Fază de cascadorii râsului în curtea bisericii. Credincioşi, plesniţi peste ochi cu aghiasmă

captura.jpg

preot aghiasma
Ritualul preotului care râde continuu nu este privit cu ochi prea buni
foto: captură video
Citeste tot despre: 

Ritual ciudat al unui preot de la o mănăstire din Kiev, care a stârnit, deopotrivă, hohote de râs şi indignare face vâlvă pe reţelele sociale. În video, mai mulţi credincioşi, cel mai probabil aflaţi într-un pelerinaj, sunt presniţi efectiv peste faţă cu aghiasmă. Tehnica preotului nu ar avea însă nicio legătură cu tipicul bisericesc.

Filmuleţul a fost publicat pe contul de Facebook România LIVE şi are deja mii de vizualizări şi câteva sute de distribuiri şi comentarii. În cele aproape 8 minute de filmare se vede cum preotul care pare să însoţească un grup de pelerini în vizită la Mănăstirea Florovski din Kiev, unde sunt depuse moaştele Sfintei Elena Behteeva (Florovskaia), îi încolonează pe aceştia şi într-un ritual care nu ar avea nicio legătură cu tipicul bisericii ortodoxe îi botează cu apă sfinţită, scrie www.adevarul.ro.

Dintr-o sticlă de suc în care se află apă sfinţită, preotul îşi toarnă în mâini şi le-o aruncă pelerinilor cu putere în faţă, iar aceştia îşi aşteaptă cuminţi rândul, fără să pară deranjaţi de gestul preotului. Pe fundal se aud, în schimb, râsetele celor care imortalizează totul, şi chiar şi preotul se amuză teribil în timp ce îşi botează credincioşii astfel.

Faza de cascadorii râsului apare abia în final, când preotul este, la rândul său, „botezat“ de o credincioasă, care îi aruncă în faţă aghiasma rămasă.

Reacţia unui preot ortodox care a privit imaginile şocante

Un preot ortodox contactat de Adevărul pentru a „descifra“ ritualul curios spune, însă, că acesta nu are nimic de a face cu orânduiala bisericească. „Aşa ceva nu am văzut niciodată. Nu am crezut că pot să văd aşa ceva! Chiar dacă ar fi fost la Izvorul Tămăduirii, cu siguranţă nu este o biserică sau o mânăstire din România. Atenţie! Uitaţi-vă la el, la respectivul, nu ştiu dacă-i preot! Un preot întotdeauna poartă epitrahilul peste reverendă, dacă nu îl are, nu botează, nu are dreptul să o facă. Doamne, iartă-mă! Aşa ceva n-am crezut că pot să văd. Cum să dai aşa ceva, să pui agheasmă în mână şi să arunci cu Sfânta Agheasmă în credincioşi, pur şi simplu, aşa? Poate nici n-o fi preot. Aţi văzut cum zâmbeau acolo, cum… Cum să faci aşa ceva?! Unde-I Sfânta Cruce, când botezi?! Nu avem voie să facem aşa ceva, noi avem tipicul bisericesc şi respectăm rânduiala, aşa ceva n-am crezut că mai văd!“, a explicat preotul pentru sursa citată. 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1