Comisia Europeană propune închiderea granițelor UE din cauza coronavirusului. În ce condiții se poate instaura măsura

gettyimages-509766336-594x594.jpg

Uniunea Europeană și-ar putea închide granițele pentru cetățenii străini pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit propunerilor Comisiei Europene
Foto: Getty Images

Comisia Europeană propune închiderea granițelor UE pentru stoparea pandemiei de coronavirus, însă această măsură presupune și excepții și poate fi instaurată în anumite circumstanțe.”

Uniunea Europeană și-ar putea închide granițele pentru cetățenii străini pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit propunerilor Comisiei Europene.

Propunerile vizează restricții temporare, de 30 de zile, pentru intrarea în UE a cetățenilor străini. Perioada ar putea fi prelungită, a declarat șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen. Comisia propune în același timp instituirea de „culoare verzi/rute rapide”, doar pentru transport esențial.

Comisia Europeană propune închiderea granițelor UE

„Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin intermediul unui mesaj video publicat pe Twitter, apoi într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Pentru a fi instaurată, propunerea va trebui aprobată de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, care vor discuta la rândul lor marţi, 17 martie, în videoconferinţă.

Există, totuși, și excepții de la regula închiderii granițelor: rezidenți pe termen lung ai statelor UE, membrii de familie ai cetățenilor UE și diplomați. Personalul implicat în lupta împotriva coronavirusului – doctori, asistenți medicali, experți – vor fi de asemenea primiți în UE în această perioadă.

Oamenii care transportă bunuri vor fi de asemenea exceptați, a precizat șefa Comisiei UE. Pentru a fi eficientă, măsura ar trebui să fie aplicată și de cele patru state asociate Schengen – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, a mai spus Von der Leyen.

The @EU_Commission presents guidelines on border measures & proposes:

Loading...