Canicula s-a abătut asupra Europei. În Paris va fi mai cald decât în Namibia

Ultima actualizare:

    Foto: EPA
Foto: EPA

Trei zile de coşmar! Combinaţia fatală dintre o furtună în Atlanticul de Nord şi presiunea ridicată din centrul Europei a făcut ca aerul fierbinte din nordul Africii să înainteze peste bătrânul continent. Meteorologii britanici au declarat pentru BBC că în aceste trei zile se pot înregistra temperaturi record la nivelul bătrânului continent. Au fost emise mai multe alerte de caniculă în nu mai puţin de nouă ţări.

Meteorologii din Franţa, Spania, Germania, Belgia, Austria, Grecia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi România au emis deja avertismente de căldură şi ne recomandă să evităm, pe cât posibil, să ieşim din case şi să ne hidratăm corespunzător. Iată cu ce temperaturi extreme se confruntă bătrânul continent în aceste trei zile în care Iadul a coborât pe pământ!

  • România. Meteorologii ANM au prognozat pentru astăzi temperaturi de peste 35 de grade la umbră în tot sudul ţării, iar pentru Lunca Dunării 36 de grade, posibil mai mult. Atenţie! Aceste valori sunt măsurate la umbră, iar cele din aer vor fi peste 40 de grade. Indicele de risc pentru razele ultraviolete a ajuns la nivelele 7 -8, ceea ce înseamnă că pielea se va înroşi după 30 de minute de expunere la soare.


    Foto: EPA
Foto: EPA
  • Franţa. Meteorologii avertizează că temperaturile vor atinge cote alarmante cuprinse între 35 şi 40 de grade Celsius începând de miercuri şi până vineri. În 2018, canicula din iulie-august a luat viaţa a 1.500 de persoane.
  • Ungaria. În Budapesta se vor înregistra astăzi 34 de grade Celsius, iar la orele amiezii, organismul uman va resimţi temperaturi de 37-38 de grade Celsius.


    Foto: EPA
Foto: EPA
  • Germania. Autorităţile vor să impună restricţii privind munca în aer liber, după ce meteorologii au anunţat că temperaturile pot ajunge în aceste zile la 40 de grade Celsius. Recordul naţional s-a înregistrat în 2015, în Bavaria, când s-au înregistrat 40,3 grade Celsius.


    Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
  • Spania. La Madrid sunt anunţate pentru joi şi vineri temperaturi insuportabile, iar meteorologii susţin că termometrele pot înregistra la soare temperaturi criminale de 47 de grade Celsius.
  • Portugalia. Deşi nu se confruntă cu temperaturi ridicate, portughezii au fost surprinşi marţi să descopere că străzile, casele şi maşinile au fost acoperite de un praf roşiatic provenit din deşert.
  • Serbia. Autorităţile sârbe au avertizat că termometrele vor indica 34-35 de grade Celsius joi, iar pe perioada nopţii temperaturile vor fi de 20-22 de grade Celsius.

Atenție la arsurile solare! 

Canicula poate provoca multe neplăceri organismului. Medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Nicolae Oblu din Iași ne-a dat câteva sfaturi:

  • Expunerea la soare trebuie facută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.
  • Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puţin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veţi beneficia de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă.
  • Dacă sunteţi la piscină sau la mare e bine de ştiut că apa amplifică efectul radiaţiilor solare, iar senzaţia de confort termic nu vă protejează de arsuri.
  • Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele şi la fiecare ieşire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minimum 40 de minute pentru radiaţiile ultraviolete, iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute.
  • Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzaţiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase  în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net