Așa arată libertatea! Euforie în Wuhan după ridicarea carantinei. Zeci de mii de călători au luat cu asalt gările

1.jpg

Wuhan
Mii de chinezi au plecat spre serviciu în prima zi de după ridicarea carantinei
fotografii: EPA-EFE, AFP, Getty / Gulliver

Le-au murit rudele, prietenii, prietenii prietenilor. În toate familiile e câte o poveste tragică: moarte, boală, sărăcie, faliment. După 11 săptămâni de carantină severă, „lacătul” a fost deschis iar orașul Wuhan, „inima” pandemiei care a îngenuchiat lumea, încearcă să revină la viață.

Orașul cu 11 milioane de locuitori începe să se dezmorțească după ce, mai bine de două luni și jumătate, a fost ca o fantomă. Noul coronavirus a plecat chiar de aici, dintr-o piață de animale și păsări și s-a răspândit necontrolat pe tot globul. Azi (8 aprilie), la câteva zile după ce China n-a mai avut nici un caz cu transmitere locală și la doar o zi după istoricul ”nici un deces de Covid-19”, restricțiile au fost ridicate. Carantina impusă de la 23 ianuarie s-a încheiat la miezul nopţii de marţi spre miercuri, iar pasageri au început să ia cu asalt autogările şi gările, unii purtând combinezoane integrale.

3.jpg

wuhan
Toți locuitorii poartă măști sau costume de protecție când sunt în locuri publice
fotografii: EPA-EFE, AFP, Getty / Gulliver

Rămân însă în urmă cele peste 80.000 de cazuri și 3.300 de decese și speranța că, într-o zi, lumea va arăta exact ca înainte de coronavirus. Deoacamdă, este doar speranță, pentru că mai e drum lung până acolo. 

2.jpg

wuhan
Școlile s-au deschis doar în unele provincii, nu și în Wuhan
fotografii: EPA-EFE, AFP, Getty / Gulliver

Deși autoritățile au ridicat o parte din restricții, multe măsuri de control au rămas în vigoare. Chinezii au fost avertizați să nu călătorească decât dacă este absolut necesar. Cei care merg la Beijing trec prin două runde de teste, iar în alte provincii, cei care vin la Wuhan trebuie să stea două săptămâni în carantină, scrie New York Times.

 

 

În plus, toată lumea este obligată să folosească o aplicație de urmărire pe telefon sau tabletă și să aibă în ea dovadă că nu au fost bolnavi și nici nu au intrat în contact cu oameni bolnavi de COVID-19. Sistemul chinez înregistrează fiecare loc unde oameni fac plăți și este celebră și rețeaua de sute de milioane de camere video de supraveghere. 

4.jpg

wuhan
Fabricile s-au redeschis treptat, iar chinezii s-au întors la muncă
fotografii: EPA-EFE, AFP, Getty / Gulliver

"Plângeam în fiecare noapte"

Hao Mei, originar din Enshi, un oraş situat la 450 de kilometri vest, declară că a fost nevoită să-şi lase singuri copiii în cele peste două luni, pentru că s-a trezit blocată la sfârşitul lui ianuarie la Wuhan, unde lucrează la o cantină şcolară. ”M-am trezit la ora 4.00 azi. Este aşa de bine!”, declară această femeie în vârstă de 39 de ani, înainte să urce în tren. ”La început, plângeam în fiecare noapte. Îmi era foarte rău, pentru că fiica mea este încă mică. Are abia zece ani”, spune ea.

5.jpg

wuhan
Fabricile s-au redeschis treptat, iar chinezii s-au întors la muncă
fotografii: EPA-EFE, AFP, Getty / Gulliver

Autorităţile estimează la 55.000 numărul persoanelor care urmau să plece miercuri de la Wuhan cu trenul. Nenumărate maşini şi autocare intrau pe autostrăzile cu plată de la marginea oraşului, după ridicarea barajelor rutiere, a constat AFP.

8.jpg

wuhan
Circa 55.000 de oameni au luat, ieri, trenurile din Wuhan spre alte orașe
fotografii: EPA-EFE, AFP, Getty / Gulliver

Wuhanul este de departe cel mai îndoliat loc de epidemie în China - peste 2.500 de persoane au murit, dintr-un total de 3.330 de decese înregistrate în mod oficial în ţară. Oraşul în care a apărut noul coronavirus la sfârşitul lui 2019 a fost primul din lume supus unei carantine drastice.

7.jpg

wuhan
În gări și aeroporturi, călătorii trec prin filtre speciale care măsoară temperatura corpului
fotografii: EPA-EFE, AFP, Getty / Gulliver

Citește și:

FOTO Speranță și emoție în China! Wuhan revine la viață, oamenii se sărută în parcuri, copiii se joacă în aer liber

Locurile turistice din China, luate cu asalt după ridicarea restricțiilor. 20.000 de vizitatori într-o zi

 

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1