20 de ani de la moartea Dianei. Scurta viață a Prințesei, dedicată oamenilor nevoiași

Ultima actualizare:

    Prin'esa Diana a murit în dimineața zilei de 31 august 1997, la Paris, Franțafoto: hepta
Prin'esa Diana a murit în dimineața zilei de 31 august 1997, la Paris, Franțafoto: hepta

Joi, 31 august, se împlinesc 20 de ani de la moartea Prințesei Diana. Poate cea mai cunoscută prințesă a toate timpurilor, mama lui William și a lui Harry, s-a stins din viață la doar 36 de ani, într-un accident de mașină la Paris. Diana a rămas în inimilor tutturor și a devenit un exemplu demn de urmat de milioane de femei, atât din prisma stilului vestimentar, cât și din prisma bunătății și altruismului de care a dat dovadă pe scurta perioadă a vieții sale.

Prințesa Diana s-a stins din viață la orele dimineții de 31 august, 1997, din cauza numeroaselor afecțiuni suferite în teribilul accident din Paris. Moartea sa a lăsat un gol imens în inimile britanicilor, și nu numai, care astăzi o comemorează în toată lumea. Lady Diana, prințesă de Wales, numită de britanici ''prințesa inimilor'', a fost și va rămâne una dintre cele mai influente personalități feminine ale secolului XX. Ea a intrat în istorie prin frumusețe, naturalețe, eleganță și, mai ales, bunătate, câștigând simpatia lumii întregi.

Diana Frances Spencer s-a născut la Park House, Sandringham în Norfolk, la 1 iulie 1961. A fost fiica mai mică a lui John Spencer, viconte Althorp (mai târziu conte Spencer) și a lui Frances Spencer, vicontesă Althorp. A avut două surori mai mari, Sarah și Jane, și un frate mai mic, Charles. Familia Spencer a fost apropiată familiei regale britanice din anii 1600.

Diana i-a cunoscut din copilărie pe prinții Andrew și Charles, cel care urma să-i devină soț mai târziu. A studiat acasă până la nouă ani, după care s-a înscris la cursurile școlii Riddlesworth Hall din Norfolk. Mai târziu a fost elevă la West Health Girls' School din Kent.

Deși îl cunoștea pe prințul Charles din copilărie, prima întâlnire serioasă, când acesta s-a gândit că ar fi o soție potrivită pentru el, a fost în vara anului 1980, în timpul unui weekend petrecut la țară. Charles a invitat-o la o plimbare pe iahtul regal Britannia, apoi a invitat-o la castelul Balmoral, unde Diana a fost primită de regina Elisabeta a II-a, de prințul Phillip și de Regina Mamă Elisabeta.

Logodna celor doi a avut loc la 24 februarie 1981, iar căsătoria la 29 iulie același an, în Catedrala St. Paul, în prezența a 3.500 de persoane. Ceremonia a fost urmărită la televizor de 750 de milioane de oameni din întreaga lume. Pe data de 21 iunie 1982, Diana devine mamă pentru prima dată și îl aduce pe lume pe William, iar în 1985, 15 septembrie, Prințesa îl naște pe Harry, cel de-al doilea copil al ei și al lui Charles.  Diana s-a implicat în educația fiilor săi, refuzând să aibă guvernantă, ea fiind cea care le-a ales școlile pe care cei doi băieți le-au urmat, potrivit  www.britishroyals.info.

Diana și Charles s-au separat pe 9 decembrie 1992, iar divorțul s-a pronunțat pe 28 august 1996. Diana a rămas cu titlul ''prințesă de Wales'' și a locuit la palatul Kensington. Prințesa Diana a devenit foarte cunoscută și apreciată și prin participarea permanentă la acțiuni sociale, caritabile. S-a implicat în lupta împotriva HIV-SIDA, a militat împotriva minelor antipersonal, împotriva leprei, a cancerului. A patronat Royal Marsden Hospital (destinat copiilor cu cancer) și Great Ormond Street Hospital for Children.


    Prințesa Diana s-a implicat într-o mulțime de cauze și proiecte umanitarefoto: Getty
Prințesa Diana s-a implicat într-o mulțime de cauze și proiecte umanitarefoto: Getty

În 1987, Diana a fost una dintre primele celebrități surprinse de aparatul foto și camerele de filmat atingând o persoană infectată cu HIV. În 1989, Diana a deschis centrul Landmark Aids în Londra, iar ulterior a devenit patron al National AIDS Trust. În 1997, Diana s-a întâlnit cu Nelson Mandela, pentru a discuta despre amenințările SIDA. 


    Prințesa Diana a ajutat milioane de oameni prin acțiunile salefoto: Getty
Prințesa Diana a ajutat milioane de oameni prin acțiunile salefoto: Getty

În 1997, Diana a început o relație cu Dodi Al-Fayed, fiul unui miliardar egiptean, Mohamed Al-Fayed. În iulie 1997, Mohamed i-a invitat pe Dodi, Diana, William și Harry într-o croazieră pe Mediterana, cu iahtul său. Paparazzi i-au urmărit la orice pas, Diana fiind îngrozită de aceștia. La 30 august au zburat la Paris și au cinat la Ritz, care aparține tatălui lui Dodi. Curând după miezul nopții, încercând să scape de paparazzi, Diana și Dodi au părăsit hotelul pe o ușă din spate și au urcat într-o mașină în care se mai aflau șoferul Henri Paul și bodyguard-ul Trevor Rees-Jones.

Un grup de fotografi a urmărit mașina în zona Place de la Concorde, intrând în Pont de l'Alma. Având o viteză de 180km/h, Henri Paul a intrat cu mașina în al 13-lea pilon de susținere al tunelului. Dodi și Henri Paul au murit pe loc. Diana și bodyguard-ul erau încă în viață la sosirea ambulanței. Diana a fost transportată spre La Pitié-Salpetriére Hospital. Acolo s-a constatat că avea hemoragie internă gravă. S-a încercat de câteva ori resuscitarea ei, iar la ora 4.00, în 31 august 1997, a fost declarat oficial decesul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net