Foto: Arhiva Click!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat câteva principii directoare pentru programele de imunizare în timpul pandemiei cu noul coronavirus pentru ţările europene. Se recomandă vaccinarea în maternităţi a nou-născuţilor, conform graficului naţional de imunizare, dar şi ca vaccinurile pneumococice şi antigripale să aibă prioritate pentru grupurile de populaţie vulnerabile.

51 din 53 de ţări din regiunea europeană OMS au raportat cazuri confirmate de Covid-19. Fiecare dintre aceste ţări a iniţiat o serie de măsuri pentru atenuarea transmiterii SARS-CoV-2 şi reducerea impactului focarului asupra sistemelor de asistenţă medicală, potrivit news.ro.

"O probabilitate mai mare de focare pentru bolile ce pot fi prevenite prin vaccin"

”În planificarea acestor măsuri, ar trebui să se acorde atenţia cuvenită reducerii la minimum a riscului excesiv de morbiditate şi mortalitate cauzată de bolile care pot fi prevenite prin vaccin care ar avea loc dacă serviciile de imunizare sunt perturbate. Orice perturbare a serviciilor de imunizare, chiar şi pentru perioade scurte, va genera creşterea numărului de persoane sensibile şi o probabilitate mai mare de focare pentru bolile ce pot fi prevenite prin vaccin. Serviciile de imunizare sunt o componentă esenţială a serviciilor de sănătate”, arată raportul OMS.

Cele 7 principii esenţiale de care trebuie să se ţină cont la nivel de state în derularea programelor de imunizare în timpul pandemiei Covid-19, formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt:

1. Urmaţi orientările existente cu privire la măsurile de prevenire a infecţiilor cu Covid-19 în timpul sesiunilor de imunizare. 

2. Prioritizaţi vaccinările din seria primară, în special pentru vaccinurile contra rujeolei sau rubeolă sau poliomielită şi alte vaccinuri combinate.

3. Evitaţi campaniile de vaccinare în masă până se rezolvă situaţia Covid-19.

4. Vaccinaţi nou-născuţii, conform graficului naţional de imunizare, în maternităţi.

5. Se acordă prioritate vaccinurilor pneumococice şi antigripale pentru grupurile de populaţie vulnerabile.

6. Amânaţi introducerea oricărui nou vaccin în programul naţional de imunizare.

7. Comunicaţi clar comunităţii şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii motivele pentru includerea imunizării ca unul dintre serviciile prioritare de sănătate în timpul pandemiei Covid-19 şi riscurile provocate de VPD şi beneficiile vaccinării.

 

Citește și

Vela: «Persoanele peste 65 de ani se vor putea deplasa pentru tratament şi în afara intervalului 11-13»

Avertisment: vârful epidemiei, în jurul Paştelui. Autoritățile au pregătit deja trecerea la ”scenariul 4” al epidemiei

Loading...

Citește și

  • femeie cu masca de protectie cu steagul romaniei si o eprubeta de coronavirus in mana

    Vineri, 22 mai, s-au împlinit două luni de la primul deces provocat de coronavirus în România. Până vineri, 29 mai, numărul persoanelor care au murit din cauza infecției cu COVID-19 se ridică la 1.248. Au fost raportate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19.

  • Un ospătar cu mască pe față îi servește pe clienți, în prima zi de redeschidere a restaurantelor din Washington

    La șase luni de la înregistrarea primelor cazuri în Wuhan, China, virusul SARS-CoV-2 continuă să fie o amenințare în SUA, în Europa, dar și în America de Sud. Specialiștii OMS au anunțat că Americile au devenit noul epicentru al pandemiei, cu peste 2,4 milioane de cazuri.