Apă pe Marte, primul pas spre găsirea vieții extraterestre

Ultima actualizare:
Imaginile surprinse de Mars Reconnaissance Orbiter demonstrează că există apa pe Marte
Imaginile surprinse de Mars Reconnaissance Orbiter demonstrează că există apa pe Marte

Descoperirea de apă pe Marte, care a fost anunțată luni (28 septembrie) de către NASA, a trezit noi speranțe de găsire a vieții pe Planeta Roșie. Acest lucru ar putea constitui o resursă pentru o viitoare misiune umană pe Marte. Oamenii de știință speră să găsească dovezi ale existenței unei vieți microbine.

S-a descoperit apă pe Marte, un eveniment istoric, în explorarea Sistemului Solar. NASA a anunțat că au fost găsite dovezi ale prezenței sărurilor hidratate pe Planeta Roșie, compuși care sugerează că apa este în stare lichidă.

Ce înseamnă apă pe Marte? Cercetătorii vor să descopere viață extraterestră

Faptul că s-a găsit apă pe Marte ridică mai multe întrebări, cu privire la existența vieții pe Planeta Roșie, relatează LA Times. Șeful departamentului de Științe Planetare al NASA, John Grunsfeld, a declarat că: "Avem capacitatea să mergem pe Marte pentru a studia aceste întrebări privind viața și pentru a le raspunde. Nu mai e o chestiune abstractă, ci concretă”.

Descoperirea de apă pe Marte ridică speranțele cu privire la probabilitatea existenței unei vieți microbiene, pe suprafața Planetei Roșie, potrivit experților.

“Este prima oară când am găsit apă curgătoare pe o altă planetă”, a spus inițiatorul acestui studiu, Ludjendra Ojha.

Apă pe Marte înseamnă posibila prezență a vieții. Cu toate acestea, viața nu ar putea, cel mai probabil, să existe decât în subsol, deoarece suprafața planetei Roșie este inospitalieră.

"Ce părea imposibil în urmă cu 10 ani- apă pe Marte, în stare lichidă- a devenit mai mult decât o așteptare", a spus cercetătorul Ashwin Vasavada, implicat în proiectul Curiosity, robotul care explorează Planeta Roșie.

NASA va explora apa pe Marte, chiar în subsolul planetei


    Imaginile surprinse de Mars Reconnaissance Orbiter demonstrează că există apa pe MarteFoto: Getty
Imaginile surprinse de Mars Reconnaissance Orbiter demonstrează că există apa pe MarteFoto: Getty

Oamenii de știință preconizau încă din anul 2011 că există apă pe Marte, atunci când camera de fotografiat, instalată pe nava spațială Mars Reconnaissance Orbiter, a surpins o serie de dungi negre, care se măresc și se micșorează, în funcție de sezon. Acestea au fost dovezile concrete că există apă pe Marte.

Cercetătorii nu știu încă de unde vine apa. Unii sunt de părere că este rezultatul topirii gheții, alții cred că apa pe Marte se află de fapt în subsolul Planetei Roșii. Deși sunt optimiști cu privire la existența vieții pe Marte, oamenii de știință au precizat că apa este prea sărată, chiar și pentru microbi.

Descoperirea de apă pe Marte deschide noi posibilități incredibile de cunoaștere a planetei. NASA va lansa, în luna martie a anului 2016, un vehicul de explorare numit InSight, care va putea pătrunde în subsolul Planetei Roșii. În 2020, Statele Unite vor trimite un alt robot de explorare, similar Curiosity, dar mai dotat, care să poată preleva eșantioane de sol marțian, ce vor fi aduse pe Terra. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net