Ivermectina nu va trata COVID-19, dar s-ar putea să te omoare, avertizează CDC

Ultima actualizare:

    Ivermectina este un tratament antiparazitar pentru animale
Ivermectina este un tratament antiparazitar pentru animale

Ivermectina, celebrul de acum medicament antiparazitar, pare să fie tot mai vândut, în ultima perioadă, când numărul imbolnăvirilor de COVID-19 a crescut ca urmare a răspândirii variantei Delta a noului coronavirus. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a emis deja, încă de luna trecută, o avertizare către medici, privind creșterea numărului prescripțiilor pentru acest tratament.

Conform CDC, din cauza dezinformării referitoare tratamentele COVID-19, oamenii apelează tot mai mult la automedicație și iau medicamente destinate uzului veterinar, care pot fi luate practic de oriunde. Acestea nu sunt însă sigure pentru uzul uman și, mai mult decât atât, pot provoca reacții adverse grave, se arată într-un articol publicat de livescience.com.

Cererea de Ivermectină a crescut de când a început pandemia

La sfârșitul lunii august, CDC i-a alertat pe medici că a existat o creștere a prescripțiilor pentru Ivermectină, de când a început pandemia, împreună cu o creștere de cinci ori a apelurilor la controlul otrăvurilor cu privire la efectele toxice ale medicamentului.

La om, Ivermectina este aprobată pentru tratarea anumitor boli parazitare; o versiune topică a medicamentului este uneori folosită pentru tratarea păduchilor. La animale, Ivermectina poate trata sau preveni bolile parazitare, cum ar fi viermii inimii, potrivit Food and Drug Administration (FDA).

Dar, recent, dezinformarea despre ivermectină a determinat unii oameni să ia medicamentul pentru COVID-19, chiar dacă nu este aprobat pentru această utilizare, a raportat anterior Science. Institutele Naționale de Sănătate din SUA au arătat că în prezent nu există dovezi suficiente pentru a recomanda medicamentul ca tratament COVID-19. Un studiu din martie privind utilizarea Ivermectinei în cazuri ușoare de COVID-19 a constatat că nu a avut niciun beneficiu.

De 24 de ori mai multe rețete eliberate săptămânal, în timpul pandemiei

Înainte de pandemia COVID-19, farmaciile din SUA cu amănuntul emiteau în medie 3.600 de rețete umane pe săptămână pentru ivermectină, potrivit CDC. Dar, în ultimele luni, prescripțiile au crescut, ajungând la peste 88.000 de rețete pe săptămână la mijlocul lunii august 2021, potrivit CDC.

Mai mult, apelurile către centrele de control al otrăvurilor din SUA cu privire la expunerea la ivermectină au crescut de trei ori în ianuarie 2021 și de cinci ori în iulie 2021, comparativ cu nivelurile pre-pandemice, a arătat agenția.

Formele veterinare ale medicamentului destinate animalelor mari, cum ar fi caii și vacile, pot fi foarte periculoase pentru oameni, în parte deoarece vin în doze mari sau concentrate care pot duce la supradozaj. Produsele pentru animale pot conține, de asemenea, ingrediente inactive care nu au fost studiate la om, a transmis CDC.

Ce se întâmplă dacă iei o supradoză de Ivermectină

Supradozajele de Ivermectină pot provoca greață, vărsături, diaree, tensiune arterială scăzută, conștiență scăzută, confuzie, halucinații, convulsii, comă și chiar moarte.

CDC a citat un exemplu de bărbat care „a băut o formulă injectabilă de Ivermectină destinată utilizării la bovine în încercarea de a preveni COVID-19”. Bărbatul a mers la spital cu confuzie, somnolență, halucinații și tremurături; și-a revenit numai după ce a fost internat timp de nouă zile.

FDA a emis avertismente similare cu privire la Ivermectină la începutul acestui an.

Oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că Ivermectina nu tratează sau previne COVID-19 și cu siguranță nu ar trebui să înghită produsele de ivermectină destinate utilizării pe piele sau utilizării la animale, a avertizat CDC. De asemenea, oamenii ar trebui să solicite asistență medicală imediată dacă au luat Ivermectină și au efecte secundare.

De asemenea, agenția a reiterat faptul că cel mai sigur și mai eficient mod de a preveni COVID-19 este vaccinarea împotriva bolii.

Citește și:Ivermectina, controversa momentului în lupta cu Covid-19

Mihai de la 3 Sud Est, tratat cu Ivermectină și steroizi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net