Lavă şi moarte pe insula La Palma. Vulcanul Cumbre Vieja a erupt

Ultima actualizare:

    Dezastru total în sătucul El Paso aflat lângă vulcanFotografii: EPA-EFE
Dezastru total în sătucul El Paso aflat lângă vulcanFotografii: EPA-EFE

Tone de gaz toxic şi valuri imense de lavă au izgonit din insula La Palma 5.000 de localnici şi 500 de turişti. 100 de case au fost distruse şi bătrânul vulcan continuă să împroaşte cu lavă. Coşmarul de aici e departe de a se fi terminat.

Vulcanologii spanioli au semnalat încă de săptămâna trecută peste 4.200 de seisme în regiunea La Cumbre Vieja. Erupţia era iminentă, însă toată lumea se aştepta ca vulcanul să fumege şi apoi să revină în somnul în care a stat timp de aproape 50 de ani. Cumbre Vieja a explodat o dată în 1949 şi o dată în 1971. Apoi s-a liniştit.


    Premierul Pedro Sanchez  s-a deplasat  de urgenţă în zonă
Premierul Pedro Sanchez s-a deplasat de urgenţă în zonă

Cei peste 83.000 de locuitori de pe La Palma, situată în apropiere de insula petrecerilor Tenerife, abia au scăpat la 29 august de incendiile de vegetaţie mistuitoare care i-au terorizat timp de aproape o lună că au şi fost loviţi de o altă năpastă. Cursele aeriene din regiune au fost suspendate, iar premierul spaniol Pedro Sanchez a anulat luni întâlnirea din cadrul ONU de la New York şi s-a deplasat de urgenţă în zonă pentru a coordona evacuarea sinistraţilor.


    Noaptea, vulcanul Cumbre Vieja se trezeşte ameninţător
Noaptea, vulcanul Cumbre Vieja se trezeşte ameninţător

Sătucul El Paso aflat la poalele vulcanului este prima victimă a valului de lavă. 100 de case au fost topite de magma incandescentă şi monstrul continuă să ameninţe şi localitatea Los Llanos de Aridane şi El Paraiso. 500 de turişti dintr-un hotel de lux din Puerto Naos au fost mutaţi în barăci, luni, urmând să fie aduşi în spania cu ajutorul ambarcaţiunilor. Preşedintele regional din Insulele Canare Angel Victor Torres a declarat ieri că ”situaţia este extrem de critică, iar populaţia e încă în stare de şoc”.


    Oamenii asistă neputincioşi  la distrugerea propriilor case
Oamenii asistă neputincioşi la distrugerea propriilor case

În ciuda faptului că localnicii au declarat că erupţia a fost un şoc şi toată lumea a fost luată prin surprindere, vulcanologii de la institutul de Cercetare şi Monitorizare din Insulele Canare au emis avertismente încă din intervalul 10-12 septembrie.


    La finele lui august,  La Palma a fost  pârjolită de incendii
La finele lui august, La Palma a fost pârjolită de incendii

Înainte de prima erupţie, de duminică, de la ora 15.00, a fost înregistrat un cutremur de 4,2 grade. Sinistraţii se află într-o tabără militară şi primesc îngrijirea de care au nevoie. Pedro Sanchez a promis că guvernul său îi va ajuta pe toţi cei rămaşi fără care şi va reface infrastructura paradisului exotic imediat după ce erupţiile vor înceta. Însă Cumbre Vieja abia s-a trezit...

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net