Noutăți în jaful WC-ului de aur de 5 milioane de lire sterline: un bărbat de 66 de ani, arestat

Ultima actualizare:

    WC-ul de aur a fost instalat în Palatul Blenheim de însuși artistul Maurizio Cattelanfoto: Guliver/Gettyimages
WC-ul de aur a fost instalat în Palatul Blenheim de însuși artistul Maurizio Cattelanfoto: Guliver/Gettyimages

Panică în Regatul Unit: WC-ul de aur în care și-au făcut nevoie, peste 100.000 de oameni, din 2016 și până în prezent, a dispărut din Palatul Blenheim, Oxfordshire. Hoții au dat spargerea sâmbătă, la ora 5.00 dimineața, iar jaful a fost constatat de agenții de poliție din Thames Valley. Directorul muzeului Dominic Hare a recunoscut că ”hoții au pus la grea încercare sistemul de securitate al edificiului” și că din fericire ”obiectul de artă de 5 milioane de lire sterline era asigurat”.

Primele imagini cu toaleta din care a fost furat ”tronul” de aur masiv creat de artistul Maurizio Cattelan, în 2016, au fostb date publicității de polițiștii din Thames Valley. Obiectul de artă a fost smuls din podea, fapt ce a declanșat în mod inevitabil o inundație considerabilă în palat. Conform primelor informații, hoții au folosit un automobil 4X4 pentru a transporta obiectul care cântărea aproape 60 kg și s-au făcut nevăzuți mergând prin pădurea din apropierea muzeului și evitând drumurile publice pe cât posibil. Directorul muzeului Dominic Hare susține că WC-ul supranumit ”America” era asigurat, dar sde teme că hoții l-au topit deja pentru a face bijuterii din aurul de 18 carate din care a fost realizat.

În ciuda aparențelor, WC-ul era perfect funcțional
În ciuda aparențelor, WC-ul era perfect funcțional

WC-ul de aur a fost furat la sâmbătă, la ora 5.00 dimineața

WC-ul de aur de 18 carate a fost evaluat la cinci milioane de lire sterline. El a fost creat de artistul plastic Maurizio Cattelan și era perfect funcțional. Expoziția operelor lui de la Palatul Blenheim și-a deschis porțile încă de vineri și însuși artistul a fost cel care a supravegheat instalarea obiectului de artă și darea lui în folosință. Pentru Cattelan, montarea tronului nu a fost decât o formalitate, el repetând același ritual de la Muzeul Guggenheim, din New York, din 2016, când 100.000 de persoane au stat la coadă să își facă nevoile în el.

Citește și:

Ăsta e jaful secolului! Au furat 5 milioane $ dintr-un avion și s-au făcut nevăzuți

Jaful secolului, comis de pensionari

Poliția se teme ca WC-ul de aur să nu fie deja topit de hoți

Deși WC-ul de aur intitulat ”America” este asigurat, Dominic Hare speră ca obiectul de artă să fie tratat ca atare, ci nu ”topit și transformat în materie primă”. Directorul muzeului este încă șocat de modul de operare al hoților care au păcălit sistemul sofisticat de securitate. ”Sperăm ca acest act prostesc și fără finalitate să fie văzut ca un omagiu adus artistului. Atunci când vrei să arăți lumii cele mai impresionante opere de artă îți asumi un risc imens pentru că mulți vor să fure operele de artă pentru a le lansa pe piața neagră”, a declarat Dominic Hare pentru Daly Mail. În urma jafului, palatul a fost inundat pentru că hoții nu au oprit apa după ce au smuls ”tronul”.

Poliția a arestat primul suspect, un bărbat de 66 de ani

Poliția din Thames Valley a confirmat ieri că a arestat un bărbat de 66 de ani, în legătură cu jaful de sâmbătă. La început, mulți au crezut că artistul Maurizio Cattelan și-ar fi regizat singur jaful pentru a atrage atenția asupra expoziției, în stilul artistului american Bansky. Ieri, însă Cattelan a făcut un apel public ca WC-ul să-i fie readus la muzeu. ”Cine este atât de prost încât să fure o toaletă. Sper să fie vorba de o farsă sau o acțiune de tip Robin Hood, pentru că ”America” era un obiect de artă care arăta că și majoritatea de poate înfrupta din deliciile minorității aflate la conducere”. Hoții au dărâmat o poartă cu bolidul 4X4, au spart mai multe ferestre de la parter pentru a intra și aum lăsat foarte puține urme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net