A fost emisă bancnota de 0 euro! Chipul cărei personalităţi se află pe aceasta şi de ce

Ultima actualizare:

    Pe 5 mai de împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx
Pe 5 mai de împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx

Autorităţile din Trier, oraşul natal al filosofului şi economistului Karl Marx, au emis o bancnotă de zero euro cu chipul acestuia pentru a-i onora amintirea căci pe 5 mai se împlinesc 200 de ani de la naşterea sa.

Bancnotele se vând în tot orașul german, în special prin intermediul birourilor de turism locale și costă 3 euro. Până acum au fost comercializate 5.000 astfel de suveniruri și se speră că alte 15.000 vor ajunge în portofelele vizitatorilor și localnicilor. Memeoria lui Karl Marx nu va fi onorată doar prin aceste bancnote. O statuie cu o greutate de aproximativ trei tone va fi inaugurată pe 5 mai. Statuia a fost construită din fonduri provenite de la guvernul Chinei, relateazĂ Digi24. 


    Karl Marx
Karl Marx

Karl Marx a contribuit enorm la înţelegerea modului în care funcţionează sistemul capitalist şi a argumentat că acesta produce tensiouni interne care mai devreme sau mai târziu vor contribui la distrugerea acestuia. Karl Marx a subliniat că sistemul capitalist va fi înlocuit de comunism, de o societate în care nu există clase sociale şi inegalităţi.


    Friedrich Engels
Friedrich Engels

Comunismul reprezenta în viziunea lui Karl Marx un ideal societal la care putea fi ajuns doar dacă proletarii refuzau să mai fie exploataţi şi protestau, organizând o revoluţie şi schimbând mijloacele de producţie. Toate aceste idei şi multe altele au fost expuse de Marx în lucrarea "Capitalul", scrisă în colaborare cu prietenul şi colegul său, Friedrich Engels. 

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net