Haos în SUA. Sute de susţinători ai lui Trump au asediat Capitoliul. 4 persoane au murit în urma violenţelor

Ultima actualizare:

    Sute de susţinători ai lui Trump au intrat cu forţa în Capitoliufoto: Getty
Sute de susţinători ai lui Trump au intrat cu forţa în Capitoliufoto: Getty

Câteva sute de susţinutări ai lui Donald Trump au intrat cu forţa în Capitoliu, în Washington DC, SUA şi au asediat clădirea, miercuri, 6 ianuarie. Patru oameni au fost ucişi în urma violenţelor, în timp ce Trump şi-a încurajat susţinătorii să ia cu asalt clădirea, unde Senatul şi Congresul americane se adunaseră pentru a îl confirma pe Joe Biden ca nou şef al SUA.

UPDATE. Conform BBC, patru oameni au fost ucişi, o femeie, care se afla de partea protestarilor, şi trei bărbaţi, dar identităţile lor nu au fost făcute publice. Mai mulţi poliţişti au fost răniţi de asemenea în ciocnirile violente care au avut loc în interiorul Capitoliului. Peste 52 de oameni au fost arestaţi în urma violenţelor. 

Senatul s-a reunit, după ce protestarii violenţi au fost scoşi de forţele armate din clădirea Capitoliului. În timpul sesiunii, mai mulţi membrii ai Partidului Republican, printre care Mitt Romney şi Lindsey Graham, au condamnat violenţele şi au cerut ca susţintătorii lui Trump să recunoască victoria lui Biden. Mulţi republicani chiar l-au învinuit pe Trump pentru că a incitat la violenţă şi nu a refuzat să le ceară susţinătorilor, care au spart geamuri, au intrat în birourile reprezentanţilor şi au încercat să fure obiecte din Capitoliu, să se retragă. Poliţia de la faţa locului e acuzată şi ea că nu a făcut nimic iniţial, iar din clipuri care circulă pe siteurile sociale se vede cum oamenii legii au lăsat mulţimea să intre în Capitol şi şi-au făcut chiar selfie-uri cu ei. 


    Mii de oameni s-au adunat miercuri în faţa Capitolului pentru a protesta împotriva victoriei lui Joe Bidenfoto: Getty
Mii de oameni s-au adunat miercuri în faţa Capitolului pentru a protesta împotriva victoriei lui Joe Bidenfoto: Getty

Peste 20.000 de membrii ai Gărzii Naţionale au fost trimişi în Washington DC, pentru a scoate protestarii din Capitoliu şi pentru a reprima ceea ce părea o încercare de lovitură de stat. Pe lângă cele câteva sute de persoane din clădire, în jurul ei s-au mai aflat alte câteva mii, care au atacat inclusiv presa: reporteri Associated Press şi Buzzfeed au povestit că au fost loviţi, iar pe înregistrări CNN se aude cum jurnaliştii de la faţa locului sunt agresaţi verbal. 

Atacul de pe 6 ianuarie asupra Capitoliului a fost primul de la Războiul Civil din 1812, când trupele britanice au dat foc clădirii care se afla încă în construcţie pe atunci.

Mii de oameni s-au adunat miercuri în faţa Capitolului pentru a protesta împotriva victoriei lui Joe Biden
Mii de oameni s-au adunat miercuri în faţa Capitolului pentru a protesta împotriva victoriei lui Joe Biden

UPDATE. Sesiunile care aveau loc la Senat şi Congress au fost amânate în contextul ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine. Parlamentarii s-au adunat să confirme alegerea democratului Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, un rezultat pe care cei aflaţi în stradă în contestă.

Fotografiile transmise de mass-media arată demonstranţi adunaţi în faţa clădirii Senatului. Iar în unele apar indivizi care au arme. În acest context, Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter adresat demonstranţilor în care le cere să "sprijine Poliţia Capitoliului şi forţele de ordine". "Ei sunt de partea ţării noastre", a scris el. "Fiţi paşnici!". Însă clipul în care Trump vorbeşte protestatarilor a fost şters de pe reţelele de socializare, iar accesul actualului preşedintele SUA a fost restricţionat pe Twitter pentru că a incitat la violenţă. 

Mass-media din SUA a relatat că în clădirea Capitoliului, unde au intrat sute de persoane, a fost folosit gaz lacrimogen. Primarul Muriel Bowser a dispus stare de asediu începând cu ora 18.00 locală.

Mike Pence, vice-preşedinte al SUA, a fost evacuat într-o locaţie protejată după ce demonstranţii au pătruns în Capitoliu. 

UPDATE. "Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce trebuia făcut pentru a proteja ţara şi Constituţia noastră", a scris pe Twitter locatarul de la Casa Albă.  Pence şi-a prezentat argumentele într-o scrisoare publicată chiar înainte de deschiderea sesiunii extraordinare a Congresului menită să certifice oficial rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.     

Preşedintele Donald Trump, care refuză să-şi recunoască înfrângerea, i-a cerut în mai multe rânduri lui Mike Pence, care prezidenază această sesiune, să profite de acest lucru şi să refuze să recunoască victoria democratului. 

Susţinătorii lui Trump au intrat în Capitoliu
Susţinătorii lui Trump au intrat în Capitoliu

ŞTIREA INIŢIALĂ - Poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump, notează news.ro.

Miliardarul republican le-a cerut partizanilor săi să protesteze faţă de validarea de către aleşii Congresului a victoriei opozantului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în interiorul Capitoliului. 

"Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului", a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană, aleasă în Camera Reprezentanţilor.       

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net