Mutaţia virusului SARS-CoV-2 afectează dezvoltarea vaccinului? Ce spun specialiștii din Spania

coronavirus.jpg

coronavirus
Specialiștii de la OncoGen Timișoara susțin că în România circulă o variantă mai puțin mortală a SARS-Cov-2
foto: Shutterstock

Noua mutaţie a virusului SARS-CoV-2 care a apărut în Spania nu va avea niciun efect negativ asupra dezvoltării unui vaccin, asigură autoarea principală a studiului privind această mutaţie, scrie agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Mutația nu schimbă nici structura, nici comportamentul virusului, spun cercetătorii.  „Credem că mutaţia nu va afecta eficacitatea vaccinului”, întrucât vaccinul vizează părţi specifice ale virusului, care nu sunt afectate de această mutaţie, explică cercetătoarea Emma Hodcroft. De asemenea, modificarea genetică suferită de noul coronavirus nu a crescut nici capacitatea sa de transmitere şi nici severitatea bolii.

Mutația din Spania a virusului SARS-CoV-2 nu este periculoasă, liniștesc cercetătorii

Totodată, autorii studiului consideră că nu mutaţia spaniolă a virusului  este cea care a provocat al doilea val al pandemiei din Europa, ci responsabile au fost guvernele care nu au luat măsuri mai stricte odată cu venirea toamnei, sezon cunoscut pentru vremea rece și răspândirea mai ușoară a virusurilor.

Este însă normal ca virusurile să sufere mutaţii frecvente, iar în cazul SARS-CoV-2 aceasta se întâmplă o dată sau de două ori pe lună, afirmă cercetătorii.

„De fapt, SARS-CoV-2 este un virus foarte stabil. Ceea ce dorim să spunem este că, deşi există mutaţii, aceasta nu schimbă structura virusului şi nici comportamentul său”, subliniază Emma Hodcroft.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1