Aşa arată podul de 3 miliarde $ care leagă Europa de Asia

Ultima actualizare:

Va fi inaugurat săptămâna viitoare, la 26 august! Noul pod uriaş care leagă coastele asiatice de coastele europene ale Istanbulului este cel mai mare pod suspendat pe cabluri şi are cei mai înalţi piloni din lume.

Al treilea pod peste Bosfor se numeşte Yavuz Sultan Selim I, de la numele tatălui lui Suleiman Magnificul şi este cel mai mare din cele trei poduri care traversează cea mai îngustă strâmtoare maritimă folosită pentru navigarea internaţională, ce leagă Marea Neagră cu Marea Marmara. Denumirea sa a fost aleasă chiar de preşedintele turc Recep Erdogan. 

Uneşte malurile  european şi asiatic  ale Istanbulului
Uneşte malurile european şi asiatic ale Istanbulului

Cu o lungime de 2.164 de metri şi piloni de 322 de metri, mai înalţi decât Turnul Eiffel, podul intră în Cartea Recordurilor. De asemenea este cel mai lung pod din lume echipat cu cale ferată. Podul este echipat cu opt benzi de circulaţie rutieră, câte patru pentru fiecare sens, şi două de cale ferată. Costul total al proiectului se ridică la 3 miliarde de dolari. Cu acest proiect, preşedintele turc vrea să redea Istanbulului, fosta capitală a Imperiului Otoman, grandoarea sa imperială.

Realizat în numai trei ani

Construirea sa are, în plus, o valoare simbolică. Lansarea lucrărilor la pod a avut loc la 29 mai 2013, dată la care se aniversa cucerirea Constantinopolului în 1453. Construcţia gigantică va rămâne în istorie şi pentru realizarea sa în timp record de către societatea turcă Ic-içta şi compania italiană Astaldi. S-a ţinut cont de riscul seismic ridicat din zonă, prezenţa faliei anatoliene provocând adesea mari cutremure. Podul a făcut obiectul criticilor mai ales din partea ecologiştilor. Construirea autostrăzii care duce la acesta a dus la defrişarea de păduri şi ar avea repercusiuni asupra aprovizionării cu apă a metropolei, care are deja probleme. Susţinătorii proiectului spun că, pe lângă valoarea sa monumentală, va fi de mare folos pentru descongestionarea traficului din Istanbul şi crearea unui coridor care să faciliteze transporturile spre Grecia.

image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net