Igor Dodon și Maia Sandu, în turul doi al alegerilor din Republica Moldova

Ultima actualizare:

    Igor Dodon și Maia Sandu îi cheamă pe moldoveni din nou la urne, pe 13 noiembrie
Igor Dodon și Maia Sandu îi cheamă pe moldoveni din nou la urne, pe 13 noiembrie

Candidatul socialist Igor Dodon este câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Acesta se va confrunta cu Maia Sandu, reprezentanta Partidului Acțiune și Solidaritate, în turul doi de scrutin. Cum au votat moldovenii.

Zi importantă pentru alegătorii din Republica Moldova. În această dimineață, la ora 10.00, Comisia Electorală din Republică va face anunțul mult așteptat de vecinii noștri de peste Prut, situația finală după numărătoarea tuturor voturilor. Azi noapte, după contabilizarea a 99,5% din voturi, socialistul pro-rus Igor Dodon era creditat cu o mare șansă de a-și adjudeca Președinția încă din primul tur. Conform numărătorii parțiale, Dodon a obținut 48,5% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Maia Sandu a strâns 38,26% din sufragii. Dacă rezultatele vor fi confirmate, cei doi candidați se vor întâlni pentru bătălia finală în 13 noiembrie.

Analiștii politici de la Chișinău spun că Igor Dodon a ratat șansa de a obține victoria din primul tur. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a recuperat teren în ultimele ore ale nopții, pe măsură ce numărătoarea se apropia de final. Candidații pro-occidentali au obținut procente minuscule în primul tur, cauza principală fiind prezența la vot extrem de redusă în rândul tinerilor. Conform datelor preliminare, valabile aseară la ora 22.00, doar 10% din cei care s-au prezentat la urne avea vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Prezența la vot în Republica Moldova a fost mult sub așteptări: doar 49%, procent mai slab decât la alegerile parlamentare din 2014.

Republica Moldova se află în fața unei mari provocări, dar și în fața unui test uriaș. Moldovenii trebuie să aleagă acum dacă se desprind de Rusia pentru a se apropia de Vest sau continuă să viseze cu ochii deschiși la intrarea în Europa. Însă de la vorbă la faptă e un pas imens, căci moldovenii poartă încă în spinare o povară greu de dus. Țara lor e tot dependentă de gazele rusești, iar România și țările din Vest nu par capabile să-i vină în ajutor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net