Cazul Drasius: Tatăl care i-a facut singur dreptate fiicei batjocorite de un pedofil

Ultima actualizare:

    Drasius Keydes, în brațe cu fiica saFoto: Facebook/Dan Negru
Drasius Keydes, în brațe cu fiica saFoto: Facebook/Dan Negru

Cazul de pedofilie din Drumul Taberei ne îndeamnă să ne amintim de o altă întâmplare de acest gen, una cu un final tragic, care a șocat întreaga lume la acea vreme: cazul lui Drasius Kedys, tatăl a cărui fetiță de șase ani a fost agresată sexual în mod repetat, iar autoritățile n-au făcut nimic pentru pedepsirea celor responsabili.

Cazul lui Drasius Kedys a devenit celebru din cauza amploarei și a ecoului, nu doar în Lituania, ci în mai multe colțuri ale lumii. Drasius a ajuns să fie catalogat drept criminal, de către așa-zisa Justiție, dar pentru că tatăl îndurerat nu a încercat decât să-și apere fetița, oamenii de rând l-au considerat un adevărat erou și a căpătat renume internațional.

Fetița a fost vândută pedofililor, de propria mamă

Drasius, proprietarul unui magazin de blănuri, avea împreună cu partenera sa, Laimute Stankunaite, o fetiță, pe nume Deimantela. În 2006, cuplul s-a despărțit și a urmat o lungă și acerbă luptă în instanță pentru obținerea custodiei copilului. În cele din urmă, Laimute a câștigat procesul, cu ajutorul unui politician pe nume Andrius Usas, iar mama a luat fetița în grija sa.

Drasius avea voie să-și vadă copilul doar o dată pe săptămână, iar într-una din vizite, în 2008, micuța și-a implorat tatăl să nu o mai ducă înapoi la mama ei, pentru că acolo venea mereu un domn (Andrius Usas, n.r.) care o atingea sau o supunea la acte de nedescris. Acest bărbat colabora cu alți doi indivizi, Jonas și Aidas, care o duceau mereu pe fetiță în camera unui hotel, unde își băteau joc de ea. Pentru a păstra tăcerea, Laimute primea lunar câte 4.000 de euro.

Justiția i-a întors spatele

Înfuriat de ce i se întâmpla copilului său și temător pentru viața ei, Drasius a decis să facă totul public și să lupte cu legea în mână pentru a se face dreptate. Tatăl a avut chiar tăria de a-și filma fetița în timp ce povestea ororile prin care trecea. În mod paradoxal, tot Drasius a fost amendat pentru că a publicat acele înregistrări video, dar el nu a renunțat și a făcut apel chiar și la Parlamentul European. Nimeni nu a dorit să-l asculte! Pedofilii implicați în această infracțiune deosebit de gravă erau oameni influenți, cu rădăcini puternice înfipte în sistemul politic corupt.

Disperat, Drasius, care a fost soldat în armata lituaniană, a decis să-și facă singur dreptate. În 2009, Jonas Furmanavicius, unul dintre cei trei predofili, a fost găsit mort, alături de Violeta Stankunaite, sora fostei sale logodnice, care era și ea implicată în această rețea. Drasius i-a tras lui Jonas două gloanțe în organele genitale și unul în cap. Pe Andrius Usas nu l-a găsit, dar a mers în schimb la Oficiul Protecției Copilului din Vilnius, unde a detonat câteva bombe. În aceeași zi, a fost emis ordin de căutare a lui Kedys, fiind principalul suspect în actele criminale. Drasius a dispărut o perioadă, dar cazul său devenise deja celebru și a primit o mulțime de încurajări din partea celor care-i înțelegeau durerea și neputința în fața sistemului politic. Zeci de mii de meaje din întreaga lume îl îndemnau să nu renunțe la luptă. Totul pare desprins dintr-un film de acțiune cu Liam Neeson.

Din păcate, realitatea e mult mai cruntă de atât. Potrivit Antena 1, pe 20 aprilie 2010, Drasius a fost găsit mort lângă barajul de alimentare cu apă a orașului său natal, Kaunasul. În mod oficial, s-a spus că bărbatul a murit intoxicat cu propria vomă, dar apropiații săi au declarat după o vreme că pe trupul său erau urme evidente de gloanțe.

Mii de oameni îl consideră un erou

La patru zile după moartea sa, Kedys căpătase deja o reputație națională și internațională. A fost înmormântat la cimitirul Jonuciai, dar, cu toate că polițiștii au încercat să blocheze accesul, la funeralii au participat între 6.000 și 10.000 de persoane care i-au susținut actul eroic și i-au deplâns martiriul. Cazul lui a stârnit o reacție în masă. Oamenii au început să protesteze împotriva corupției din țară.

Mai târziu, Andrius Usas a fost acuzat de molestarea unui minor, iar în iunie 2010, a fost și el găsit mort prin înecare. Fetița a fost pusă din nou în grija mamei care a o vânduse pedofililor. S-a urmărit cu mult interes cazul Drasius, iar oamenii au protestat acerb, 39 de persoane fiind arestate pentru violențe.

Cazul lui Drasius Kedys rămâne unul pe cât de celebru, pe atât de tragic și scoate în evidență decadența și precaritatea legislației în statele democratice (și nu numai) care tratează pedofilia și violul cu îngăduință și oferă mai multe șanse agresorilor să scape, decât dreptate victimelor, mai ales când infractorii sunt oameni influenți.

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net