Alertă! Virusul Zika face ravagii în 87 de ţări

Ultima actualizare:

    Copiii cu virusul Zika  se nasc cu craniul deformat
Copiii cu virusul Zika se nasc cu craniul deformat

Tot mai mulţi români călătoresc în ţări exotice. Însă virusul Zika s-a răspândit cu repeziciune pe jumătate de planetă şi ne poate strica vacanţele. Acesta provoacă o boală infecţioasă virală, transmisă prin ţânţarul tigru infectat. Sunt în pericol în special femeile însărcinate.

Acum trei ani, virusul Zika era răspândit în 13 ţări, dar acum este prezent în 87 de ţări, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În România au fost confirmate trei cazuri de îmbolnăvire în iulie 2016, la persoane care au călătorit în Martinica, Republica Dominicană şi Guyana Franceză. 

Ministerul de Externe informează cetăţenii români că în prezent nu există restricţii de călătorie în zonele în care se poate transmite virusul Zika. Cu toate aceste, femeile însărcinate sunt avertizate să nu călătorească în aceste ţări din cauza riscului crescut de malformaţii congenitale la bebeluşii care intră în contact cu virusul Zika.

Până acum, 87 de ţări au raportat infecţii cu virusul Zika, din Africa, America de Sud, Asia, cum ar fi Bahamas, Barbados, Belize, Republica Dominicană, Haiti, Martinica, Mexic, Republica Centrafricană, Maldive, Thailanda, Singapore, Vietnam, Insulele Solomon. Virusul Zika, denumit aşa după pădurea tropicală din Uganda unde a fost descoperit, se transmite prin înţepătură de ţânţar infectat şi de la om la om pe cale sexuală.

Medicii sunt în alertă maximă
Medicii sunt în alertă maximă

De aceea, specialiştii recomandă ca înainte de a călători în zone şi teritorii cu transmitere a virusului Zika turiştii să consulte un medic sau un cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase şi să se informeze despre riscul potenţial de îmbolnăvire. Până în prezent, nu există tratament specific sau vaccin disponibil împotriva infecţiei cu acest virus. Persoana bolnavă are febră, dureri, erupţii cutanate.

6 sfaturi pentru a se preveni înţepăturile de ţânţari

Să poarte îmbrăcăminte de preferinţă deschisă la culoare, care acoperă corpul cât mai mult (pantaloni lungi, cămăşi/bluze cu mânecă lungă).

Să folosească spray-uri împotriva ţânţarilor.

Să utilizeze plase împotriva ţânţarilor, în jurul paturilor, în timpul somnului, mai ales în timpul zilei, când ţânţarii Aedes sunt cei mai activi.

Să folosească plase la uşi, ferestre, îmbibate în substanţe insecticide sau să închidă uşile şi ferestrele.

La întoarcerea in ţară, pentru a se preveni transmiterea ulterioară a virusului Zika, toţi cetăţenii care se reîntorc ar trebui să continue să utilizeze spray-urile împotriva ţânţarilor pentru cel puţin 3 săptămâni pentru a evita înţepăturile de ţânţari autohtoni şi eventual răspândirea infecţiei pe această cale.

Pentru a preveni transmiterea în timpul sarcinii şi apariţia malformaţiilor fetale cauzate de infecţia cu virusul Zika, toţi călătorii care se întorc din zone cu potenţial de transmitere a virusului Zika sunt sfătuiţi să aibă relaţii sexuale protejate sau să ia în considerare abstinenţa timp de 3 luni după ultima expunere posibilă pentru bărbaţi sau două luni pentru femei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net