Covid-19 ar fi apărut încă din septembrie și nu din Wuhan. Cum explică profesorul britanic Peter Forster noua ipoteză

peter-foster-genetician-cambridge-universitate.jpg

Geneticianul Peter Forster de la Universitatea Cambridge
Geneticianul Peter Forster de la Universitatea Cambridge
Foto: news.cgtn.com

O nouă ipoteză despre perioada când a izbucnit epidemie noului coronavirus și locul de unde a pornit totul, a fost lansată de un cercetător britanic. Geneticianul Peter Forster de la Universitatea Cambridge, coordonstorul unui proiect de cercetare a covid-19 susține că totul ar fi început în septembrie 2019 și nu în Wuhan.

Profesorul Peter Forster şi echipa sa speră să găsească prima persoană care a contractat virusul şi care a fost sursa epidemiei iniţiale.

Cercetătorii britanici au cartografiat răspândirea virusului - inclusiv mutaţiile genetice pe care le-a suferit, în timp ce s-a deplasat din China către Australia, Europa şi restul lumii.

Cercetătorii au creat o analiză de reţea, folosind peste 1.000 de genomuri de coronavirus. Aceasta include data infectării pacienţilor şi ”tipul” de virus cu care a fost infectată persoana respectivă, scrie news.ro citând Newsweek.

Covid-19 ar fi apărut încă din septembrie și nu din Wuhan. Cum explică profesorul Peter Forster noua ipoteză

S-a descoperit că există trei tipuri de coronavirus.

Tipul A este cel mai apropiat de coronavirusul descoperit la lilieci şi se crede că ar fi genomul de origine al virusului uman. Acest tip a fost descoperit la chinezi şi la americani, şi prezintă versiuni cu mutaţii la pacienţi din Australia şi Statele Unite. Însă tipul A nu a fost descoperit la majoritatea cazurilor din Wuhan, oraşul din China în care s-a descoperit pentru prima dată covid-19.

Tipul B. La Wuhan, cele mai multe persoane au fost infectate cu acest tip de virus. Cercetătorii sugerează că a existat un „eveniment fondator” pentru tipul B din Wuhan.

Tipul C – considerat copilul tipului B - a fost identificat la primele cazuri în Europa, dar şi în Coreea de SUd, Singapore şi Hong Kong - însă pare absent în China continentală.

Potrivit datelor culese de către Forster şi colegii săi, epidemia coronavirusului pare că a început undeva între 13 septembrie şi 7 decembrie.

”Acest model presupune o rată a mutaţiilor constantă, însă lucrurile nu par să stea aşa, iar timpul estimat ar putea fi, astfel, eronat”, a declarat Forster pentru Newsweek.

”Însă aceasta este cea mai bună ipoteză pe care o putem face pentru moment, până analizăm alte eşantioane de la pacienţi, depozitate în spitale în 2019”, subliniază el.

piata-de-carne-in-wuhan.jpg

Piața de carne în Wuhan
Piață de carne în Wuhan
foto: twitter Guangming_Daily

De ce este posibil ca epidemia să nu fi venit din Wuhan

Este posibil ca epidemia să nu fi apărut în Wuhan, deoarece toate virusurile izolate aici erau - până la 17 ianuarie - de tip B.

În provincia Guangdong, situată la aproximativ 805 kilometri de Wuhan, şapte din 11 virusuri izolate erau de tip A.

”Acest număr de cazuri este mic, pentru că sunt disponibile puţine genomuri în faza iniţială a epidemiei, înainte ca transhumanţa de Anul Noul chinezesc, până în 25 ianuarie, să înceapă să amestece schemele geografice”, a mai spus profesorul Forster.

Forster şi colegii săi şi-au publicat cercetarea în reţeaua revistei Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) la 8 aprilie.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în noiembrie 2019

Primul caz cunoscut de coronavirus datează de la 17 noiembrie, mai scrie Newsweek.

Publicaţia South China Morning Post scria că, potrivit datelor Guvernului, un bărbat în vârstă de 55 de ani din provicnia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, este primul caz cunoscut de covid-19.

Virusul ar fi trecut de la un animal - aparent un liliac - la om, la un moment dat. Când şi unde s-a întâmplat acest lucru nu se cunoaşte.

În decembrie, primul grup de cazuri a fost identificat într-o piaţă de fructe de mare de la Wuhan, ceea ce i-a determinat pe unii să spună că aici a apărut virusul pentru prima oară.

Însă, pe măsură ce se află mai multe lucruri despre virus, această versiune a evenimentelor pare tot mai puţin probabilă.

Un studiu publicat în revista Lancet arată că primele persoane infectate cu virusul nu au avut un contact direct cu piaţa din Wuhan.

De la aceste prime cazuri, la sfârşitul anului trecut, peste două milioane de oameni au fost diagnosticaţi cu covid-19.

Identificarea sursei originale a virusului, subliniază Forster, este necesară pentru ca acest lucru să nu repete. Înţelegerea diverselor tipuri de virus şi a rolului lor în răspândirea covid-19 este ”una dintre problemele de examinat urgent”, insistă el.

Astfel de ipoteze privind apariția și distribuția contaminării pe glob apar pe măsură ce oamenii de știință găsesc noi informații despre acest virus periculos.

Citește și: 

Sursa infecţiei cu coronavirus: şerpii şi supa de liliac

Ce este pangolinul, animalul care a răspândit coronavirusul în China

Loading...
 
 

Citește și