Cum au reuşit salvatorii să îi găsească pe cei 12 copii blocaţi în peştera din Thailanda. S-au bazat pe un singur lucru

Ultima actualizare:

    Cei 12 copii au fost salvaţi după 17 zile petrecute în peşterăfoto: AFP
Cei 12 copii au fost salvaţi după 17 zile petrecute în peşterăfoto: AFP

Cei 12 băieţi şi antrenorul lor blocaţi timp de 17 zile într-o peşteră din nordul Thailandei au fost salvaţi mulţumită unei echipe imense care s-a luptat pentru vieţilor lor, dar un detaliu semnificativ a făcut ca întreaga operaţiune să fie un succes.

Scafandrul britanic John Volanthen a fost unul dintre oamenii care s-au luptat pentru a-i aduce afară în siguranţă pe membrii echipe de fotbal Wild Boars şi pe antrenorul său în vârstă de 25 ani. Parte a misiunii internaţionale, el a fost unul dintre primii salvatori care au ajuns la cei 13. Conform mirror.co.uk, el a povestit că ceea ce i-a ajutat în găsirea copiilor a fost mirosul. 

"Unii oameni au spus că am avut noroc, dar nu e cu siguranţă vorba de aşa ceva. În asemenea cazuri, înotăm sub apă, iar unde simţim o porţine de aer, ieşim la suprafaţă şi strigă şi ne folosim de miros. În acest caz, am mirosit copiii înainte de a-i vedea", a spus Volanthen. 

Alături de el s-a aflat şi Rick Stanton, care a subliniat că nu e un erou: "Pur şi simplu ne-am folosit de un set specfic de calităţi, pe care le folosim pentru scopuri proprii". 

Cei doi au povestit şi cum s-au simţit în momentul în care i-au găsit pe copii. "I-am numărat şi când am ajuns la 13... nu ne venea să credem. Le-a dat puţină lumină, păreau să fie bine. Apoi am plecat şi ne gândeam doar cum o să îi scoatem de acolo", a mai spus Stanton. 

"A fost o operaţiune de salvare fără precedent. Desigur că am avut dubii. Am fost o echipă bună, cu mult sprijin din partea autorităţilor thailandeze, aşa că am avut condiţii bune pentru a pune la cale un plan bun", a declarat scafandrul. 

Copiii vor fi extrenaţi săptămână viitoare


    Băieţii au pierdut în greutate, dar îşi revin încet încetfoto: AFP
Băieţii au pierdut în greutate, dar îşi revin încet încetfoto: AFP

Cei 12 copii vor fi extrenaţi săptămâna viitoare, au declarat oficialii thailandezi. Într-un clip, ei au mulţumit salvatorilor de pe paturi de spital. "Nu vă îngrijoraţi, suntem bine acum", a spus un băiat. 

Ministrul sănătăţii, Piyasakol Sakolsatayadorn, a declarat că "trebuie să pregătim copiii şi familiile lor pentru atenţia pe care o vor primi după externare" şi a adăugat că unii copii au slăbit chiar cinci kg în peşteră, dar au pus la loc o parte din greutatea pierdută. În plus, toţi au un apetit sănătos. 

Antrenorul şi trei băieţi vor primi cetăţenie thailandeză

Antrenorul şi trei dintre cei 12 băieţi sunt oficial apatrizi, fiind membrii ai unei minorităţi etnice, dar sunt pe cale să primească cetăţenie thailandeză după chinul de 17 zile. Rudele îl descriu pe antrenorul Ekkapol Chantawong ca un tânăr bun şi modest, pasionat de sport şi cu o dorinţă puternică de a deveni cetăţean al ţării în care s-a născut, conform independent.co.uk. Autorităţile de la Bangkok au confirmat că cei patru vor primi ajutor şi că în şase luni vor deveni cetăţeni cu acte în regulă. În alte cazuri, pentru a primi cetăţenie, membrii minorităţii Tai Lue trebuie să aştepte 10 ani şi să demonstreze că vin dintr-un lung şir de thailandezi. Mulţi membrii ai acestei minorităţi renunţă, pentru că procesul e unul costisitor şi anevoios. În jur de 500.000 de mii de membrii ai minorităţii trăiesc în Thailanda şi nu au nicio cetăţenie. 

Ekkapol Chantawong a fost lăudat pentru felul în care a reuşit să îi ţină în viaţă pe cei 12 copii în peşteră, până să fie găsiţi de salvatori. Ei plănuiau să stea doar o oră în peşteră, dar ploaia a inundat locul şi i-a blocat în interior.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net