Aici se «naşte» telefonul tău! Imagini rare din interiorul fabricii Huawei

10-utile-1-3col-gettyimages-1142487657.jpg

Unii angajați dorm întinși chiar sub birouri, extenuați de turele infernale și nesfârșite de muncă
Foto: Guliver/ GettyImages

Tabloidul britanic The Sun a publicat un fotoreportaj cu imagini rare din interiorul fabricii Huawei, situată în China, un loc ce arată ca un mic oraş, unde lucrează 30.000 de angajaţi, e întins pe o suprafaţă de peste 140 de hectare şi a fost construit cu aproape 1,5 miliarde euro.

Fotoreportajul realizat de jurnaliştii The Sun e una dintre rarele ocazii în care ochiul poate pătrunde în culisele locului unde sunt concepute şi fabricate telefoanele Huawei, unele dintre cele mai folosite de utilizatorii telefoanelor inteligente. Un vast complex de „cercetare şi dezvoltare” de dimensiunile unui orăşel a fost construit de compania chinezească lângă Lacul Songshan, în apropierea localităţii Dongguan din China. Complexul industrial are 30.000 de angajaţi şi se întinde pe o suprafaţă de peste 140 de hectare, mai mare decât faimosul Hyde Park din Londra.

10-utile-2-2col-gettyimages-1142487801.jpg

Angajații nu-și dezlipesc ochii de telefoane nici când stau la coada de la cantină
Foto: Guliver/ GettyImages

10-utile-3-2col-gettyimages-1142487794.jpg

Munca la linia de producție se face sub o lumină aspră, albă și în tăcere absolută
Foto: Guliver/ GettyImages

Fotografiile arată o latură rar vizibilă în exterior, inclusiv cu angajaţi sfârşiţi de oboseală, care sunt nevoiţi să „fure” câteva minute de somn întinşi pe sub birouri, extenuaţi de ceea ce ziarul englezesc numeşte „infernalele şi fără de sfârşit ture” sau lucrând în tăcere absolută sub luminile albe, aspre, din halele de producţie. E drept, complexul pare un fel de Disneyland, fiecare sector din campus având un design ce e inspirat din arhitectura unor oraşe europene ca Paris, Geneva, Bruges şi chiar Oxford. Legătura între sectoare se face cu tramvaie electrice roşii, importate din Elveţia.

10-utile-5-2col-gettyimages-1142487722.jpg

Relaxarea și recuperarea fizică a angajaților se face în săli de fitness sau pe terenurile de sport
Foto: Guliver/ GettyImages

Fotografiile mai arată, în general, tineri obosiţi, dar obsedaţi de munca lor, care stau cu ochii „lipiţi” de telefoane chiar şi la coada la masă. Dar care beneficiază şi de dotări complexe precum terenuri de sport, săli de fitness, cantine moderne şi chiar o reţea proprie de trenuri pentru deplasarea spre şi dinspre domiciliu. 

10-utile-7-2col-gettyimages-1142487675.jpg

Foto: Guliver/ GettyImages

10-utile-6-2col-gettyimages-1142487710.jpg

O adevărată „armată” formată mai ales din tineri se revarsă spre ieșire la încheierea lucrului. Mulți adorm în trenuri sau continuă să stea cu ochii pe telefon
Foto: Guliver/ GettyImages

Telefoanele produse de Huawei sunt însă şi noul coşmar al cancelariilor occidentale din cauza presupuselor  legături ale companiei cu guvernul şi serviciile secrete chineze, un întreg scandal declanşându-se, mai ales în SUA şi Marea Britanie, o dată cu suspiciunea că telefoanele Huawei ar fi folosite pentru spionaj în favoarea Chinei.

Loading...