Funeraliile prințului Philip, cronologie. Procesiunea. Slujba. Înmormântarea. Lista participanților

Ultima actualizare:

    Regina Elisabeta a fost căsătorită cu prințul Philip timp de 73 de aniSursa foto: Getty Image
Regina Elisabeta a fost căsătorită cu prințul Philip timp de 73 de aniSursa foto: Getty Image

Funeraliile prințului Philip al Marii Britanii vor avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la ora 15.00. La procesiune vor participa doar 30 de persoane, membri ai Familiei Regale și rude ale ducelui de Edinburgh. Ceremonia va fi una militară, de scurtă durată, așa cum și-a dorit prințul. Iată toate detaliile celui mai dureros eveniment prin care trece azi Marea Britanie dar și lumea întreagă.

Funeraliile prințului Philip. Cine va participa la înmormântare

Palatul Buckingham a transmis că regina Elizabeth II a avut de luat „decizii foarte dificile” privind alegerea invitaţilor, după ce, iniţial, la ceremonie ar fi trebuit să participe 800 de persoane, adăugând că ea a dorit ca toate ramurile familiei soţului ei să fie reprezentate. Însă, din păcate, restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19 permit participarea la funeralii doar a unui număr de maximum 30 de persoane. Între alţii, vor participa ducesa de Cornwall şi ducesa de Cambridge, toţi nepoţii ducelui şi partenerii lor, copiii prinţesei Margaret, Bernhart, prinţ moştenitor de Baden, Donatus, prinţ de Hesse, şi prinţul Philipp de Hohenlohe-Langenburg. Iată lista competă:

Lista celor 30 de persoane 

  • Regina Elisabeta, Prințul de Wales, Ducesa de  Cornwall, Ducele de Cambridge, Ducesa de Cambridge
  • Ducele de Sussex, Ducele de York, Prințesa Beatrice, Edoardo Mapelli Mozzi, Prințesa Eugenie
  • Jack Brooksbank, Contele de Wessex, Contesa de Wessex, Lady Louise Windsor, Viscount Severn
  • Prințesa Anne, Vice Admiralul Sir Timothy Laurence, Peter Phillips, Zara Phillips, Mike Tindall, Contele de Snowdon
  •  Lady Sarah Chatto, Daniel Chatto, Ducele de Gloucester, Ducele de Kent, Prințesa Alexandra
  • Bernhard, Hereditary Prince of Baden, Prințul Donatus, Landgrave of Hesse, Prințul Philipp de Hohenlohe-Langenburg, Contesa Mountbatten of Burma


    Prințul Charles alături de soția sa Camilla, în fața „altarului” cu flori depuse de cetățenii britanici la porțile castelului WindsorSursa foto: Getty Image
Prințul Charles alături de soția sa Camilla, în fața „altarului” cu flori depuse de cetățenii britanici la porțile castelului WindsorSursa foto: Getty Image

Ce ținute vor purta membrii familie Regale 

De data aceasta tradiția va fi încălcată, iar membrii familiei Regale care vor participa la funeralii vor fi îmbrăcați în civil, și nu în haine militare cum se obișnuiește. Ei vor putea purta în piept decorațiile și medaliile pe care le-au primit de-a lungul timpului în cariera lor militară. Femeile vor purta rochii de zi. Aceasta a fost decizia Reginei Eliabeta care nu a dorit sp-și pună nepotul, pe harry, într-o lumină proastă și să-l facă să se simtă stânjenit. Trebuie amintit faptul că odată ce a renunțat la îndatoririle sale regale și s-a „rupt” de casa regală, harry și-a pierdut toate titlurile militare onorifice și nu mai are dreptul de a îmbrăca ținută militară. 


    Prințul Harry nu mai are dreptul să poarte ținută militară
Prințul Harry nu mai are dreptul să poarte ținută militară

Funeraliile prințului Philip. Măsuri de protecție anti Covid

Participanții la funeralii vor fi obligați să poarte mască de protecție și să respecte distanțarea socială. Pe lista invitaților se regăsesc membri ai familiei regale din partea reginei Elisabeta și a ducelui de Edinburgh. De asemenea, la eveniment vor fi prezente și trei persoane, rude ale ducelui din Germania.

Înmormântarea propriu-zisă va fi una mult mai simplă și mai scurtă, fără marele fast pe care protocolul îl cere în astfel de momente. Motivele sunt două la număr: este vorba, în primul rând, despre dorința ducelui de Edinburgh, care a dorit o ceremonie privată, la care să participe doar apropiații. Al doilea motiv în reprezintă, așa cum bine cunoaștem cu toții, restricțiile impuse de autoritățile britanice cu privire la funeraliile pe timp de pandemie. 

La ce oră are loc înmormântarea și ce se va întâmpla sâmbătă

Prințul Philip al Marii Britanii va avea o înmormântare ceremonială și nu una de stat de care beneficiază doar monarhul. O excepție s-a făcut în cazul fostului prim-ministru Winston Churchill. În anul 2002, Regina Mamă a avut o înmormântare ceremonială, la fel ca și prințesa Diana, în 1997.

În ziua înmormântării, sicriul va fi mutat din capela privată la intrarea de stat a Castelului Windsor, iar apoi va fi urcat într-o mașină Land Rover modificată special pentru acest trist eveniment. La proiectarea automobilului a participat însuși prințul Philip. Mașina îl va purta pe acesta pe ultimul său drum, către Capela St. George. 


