A murit doctorul care a inventat manevra Heimlich

013014_heimlich_071_1391720248324_2375670_ver1.0_640_480.jpg

doctor heimlich medic mort manevra
Doctorul care a inventat manevra medicală utilizată în ajutorul victimelor care se sufocă a murit la vârsta de 96 de ani

Doctorul american Henry Heimlich, care a inventat manevra medicală utilizată în ajutorul victimelor care se sufocă, a murit la vârsta de 96 de ani.

Henry Heimlich a murit la un spital din oraşul american Cincinnati, sâmbătă, în urma complicaţiilor după un atac de cord pe care l-a suferit luni, au declarat membrii familiei sale.

Doctorul Heimlich a inventat tehnica salvatoare care utilizează presiunea aplicată pe abdomen pentru a elibera căile respiratorii ale unei persoane, în 1974, scrie Mediafax.

În mai, acesta a folosit el însuşi tehnica pe o femeie. Doctorul a reuşit să disloce o bucată de carne cu os care obstrucţiona căile respiratorii ale unei femei de 87 de ani, spunând pentru BBC:  "Nu ştiam că pot face asta până mai ieri."

Heimlich a fost chirurg şef la Spitalul Evreiesc din Cincinnati când a dezvoltat tehnica.

Într-o decaraţie dată presei, familia doctorului Heimlich a afirmat că “a fost un erou pentru mulţi oameni de pe mapamond.”

“De la data la care tata şi-a început cariera sa medicală în New York, până la momentul în care a activat ca chirurg în Cincinnati, s-a dedicat inventării unor idei simple şi eficiente care au ajutat la salvarea vieţilor şi care au îmbunătăţit calitatea vieţii oamenilor”.

A dezvoltat valva pentru drenaj toracic Heimlich

Metoda anti-sufocare nu a fost singurul succes al lui Heimlich. În 1962 a dezvoltat valva pentru drenaj toracic Heimlich, care a salvat vieţilor multor soldaţi în timpul Războiului din Vietnam şi este încă utilizată pentru pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale la nivelul toracelui.

De când a fost inventată tehnica în anul 1974, se crede că a salvat vieţile a mai multe de 100.00 de oameni doar în SUA. Printre aceştia se numără fostul preşedinte Ronald Reagan, starul pop Cher, fostul primar al New York-ului, Edward Koch, şi actorii de la Hollywood Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher, Jack Lemmon şi Marlene Dietrich.

În 2014 actorul Clint Eastwood a salvat viaţa unui director de turneu de gold din Californica care se îneca cu o bucată de brânză.

În Marea Britanie, impresarul Simon Cowell ar fi fost salvat de comediantul David Walliams, care i-a aplicat manevra Heimlich după ce britanicul s-a înecat cu o bomboană mentolată.

 

Loading...
 
 

Citește și