Cum arată o zi din viaţa Papei Francisc

Papa Francisc e considerat unul dintre primele zece modele ale lumii al căror exemplu e recomandat  în orice zi. Dar cum arată o zi normală pentru cel de-al 266-lea succesor al Sf. Petru? „Viaţa mea este atât de normală pe cât doresc să fie”, obişnuieşte să le răspundă tuturor acelora care vor să ştie cum „îşi omoară” zilnic timpul.

În primul rând Papa Francisc se trezeşte, de luni până duminică, la aceeaşi oră, 5.00. Nici anotimpul, nici ziua săptămânii nu-i schimbă programul. Primele două ore ale zilei sunt dedicate rugăciunii, studiului Scripturii şi pregătirii omiliei zilnice. Fiindcă Papa Bergoglio, ca orice alt preot catolic, celebrează în fiecare zi sfânta liturghie.

Din martie 2013 de când s-a deplasat de la Buenos Aires la Vatican în vederea desemnării succesorului lui Benedict al XVI-lea, Jorge Mario Bergoglio locuieşte în aceeaşi cameră la „Casa Sfânta Marta”, hotelul special construit pentru asemenea ocazii de către Ioan Paul al II-lea.  În clipa în care a fost ales papă, Bergoglio a refuzat să locuiască în vestitul apartament papal din Vatican, de la fereastra căruia acordă însă Romei şi lumii în fiecare duminică la prânz tradiţionala binecuvântare apostolică. 

Şi tot la „Sf. Marta”, în capela omonimă, de la ora 7.00, Bergoglio celebrează liturghia (excepţii fac doar zilele de duminică sau cele de sărbătoare obligatorii, atunci când Papa slujeşte fie în „Catedrala Sf. Petru”, în piaţa cu acelaşi nume, sau în alte locuri special amenajate). Acest moment e considerat de toţi cei din preajmă cel mai important al zilei, fiindcă e cea mai bună ocazie de a te ruga împreună cu urmaşul prinţului apostolilor.

De la ora 8.00, tot în aceeaşi incintă, ia micul dejun. Nu o face niciodată singur. Îl însoţesc la masă laici sau persoane consacrate, oameni ai străzii sau cardinali aflaţi cu treburi importante la Vatican. Un fresh de portocale şi ceva paste sunt nelipsite de la micul dejun papal. 

Apoi, întreaga dimineaţă e dedicată chestiunilor administrative şi de stat. Răspunde întâlnirilor sau scrisorilor diplomatice, sau pregăteşte următoarele vizite de stat, cum va fi şi cea din România dintre 31 mai şi 2 iunie. Totul are loc la etajul al doilea din „Casa Sf. Marta”, în două camere extrem de austere. 

Fix la ora 13.00 se ia dejunul. Papa Francisc nu face fiţe la mâncare şi consumă cam tot ce i se propune. Asta, deşi gurile rele susţin că pizza rămâne preferata sa! Imediat după prânz, până spre orele 15.00, urmează o perioadă de siestă. Apoi, iar două ore de rugăciune, cu accent pe plimbări în aer liber prin grădinile Vaticanului, ori de câte ori vremea îi permite. Acum se dedică rugăciunilor mariane, Rozariul, rugăciunea catolică dedicată prin excelenţă mamei lui Cristos Iisus, fiind repetată zilnic şi de trei ori (ceea ce înseamnă 150 de invocaţii de genul „Bucură-te Fecioară Marie!”...).

De la ora 18.00 se reîntoarce în birou la corespondenţă, la lecturat presa zilei sau la discuţii cu principalii săi colaboratori.  Duminica după-amiază are obiceiul de a-şi căuta telefonic prietenii, fie pe cei din Argentina, fie de aiurea, dar şi pe cei oarecare despre care a aflat că au nevoie de un cuvânt, de un sfat sau de o mângâiere. 

La ora 20.00, e vremea cinei. Tot la „Sf. Marta”. Acolo unde peştele e nelipsit din meniu, alături de o cană de ciocolată caldă. O oră mai târziu se întoarce în cameră şi nu se culcă niciodată înainte de a ieşi pe hol, pentru a le mulţumi personal membrilor Gărzii Elveţiene, cea care-i asigură securitatea personală 24 de ore din 24. 

Catedrala «Sf. Iosif» îmbracă straie noi

Catedrala catolică „Sf. Iosif” din Capitală, acolo unde Papa Francisc va celebra liturghia în seara zilei de vineri, 31 mai, îmbracă straie noi. Altarele au fost reaurite, iar în interior a fost instalat un sistem pe circuit închis de televiziune care va permite vizualizarea mai bună a fiecărui gest al papei. Mai mult, vitraliile sau picturile interioare au căpătat şi ele o nouă viaţă. Însă nici exteriorul nu a fost uitat, intrarea centrală fiind reasfaltată, semn că  vizita papală bate deja la uşa românilor! 

 

Loading...

Citește și

  • O coloană oficială care a trecut în mare viteză pe Șoseaua Kiseleff din Capitală a bulversat traficul pe mai multe artere. Oamenii au crezut că s-a întâmplat ceva grav, însă autoritățile nu au făcut decât să se pregătească pentru vizita Papei Francisc în România. Suveranul pontif va veni în țara noastră pe 31 mai 2019.

  • Papa Francisc foloseste scaune special facute pentru vizita lui intr-o anumita tara, asa cum s-a intamplat si in Bulgaria, de curand

    Cum vizita Papei Francisc în România, programată între 31 mai – 2 iunie, se apropie cu pași repezi, cei responsabili cu organizarea istoricului moment au făcut precizări în legătură cu desfășurarea evenimentelor în București, primul loc pe care Papa Francisc îl va binecuvânta. Au fost prezentate designul scaunului papal pe care Suveranul Pontif îl va folosi, dar și un fragment din imnul special compus pentru vizita Papei în București. În plus, s-a prelungit până la 15 mai termenul de înscriere pentru cei care doresc să fie în apropierea Papei în timpul evenimentelor din Capitală.