Fiul scriitorului cărții «Stăpânul inelelor» a murit la 95 de ani

Ultima actualizare:

    Fiul scriitorului J.R.R. Tolkien a murit
Fiul scriitorului J.R.R. Tolkien a murit

Christopher Tolkien, fiul scriitorului britanic J.R.R. Tolkien şi al autorului romanului "Stăpânul inelelor", a murit în noaptea de miercuri spre joi, în Franţa, la vârsta de 95 de ani.

El şi-a consacrat viaţa, timp de decenii, moştenirii literare a tatălui său. Informaţia a fost anunţată de Fundaţia Tolkien şi de cotidianul Var Matin. 

Născut la 21 noiembrie 1924, la Leeds, în Regatul Unit, acest profesor universitar a lucrat, după moartea tatălui său în 1973, la manuscrisele sale şi a publicat numeroase scrieri inedite. El a publicat, postum, în special toate textele scrise de tatăl său după "Hobbit" şi "Stăpânul inelelor", după ce a studiat manuscrisele. Printre acestea, se află impunătorul "The Silmarillion", apărut în 1977, o saga în care se înscriu poveştile ce preced "Stăpânul inelelor" şi "The Children of Hurin". 

Activitatea sa de promovare a operelor scrise de John Ronald Reuel Tolkien, unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai literaturii fantasy anglo-saxone, pasionat de mitologie germanică şi legende ale vikingilor, a fost urmărită de mai multe generaţii de cititori.

"Milioane de persoane din lume îi vor fi recunoscătoare lui Christopher că ne-a adus "The Silmarillion", "The Children of Hurin" şi "The History of Middle-earth", o serie de cărţi pe care le-a compilat şi editat postum, a declarat Shaun Gunner, preşedinte al Fundaţiei Tolkien, pe site-ul oficial. "Am pierdut un titan". 

Pentru "The Children of Hurin" (un roman pe care J.R.R. Tolkien l-a început în 1918 fără a putea să îl termine în timpul vieţii), Christopher Tolkien a petrecut aproape trei decenii lucrând la el. 

El s-a declarat extrem de critic la adresa modului în care a fost folosită opera literară a tatălui său. "Tolkien a devenit un monstru, devorat de popularitatea lui şi absorbit de absurditatea epocii", declara Christopher Tolkien în 2012 pentru cotidianul francez Le Monde.

Christopher Tolkien a desenat şi hărţile publicate în "The History of Middle-earth", volum care însoţeşte "Stăpânul inelelor", unde se desfăşoară poveştile lui Tolkien, potrivit news.ro.

Ultimul fiu al romancierului a murit la spitalul Dracerie din Draguignan (departamentul Var, sud-est). El trăia în Franţa din 1975. Potrivit Var Matin, funeraliile vor avea loc în Var. 

image
image
image
image
image
image
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net