Monstrul care a măcelărit 49 de oameni la moschee era un admirator al lui Șerban Cantacuzino

arestarea_criminalului_noua_zeelanda.jpg

macel moschee christchurch noua zeelanda bronton tarrant
Asasinul a fost arestat în fața liceului Papanui, din Christchurch
foto Facebook

Scene de coșmar la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă! Australianul de 28 de ani, Brenton Tarrant, friul unui atlet care a murit în 2010, la 49 de ani, a săvârșit cel mai sângeros măcel din istorie recentă a țării. El a scris un manifest antimusulman de 73 de pagini pe contul lui de Twitter și a transmis în direct cu ajutorul unei camere video crimele pe contul lui de Twitter. 49 de oameni au murit, peste 70 au ajuns cu răni grave la spital. Pe una dintre arme, criminalul a scris numele regilor, voievozilor și al domnitorilor care au luptat contra otomanilor. Printre personalitățile istorice admirate de Tarrant se află și Șerban Cantacuzino, domnul al Țării Românești.

Brenton Tarrant, de 28 de ani, a atacat moscheea Al Noor, vineri, la ora 13.30. 41 de oameni au pierit în baia de sânge care a avut loc în timpul slujbei. Apoi s-a îndreptat către moscheea de pe Linwood Avenue. Aici a împușcat mortal alte opt persoane. Peste 70 de oameni au ajuns la spitalul din Chirstchurch, iar 20 dintre aceștia se zbat între viață și moarte. Pe filmarea realizată de terorist, se aud 50 de împușcături și țipete îngrozite. Poliția a intervenit prompt și a făcut patru arestări. Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern a declarat că ”ziua de vineri este una dintre cele mai negre din istoria țării”. Tarrant a fost arestat în fața unui liceu din cartier și s-a predat fără a riposta.

serban_cantacuzino_arma_asasinului.jpg

serban cantacuzino arma asasinului de la cele doua moschei din christchurch
Numele domnitorului Țării Românești, Șerban Cantacuzino scris pe încărcătorul armei cu care au fost ucise 49 de persoane

Șocant este că omorurile au fost realizate cu o armă automatăp de asalt pe care criminalul ascris numele mai multor domnitori europeni care au luptat împotriva otomanilor de-a lungul istoriei. În înregistrarea măcelului pot fi deslușite numele lui Șerban Cantacuzino (1640-1688) domnitorul Țării Românești, Marko Miljanov Popovic, un general muntenegrean care a luptat contra otomanilor în a doua jumătate a secolului XIX, Ștefan Lazăr, un domnitor sârb care a luptat împotriva turcilor în secolul XIV.

brenton_tarrant_criminal_noua_zeelanda_moschee.jpg

brenton tarrant criminalul de la moscheile din christchurch
Australianul Brenton Tarrant, de 28 de ani, a filmat măcelul și l-a transmis în direct pe Internet

De ce îl admiră atacatorul pe Șerban Cantacuzino?

Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, este cunoscut pe rețelele de socializare pentru viziunea sa de extremă dreapta. El îl admiră pe Șerban Cantacuzinop pentru faptele sale din 1683, când otomanii au atacat Viena, iar Cantacuzino a participat la bătălie de partea turcilor. Însă cronicarii au consemnat faptul că ghiulele cu care armata valahă a tras în creștini au fost umplute cu paie, pentru a nu-i răni pe frații întru credință. Șerban Cantacuzino a fost domnitor al Țării Românești între 1678 și 1688.

arma_macel_noua_zeelanda.jpg

arma macel Christchurch noua zeelanda
Asasinul a filmat măcelul cu o cameră video atașată de corpul lui

Cronicile vremii îl menționează și pentru faptul că a conceput un plan de eliberare a Europei de dominația otomană. A încercat să facă alianță cu puterile vestice europene, însă turcii l-au obligat să lupte alături de ei, așa că a ajuns să îi saboteze pe câmpul de luptă și să ofere informații vitale Imperiului Habsburgic cu privire la tactica otomană. Cantacuzino a fost un domnitor luminat, în timpul domniei lui înființându-se mai multe tiparnițe și a dispus publicarea ediției românești din 1688 a Bibliei, cunoscută sub denumirea de Biblia Cantacuzino. Conform cronicilor, Cantacuzino a murit otrăvit de boieri.

Loading...

Citește și