Alexei Navalnîi, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Opozantul Kremlinului îl numește pe Putin un „otrăvitor”

Ultima actualizare:

    Alexei Navalnîi, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoareFoto: Arhivă personală
Alexei Navalnîi, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoareFoto: Arhivă personală

Alexei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru repetate încălcări ale eliberării condiţionate, informează BBC.

Un tribunal din Moscova a dat sentinţa marţi seară, 2 noiembrie. A fost precizat că perioada de încarcerare va fi redusă cu timpul pe care el l-a petrecut anterior în arest la domiciliu.

În timpul audierii de marţi, Navalnîi a declarat că Vladimir Putin, pe care îl acuză că a comandat otrăvirea sa din vara anului trecut, va rămâne în memoria colectivă drept un „otrăvitor”.

„Putin a comis această încercare de asasinat”, a spus el. Guvernul a negat în repetate rânduri că ar fi avut vreo legătură cu otrăvirea lui.

Opozantul rus a fost acuzat că a încălcat de 7 ori termenii eliberării condiţionate primite pentru o sentinţă de trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. În plus, procurorii au cerut ca el să plătească şi o amendă de 500.000 de ruble (aproximativ 5.445 de euro). Avocatul lui a spus, potrivit Reuters, că liderul opoziţiei va face apel împotriva deciziei.

Navalnîi îl acuză pe Putin de otrăvirea sa

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat la jumătatea lunii ianuarie, la scurt timp după ce avionul său a aterizat la Moscova. Activistul revenise în ţară, convins că nu va fi reţinut, după aproximativ cinci luni de la atacul pentru care învinuieşte autorităţile ruse. În urma reţinerii lui Navalnîi, SUA şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea sa.

Navalnîi a fost otrăvit în luna august a anului trecut, când se afla în Siberia. După ce a fost spitalizat mai multe zile, a fost dus în Germania pentru tratament de urgenţă. 

De ce este acuzat Navalnîi

Într-un comunicat, serviciul penitenciar al Rusiei a transmis la acel moment că liderul opoziţiei „a fost căutat din 29 decembrie 2020 pentru că a încălcat în mod repetat perioada de eliberare condiţionată”.

Condiţiile încălcate fac referire la o condamnare pentru fraudă din 2014, pentru care el a primit o pedeapsă cu suspendare. Navalnîi a spus mereu că acest caz a fost o manevră politică, potrivit news.ro. 

Judecat pentru că a încălcat termenii eliberării condiționate, în urma condamnării cu suspendare pentru delapidare, Navalnîi s-a apărat prin avocatul său spunând că s-a aflat internat în Germania, la spitalul Charité, pentru tratament, după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic.

Separat, autorităţile ruse au lansat un nou caz penal împotriva lui. În decembrie, procurorii au deschis un nou caz pentru o presupusă fraudă. Autoritățile îl suspectează pe Navalnîi că ar fi sustras în jur de 356 de milioane de ruble (4,8 milioane de dolari) din donații, în scopuri personale. Aceasta neagă în continuare și susține că acuzațiile sunt motivate politic. De la reţinerea lui, în întreaga Rusie au avut loc numeroase proteste, care s-au soldat cu mii de arestări.

Navalnîi, condamnat

Pedeapsa din 2014 de 3,5 ani de închisoare cu suspendare a lui Aleksei Navalnîi a fost transformată în închisoare cu executare, de instanța tribunalului din Moscova. Pentru că a avut deja 10 luni de arest la domiciliu, Navalnîi va fi încarcerat pentru 2 ani și 8 luni într-o colonie penitenciară, scrie The Moscow Times. Cel puțin 230 de persoane au fost arestate și în fața tribunalului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net