Drama ascunsă a fostului președinte al Franței. Fiica anorexică a murit

Ultima actualizare:
Jacques și Laurence Chirac, în timpul campaniei electorale din 1981
Jacques și Laurence Chirac, în timpul campaniei electorale din 1981

Fiica fostului președinte francez Jacques Chirac, Laurence, a murit joi, 14 aprilie. La sfârșitul săptămânii trecute, femeia în vârstă de 58 de ani fusese internată în spital după un stop cardiac. Medicii au reușit să-i repornească inima, însă Laurence a intrat într-o comă din care nu s-a mai trezit. A fost sfârșitul dureros al unei drame care a umbrit întreaga carieră a lui Jacques Chirac.

Puțină lume, chiar dintre francezi, mai știa că fostul președinte Jacques Chirac are două fiice. Cei mai mulți au reținut-o doar pe mezina familiei, Claude, foarte prezentă în viața publică, alături de tatăl său.

Fiica cea mare a fostului președinte, Laurence Chirac, inteligentă și destinată unei cariere de succes în medicină, s-a îmbolnăvit de anorexie nervoasă – o tulburare de alimentație – în adolescență, când avea 15 ani.

Mult timp, Bernadette Chirac, a pus această afecțiune pe seama unei meningite prost tratate. În tot cazul, acesta a fost diagnosticul pus de medici după ce Laurence a acuzat niște dureri de cap foarte puternice în timpul unui sejur în insula Corsica, la începutul anilor ’70. Câteva săptămâni după revenirea din acest sejur, Laurence a încetat să mai mănânce.

Jacques și Bernadette Chirac, alături de fiica lor, Laurence, în timpul campaniei electorale din 1981
Jacques și Bernadette Chirac, alături de fiica lor, Laurence, în timpul campaniei electorale din 1981

Alți specialiști, citați de Le Point, susțin însă că anorexia a fost declanșată de relația lui Laurence cu tatăl ei. Un tată absent, preocupat de visul său de mărire politică, deja ministru în perioada lui Pompidou. ”Nu-mi amintesc să fi petrecut vreo duminică împreună cu el”, a rememorat mai târziu sora lui Laurence, Claude.

În încercarea lor de a o ”vindeca” pe Laurence, cuplul Chirac a ajuns la cele mai prestigioase centre specializate în anorexie din Franța și din Europa. Nu existau însă la vremea respectivă decât structuri închise, lucru neagreat de familie, care își dorea ca Laurence să rămână alături de cei dragi.

Laurence ajunsese să cântărească numai 27 de kilograme

Prim-ministru între 1974 și 1976, Jacques Chirac și-a propus să ia masa regulat cu fiica sa, chiar cu riscul de mânca de două ori, în cazul în care avea de onorat și o întâlnire oficială. Clanul Chirac s-a strâns în jurul fiicei bolnave, care a alternat momentele de echilibru cu crizele.

Încurajată de ai ei, Laurence a urmat cursurile facultății de medicină și a încercat chiar să lucreze în domeniu, pe lângă profesorul Lejeune, marele specialist în trisomie. Din păcate, boala a împiedicat-o să aibă o viață normală de studentă. Ajunsese la un moment dat să cântărească numai 27 de kilograme.

Revenit în funcția de prim-ministru, în 1986, Chirac a fost nevoit să facă față unor zvonuri cumplite: Laurence ar fi murit. ”Doar n-o să trimit un comunicat ca să spun că trăiește”, ar fi reacționat Chirac la vremea respectivă.


    Jacques și Bernadette Chirac, alături de fiica lor, Laurence, în timpul campaniei electorale din 1981foto: AFP
Jacques și Bernadette Chirac, alături de fiica lor, Laurence, în timpul campaniei electorale din 1981foto: AFP

În 13 aprilie 1990 însă, în timpul unei vizite în Thailanda, Chirac a aflat că fiica sa s-a aruncat de la etaj. Era numai una din cele 15 tentative de sinucidere ale fiicei președintelui. După acest episod, Laurence s-a mutat într-un apartament la parter, pe strada Saint-Dominique din Paris.

”Laurence este drama vieții mele!”

Pentru a o proteja, soții Chirac au ținut-o pe Laurence departe de viața publică a tatălui ei. A apărut la palatul Élysée doar la ceremonia de învestire a lui Jacques Chirac, proaspăt ales președinte în 1995.

În 2012, Laurence a mai participat la o ședință foto pentru revista Paris Match, cu ocazia aniversării de 80 de ani a tatălui său. ”Laurence este drama vieții mele”, a declarat pentru publicația franceză fostul președinte.

Joi, 14 aprilie 2016, fiica cea mare a lui Jacques Chirac, drama profundă și, fără îndoială vina ascunsă a cuplului prezidențial, a murit la vârsta de 58 de ani, în urma unor complicații cardiace.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net