     Regina Elisabeta nu va participa la procesiune. Ea își va aștepta soțul la capelăSursa foto: Getty Image
Regina Elisabeta nu va participa la procesiune. Ea își va aștepta soțul la capelăSursa foto: Getty Image

Funeralii, cronologie

Iată cum va decurge ceremonia funerară

Până la ora 14.20 

Până la ora 14.20, în curtea castelului Windsor vor fi aliniați militari din cadrul Household Cavalry și Foot Guards, dar și din cadrul altor detașamente speciale. 

Ora 14.20

Începând cu ora 14.20, membrii familiei Regale și ai familiei Ducelui de Edinburgh care nu participă la procesiune părăsesc incinta Castelului Windsor și se deplasează cu mașinile către Capela St. George.

Ora 14.40

Trupele militare desfășurate în curtea Palatului se opresc din cântat, iar sicriul este urcat în Land Rover. Membrii Familie Regale care participă la procesiune vor părăsi incinta castelului și își vor ocupa pozițiile în cortegiu, în spatele sicriului.


    Ceremonia de înmormântare a prințului Philip va fi una militarăSursa foto: Getty Image
Ceremonia de înmormântare a prințului Philip va fi una militarăSursa foto: Getty Image

Ora 14.45

La ora 14.45 începe procesiunea care va dura aproximativ opt minute. Cortegiul este deschis de militari din cadrul Gărzii Grenadierilor urmați de șefi de cabinet militari. Urmează Land Roverul care poartă sicriul, flancat de militari din cadrul Marinei Regale și alte regimente asociate de-a lungul timpului cu prințul Philip. 

Membrii familiei regale vor merge imediat în spatele sicriului. Prinţesa Anne şi prinţul Charles vor merge în primul rând, urmaţi de prinţul Edward şi prinţul Andrew. Pe rândul al treilea se vor afla ducele de Cambridge, prinţul William şi ducele de Sussex, prinţul Harry, şi vărul lor, Peter Philips. Regina va merge împreună cu o doamnă de onoare într-un Bentley, la finalul procesiunii, şi va intra în capelă pe o uşă laterală, prin Pridvorul Galileei. Pe tot traseul până la capelă vor fi aliniați militari din cadrul Royal Navy, Royal Marines, The Highlanders, Batalionul 4 Regimentul Regal al Scoției și Royal Air Force. 

Ora 14.53

La ora 14.53, sicriul va ajunge în fața Treptelor de Vest ale Capelei St. George, unde va fi întâmpinat de o gardă de onoare și de o trupă din Regimentul Rifles, care va cânta imnul național. Membrii Household Cavalry se vor alinia de-a lungul treptelor iar militarii  din marina regala vor efectua un salut specific marinarilor suflând în fluiere. În acest timp sicriul este urcat pe trepte și transportat în capelă. La intrare cortegiu este întâmpinat de Diaconull Windsor și Arhiepiscopul de Canterbury, care vor oficia slujba. Numai membrii familie regale vor intra în capelă. Restul persoanelor care au participat la procesiune vor rămâne afară. 

Ora 15.00

La ora 15.00 se va ține un minut de reculegere la nivel național, în memoria ducelui. Timp de 60 de secunde marea Britanie va fi cufundată în tăcere. În începutul și sfârșitul acestui moment artileria regală va trage câte o salvă. În capelă, slujba începe în timp ce sicriul este transportat și depus pe catafalc. 

Ducele de Edinburgh a ales personal însemnele regale care vor fi aşezate pe altar pentru funeraliile sale. Este vorba despre medalii şi decoraţii care i-au fost conferite de Regatul Unit şi ţările din Commonwealth, alături de emblemele din Danemarca şi Grecia, subliniind moştenirea sa ca prinţ al Greciei şi Danemarcei.

Sicriul este drapat cu stindardul prințului de Edinburgh pe care sunt brodate elemente ce au făcut parte din viața sa personală, de la moștenirea sa greacă, până la titlurile britanice. Steagul său personal înfățișează următoarele imagini: 

  • imaginea a trei lei încadrați de inimi roșii, stema Danemarcei; 
  • o cruce albă pe fundal albastru ce reprezintă steagul Greciei;
  • două dungi albe și două dungi negre, emblema familiei Mountbatten (strămoși din partea mamei, a căror nume a fost preluat de prinț); 
  • imaginea castelului Edinburg. 

Lângă sicriu vor fi așezate sabia printului și casca sa de marinar (prințul Philip a devenit Mare Lord Amiral în anul 2011). O serie de alte obiecte care reflectă viața ducelui vor fi depuse pe perne, lângă altar. Printre acestea se numără medaliile și decorațiile primite în marea Britanie, bagheta sa de mareșal, aripile Royal Force dar și însemnele Danemarcei și Greciei, ca insigne. 


    Ultima fotografie cu prințul Philip în viață. Era bolnav și foarte slăbitSursa foto: Getty Image
Ultima fotografie cu prințul Philip în viață. Era bolnav și foarte slăbitSursa foto: Getty Image

BBC va dedica mai multe ore acestui eveniment. Un remember va fi difuzat de BBC One vineri, de la ora locală 19:00, iar funeraliile prinţului Philip vor fi difuzate de acelaşi post sâmbătă, între orele 12:30 şi 16:20 şi între 20:10 şi 21:10.

Ceremonia va fi transmisă timp de două ore, şi de Radio 4 şi Radio 5 Live, BBC World Service English, BBC Radio Scotland şi BBC Radio Ulster, precum şi de BBC Radio Wales şi posturi locale BBC.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net