Cu ce substanță a fost otrăvit opozantul rus Aleksei Navalnîi. ”Sunt probe fără echivoc”

Ultima actualizare:

    Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a intrat în comă după ce a băut un ceai pe aeroport, în Rusiafoto: EPA-EFE
Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a intrat în comă după ce a băut un ceai pe aeroport, în Rusiafoto: EPA-EFE

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok, un agent neurotoxic, acuză Guvernul German, relatează BBC News, citat de News.ro. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Angelei Merkel precizează că probele sunt ”fără echivoc”.

Aleksei Navalnîi a fost transferat la Berlin pentru a primi îngrijiri, după ce s-a simţit rău în Siberia luna trecută. Principalul opozant al Kremlinului se află în comă indusă.

Apropiații lui Navalnîi au suspectat din primele momente că opozantul rus a fost otrăvit la ordinul preşedintelui Vladimir Putin.

Teste toxicologice realizate de un laborator aparţinând armatei germane au furnizat ”probe fără echivoc” ale otrăvirii cu un produs din familia noviciok, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Este vorba despre otrava folosită împotriva fostului dublu agent Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia în 2018 în Marea Britanie.

”Guvernul federal îşi va informa partenerii din UE şi NATO cu privire la rezultatul anchetei. El va discuta cu partenerii săi despre o reacţie comună adecvată, în lumina reacţiei ruse (...). Este şocant că Aleksei Navalnîi a fost victima unei agresiuni cu un agent neurotoxic în Rusia. Guvernul federal condamnă această agresiune în modul cel mai ferm”, declară Seibert.

Citește și:

Cine este Aleksei Navalnîi, cel mai vehement critic al regimului de la Kremlin

Kremlinul neagă acuzațiile

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti că Rusia nu a fost informată de Germania cu privire la aceste examene.

Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău, la 20 august, în timp ce se afla la bordul unui avion, în Siberia, şi se îndrepta către Moscova, după ce a băut ceai.

El a fost spitalizat iniţial la Omsk, în Siberia, însă a fost transferat la 22 august în Germania, unde medici au suspectat rapid o otrăvire cu un inhibitor al colinesterazei, între care se află şi noviciok.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net