Lumina Sfântă s-a arătat pe cer ca un cerc strălucitor

Ultima actualizare:

    Reporterul Click!  s-a aflat sâmbătă în Cetatea Sfântă
Reporterul Click! s-a aflat sâmbătă în Cetatea Sfântă

Pelerini din toată lumea au venit în weekend în Ţara Sfântă ca să ia Lumină de la Ierusalim. Focul Sfânt a coborât în mormântul lui Iisus Hristos sâmbătă, la ora 14.21. Printre miile de creştini m-am aflat şi eu.

Lumina sfântă s-a aprins sâmbătă, la orele prânzului, la Mormântul Sfânt din Israel. În România, Lumina a ajuns seara, cu avioane speciale puse la dispoziţie de Tarom. Creştini din toate colţurile lumii s-au strâns la Ierusalim încă de vineri seară, când a avut loc prohodul domnului Iisus Hristos.


    Militarii au verificat   fiecare creştin care a  intrat la Mormântul Sfânt
Militarii au verificat fiecare creştin care a intrat la Mormântul Sfânt

Pelerinii au fost controlaţi la sânge de militarii puşi să verifice tot ce mişcă în cetatea care adăposteşte Biserică Sfântului Mormânt. Ca să intri în cetate ai nevoie de un permis special, altfel trebuie să scapi pur şi simplu de gărzile care blochează fiecare străduţă ce duce către Sfântul Mormânt. Unii mai îndrăzneţi s-au aventurat pe poarta folosită de comercianţi, au traversat apoi străduţele lăturalnice şi au ajuns la terasa de vizavi de Biserica Sfântului Mormânt. Aşa am ajuns şi eu să asist la spectacolul măreţ.

simeon stalpnicul png

Întâi, are lor percheziţionarea Sfântului Mormânt, care are ca scop îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul lui. Urmează sigilarea uşii Sfântului Mormânt. Garda musulmană a pus o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară. În continuare, credincioşii, împreună cu Patriarhul Teofil al Ierusalimului şi un sobor de ierarhi şi preoţi, înconjoară de trei ori, în procesiune, Sfântul Mormânt. Patriarhul Ierusalimului şi-a scos veşmintele şi mitra şi s-a supus percheziţionării pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare. Apoi, îmbrăcat numai în stihar, a intrat în Sfântul Mormânt. În interior, Preafericirea Sa a îngenuncheat înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi s-a rugat pentru pogorârea Sfintei Lumini.


    Aceasta este Piatra Ungerii,  locul unde Iisus a fost pregătit  pentru înmormântare
Aceasta este Piatra Ungerii, locul unde Iisus a fost pregătit pentru înmormântare

Între timp, afară Lumina s-a arătat pe cer în jurul orei 11, apoi, după mai bine de trei ore, mai exact la 14.21, ea a coborât în mormântul lui Iisus. Lumina era un cerc strălucitor, cu raze colorate, care se plimba pe cerul când înnorat, când senin. La un moment dat, trei păsări au ieşit ca din senin din turla bisericii mormântului, iar la scurt timp a apărut pe cer un curcubeu. Aveam senzaţia că trăiesc un vis sau că în faţa mea se turnează un film cu efecte speciale. Rugile Patriarhului Teofil al lll-lea al Ierusalimului au fost ascultate şi Lumina Sfântă a coborât în Mormânt.


    Preoţii catolici şi  ortodocşi au oficiat  slujbele de Înviere
Preoţii catolici şi ortodocşi au oficiat slujbele de Înviere

Mii de pelerini au asistat la minunea care se întâmplă anual la Ierusalim. Printre ei mulţi români şi ruşi, veniţi în grupuri organizate sau pe cont propriu. “Vin de 10 ani de Paşte la Ierusalim. Este un moment înălţător. Anul acesta am văzut Lumina de pe o casă, unde ne-am urcat cu un grup de prieteni”, ne-a spus Veronica, din Bacău. “Am simţit nelinişte, dar după ce a venit Lumina atmosfera s-a schimbat, a fost ceva unic, sublim”, spune şi Margareta, care a venit prima dată să ia Lumină de la Ierusalim. “Am trăit ceva extraordinar. Nu pot descrie în cuvinte. Atmosfera era încărcată, era când înnorat, când soare. O senzaţie de apăsare, dar şi de emoţie. Apoi a picurat şi am plâns. Am zis că Iisus plânge pentru noi, pentru păcatele noastre. Ar trebui să fim mai buni, să nu uităm că Iisus a fost răstignit pentru noi”, ne-a împărtăşit trăirile şi Matei, un bucureştean de 53 de ani. Anul acesta, lumina s-a aprins mai întâi la un copil. “Am văzut cu ochii mei, în biserică, cum s-au aprins lumânările copilului. Am plâns. Lumina nu ardea în primele minute şi nu mi-a ars nici palmele, nici hainele. A fost emoţionant, înălţător, sper să mai am bani să vin şi la anul”, spune Mihai. Daniela vine de 13 ani la Ierusalim, iar de 8 ani chiar de Paşte. “Veniţi să vedeţi cu ochii voştri minunea şi să simţiţi... Sunt sentimente unice”, spune femeia. La 12 noaptea, la Mormântul Sfânt a început Slujba de Înviere, oficiată de patriarhul Ierusalimului, iar la final creştinii din toată lumea s-au împărtăşit cu sângele şi trupul mântuitorului. Şi pentru că în acest an şi catolicii, şi ortodocşii au serbat Paştele în aceeaşi zi, aglomeraţia a fost şi mai mare în Cetatea Sfântă.

