5 lucruri despre noua tulpină Covid-19 din Africa de Sud. Ce știm până acum

Ultima actualizare:

    Nu se știe dacă noua tulpină Covid-19 din Africa de Sud reacționează în vreun fel la vaccinurile existente în prezent
Nu se știe dacă noua tulpină Covid-19 din Africa de Sud reacționează în vreun fel la vaccinurile existente în prezent

În Africa de Sud circulă o nouă tulpină de coronavirus, iar deocamdată nu se cunosc prea multe informații despre această mutație. Preventiv, mai multe țări europene au închis granițele pentru persoanele care vin din această regiune. Autoritățile se tem că actualele vaccinuri anti Covid-19 nu ar face față noii variante a virusului.

Specialiștii din Africa de Sud se luptă la ora actuală cu o nouă provocare: o mutație a coronavirusului ce s-a răspândit în mai multe zone ale țării și despre care nu se cunosc foarte multe informații. Însă, experții au început deja să facă studii pentru a înțelege cu ce se confruntă, transmite Politico. Iată ce se știe până acum

Mutația sud-africană a Covid-19 se transmite mult mai repede 

Primul studiu (încă nepublicat) care documentează varianta sud-africană a constatat că aceasta s-a răspândit rapid și, în câteva săptămâni, a devenit varianta dominantă în mai multe regiuni din țară. Cercetătorii sugerează că varianta poate fi asociată cu o transmisibilitate crescută. Epidemiologul Salim Abdool Karim, co-președinte al comitetului consultativ al Africii de Sud pentru COVID-19, este de părere că încărcătura virală mai mare din noua variantă se poate traduce într-o transmisibilitate mai mare. Acest lucru ar putea explica faptul că al doilea val din Africa de Sud este mai mare decât primul, a remarcat el. Ceea ce nu se știe încă este dacă noua variantă provoacă simptome mai severe. Organizația Mondială a Sănătății a declarat la 31 decembrie că „nu există dovezi clare că noua variantă ar fi asociată cu boli mai severe sau cu rezultate mai slabe” ale tratamentului. Cu toate acestea, după cum observă OMS, mai multe cazuri ar putea însemna mai multe spitalizări și, în cele din urmă, mai multe decese.

Noua tulpină a apărut în octombrie, în golful Nelson Mandela

Varianta sud-africană a fost detectată pentru prima dată în regiunea golfului Nelson Mandela din Africa de Sud în octombrie. Cercetările cred însă că mutația ar fi putut circula în zonă încă de la sfârșitul lunii august 2020. Varianta s-a răspândit apoi în toată țara, inclusiv în Cape Town. Interdicția de călătorie pentru Africa de Sud a fost ridicată pe 1 octombrie pentru turiștii care cu test negativ COVID-19, ceea ce înseamnă că oamenii ar fi putut duce totuși noua variantă în alte țări. În ultima perioadă, varianta a fost detectată în Marea Britanie, Finlanda, Elveția, Japonia și Australia.

Nu se știe dacă vaccinurile existente sunt eficiente împotriva tulpinii din Africa. Încă se fac cercetări

John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, spune că este deosebit de îngrijorat de mutația pe care o are varianta sud-africană în proteina „spike” cea care permite virusului să se atașeze de celulele corpului uman. El crede că vaccinurile vor fi eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie, dar că există un „mare semn de întrebare” în privința variantei sud-africane. În prezent, se desfășoară activități de mai multe instituții de cercetare din Africa de Sud, precum și de laboratorul Porton Down din Marea Britanie pentru a determina dacă vaccinurile existente vor fi eficiente împotriva acestei variante.

Cât de eficiente sunt interdicțiile de călătorie?

Cea mai eficientă modalitate de a reduce răspândirea noilor variante este limitarea interacțiunilor oamenilor, care include restricții de călătorie, potrivit unui articol comun din 23 decembrie al grupurilor științifice independente din Marea Britanie, ce analizează transmisia virusului.

Organizația Mondială a Sănătății, care a fost precaută cu privire la solicitarea interdicțiilor de călătorie, a emis recomandări provizorii privind o abordare bazată pe riscuri a interdicțiilor de călătorie. OMS recomandă ca persoanele care locuiesc în zone cu restricții să călătorească numai în scopuri esențiale, scrie Digi24.

Comentând asupra răspândirii variantei sud-africane în Marea Britanie, Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a spus că Marea Britanie trebuie să facă „tot posibilul” pentru a o opri. „Măsurile de carantină și restricționarea călătoriilor din și în Africa de Sud sunt imperative”, a spus el. Dar, având în vedere că noua variantă este prezentă deja în mai multe țări, nu este clar dacă interdicțiile de călătorie vor fi suficiente pentru a preveni răspândirea acesteia. Interdicții similare pentru călătoriile din Marea Britanie au fost anunțate ca urmare a descoperirii unei variante mai contagioase, dar deja zeci de țări au raportat prezența variantei britanice.

Vor mai exista și alte mutații? Cu siguranță, da!

Este probabil ca variantele din Marea Britanie și din Africa de Sud să nu fie ultimele de acest fel. Experții avertizează să ne pregătim și pentru alte mutații ale virusului. De fapt, ar putea exista deja alte variante mai transmisibile care nu sunt găsite deoarece nu sunt secvențiate. Ravindra Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, a spus că nu este o coincidență faptul că cele două țări în care au fost detectate aceste variante au o mai mare acoperire de secvențializare decât alte țări. „Aceasta este o adevărată lecție pentru restul lumii”, a avertizat el.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net