Catedrala Notre Dame: imagini înainte și după incendiu. Ce s-a pierdut în tragedie

Imaginile cu Catedrala Notre Dame arzând îi vor urmări, cu siguranță, multă vreme pe cei care au pășit vreodată în cel mai vizitat monument din Europa. După ce incendiul a fost stins, autoritățile franceze au evaluat pierderile.

Catedrala Notre Dame din Paris a fost afectată grav de un incendiu luni, 15 aprilie. Focul a ars timp de 12 ore, timp în care turla-săgeată din secolul 19, dar și șarpanta au fost distruse în intregime.

Imaginile cu catedrala înainte și după incendiu arată proporțiile dezastrului.

 

 

Ce s-a pierdut în incendiu

  • Turla-săgeată a catedralei, emblema monumentului, înaltă de 93 de metri, construită de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc între 1859 și 1860, s-a prăbușit la o oră după izbucnirea incendiului. Cele 16 statui din bronz de pe turlă, 12 apostoli și patru evangheliști, fuseseră demontate cu numai câteva zile înainte, pentru a fi restaurate.
  • Cocoșul de bronz din vârful turlei, considerat pierdut, a fost găsit aproape intact printre dărâmături. Conform reprezentanților Bisericii franceze, acesta adăpostește relicvele Sfintei Genoveva și ale Sfântului Denis, precum și o parte din coroana de spini a Mântuitorului, considerate a avea un rol protector față de locuitorii Parisului.

Ce a fost deteriorat

  • Toată șarpanta (scheletul din lemn care susținea acoperișul) și acoperișul au fost distruse.
  • O parte din boltă s-a prăbușit, conform purtătorului de cuvânt al Brigăzii de pompieri din Paris. Din imagini se vede o gaură uriașă în locul unde s-a prăbușit turla. Deși turla a căzut peste naos, altarul și crucea lui au rămas intacte.
  • Picturile de pe pereții catedralei au fost afectate numai de fum, nu și de foc, așa că vor putea fi restaurate într-un timp scurt.
  • Orga mare, din secolul 15, cu cinci claviaturi și aproape 8.000 de tuburi, a fost salvată, chiar dacă structura eia fost afectată de cenușă și de apa folosită de pompieri pentru stingerea incendiului. Orga mică, aflată chiar sub turla-săgeată, a fost profund afectată de incendiu, conform unuia dintre cei trei organiști titulari de la Notre Dame.

 

Loading...

Citește și