Iată semnificaţia fiecărei zile din Săptămâna Luminată!


    După Noaptea de Înviere  şi după Duminica Paştelui  începe Săptămâna LuminatăFoto: Sever Gheorghe
După Noaptea de Înviere şi după Duminica Paştelui începe Săptămâna LuminatăFoto: Sever Gheorghe

Săptămâna Luminată urmează imediat Duminicii Paştelui. Zilele acestea au semnificaţii speciale, dar şi denumire precise: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântâniţa, scrie crestinortodox.ro. Iată semnificaţia fiecărei zi!

  • Cei botezaţi erau numiţi ”luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea Iadului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei, sărbătorită anul acesta pe 23 aprilie, la exact o săptămână după Duminica Paştelui. 
  • Lunea Albă. Fiind prima zi după Duminica Paştelui, Lunea Albă este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării. Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazmă şi să dai de băut la rude. În unele zone se merge cu obiceiul „udatului” şi al umblatului cu pasca pentru vestirea Învierii.
  • Marţea Albă. Este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu. 
  • Sfânta Miercuri. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie să muncească. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.
  • Joia Verde. Este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. ”Joia Rea” cere un ritual al morţilor: 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel ”sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte. 
  • Vinerea Scumpă sau Fântâniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă. 

Paştele la români: Record de apeluri la 112

Au mâncat și au băut peste măsură, după care au sunat la 112 ca să ceară ajutor. Potrivit Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, în prima zi de Paşte, au fost înregistrate 1.272 de apeluri, cu 24% mai multe față de anul trecut, dintre care 776 au fost urgenţe de cod roşu şi cod galben. Mai exact, vorbim despre două accidente rutiere, 78 de cazuri de lipotimie şi 143 de pacienţi cu afecţiuni digestive.

Viteza a ucis patru tineri

simeon stalpnicul png

Patru tineri au murit în noaptea de Paşte, într-un cumplit accident. Viaţa a patru tineri din Bistriţa-Năsăud s-a oprit într-un stâlp din localitatea Telciu, scrie adevarul.ro. Cei patru, care erau însoţiţi şi de un adolescent de 16 ani, circulau cu viteză, când şoferul a pierdut controlul volanului şi s-a izbit violent de un stâlp de electricitate. Din păcate stâlpul care cântărea peste o tonă s-a prăbuşit peste maşină, iar pasagerii au decedat. 

Violată în noaptea de Înviere

Un bărbat de 39 de ani din Focşani a fost reţinut, după ce a fost acuzat că a violat o femeie de 48 de ani, în noaptea de Înviere. În plus, a încercat să întreţină relaţii sexuale şi cu fiica acesteia, în vârstă de 21 de ani. Omul ar fi comis faptele în locuinţa sa unde le-ar fi invitat pe cele două, după slujbă, pentru a le da ceva de pomană. Acesta a fost reţinut în urma plângerilor depuse de cele două femei, iar ieri a fost prezentat în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Au sosit primele berze

simeon stalpnicul png

Apariţie neaşteptată în comuna dâmboviţeană Pietrari. Chiar în ziua de Paşte, un stol de 20 de berze a poposit pe un câmp pentru a se odihni şi pentru a mânca, scrie adevarul.ro. Mulţi săteni spun că nu au văzut în viaţa lor aşa ceva. ”Am 64 de ani, dar nu am văzut un stol de berze niciodată. Am mai văzut doar cocoţate pe câte un stâlp”, a spus un localnic, citat de adevarul.ro.

Turiştii au cheltuit 7 milioane €

Românii care au petrecut Paştele în ţară au cheltuit 7 milioane euro, în principal la pensiuni rurale, scrie news.ro. Turiştii din acest an au plătit preţuri mai mari cu 2-5% faţă de acum doi ani. Aproape 110.000 de români şi-au petrecut sărbătorile în hotelurile şi pensiunile din ţară, potrivit datelor publicate ieri de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cele mai căutate destinaţii au fost Valea Prahovei şi zona Bran-Moeciu.

Au dat iama la fast-food

simeon stalpnicul png

Fast-food-urile au fost luate cu asalt în noaptea de Înviere. Burgerii, kebab-ul și shaorma s-au vândut pe bandă rulantă. Înfometați, unii bucureșteni n-au mai așteptat să ajungă acasă să ciocnească un ou și să mănânce din bucatele tradiționale pregătite pentru Paște și au dat-o pe preparate orientale. Fotoreporterii Click! au surprins sâmbătă noapte cozi la un fast-food, aflat în cartierul Tineretului, din Capitală. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net