Impresionant! Lucrătorii români în agricultură au fost întâmpinați ca niște eroi în Marea Britanie: “Sunt gata să ne salveze!”

Ultima actualizare:

    Presa din Regatul Unit își scoate pălăria în fața românilor veniți la muncă
Presa din Regatul Unit își scoate pălăria în fața românilor veniți la muncă

Primiți cu entuziasm! Primul avion cu români care vor lucra în agricultură a ajuns pe 16 aprilie, după-amiază, în Marea Britanie. Regatul Unit are nevoie disperată de muncitori la ferme, pentru culesul fructelor și al legumelor. Astfel, transportul din România a fost considerat ca „extrem de important“ pentru salvarea agriculturii.

Un avion cu 150 români aduşi la cules de fructe şi de legume a aterizat joi, 16 aprilie, pe Aeroportul Stansted din Londra. Este prima cursă aeriană de acest gen după impunerea restricţiilor legate de pandemia de coronavirus, iar firma care a comandat zborul, gigantul G's Fresh din East Anglia, a plătit 40.000 lire pentru efectuarea sa, scrie Daily Mail. 

“Ne vor hrăni națiunea”

În marea Britanie este nevoie de nu mai puțin de 80.000 muncitori la ferme, altfel culturile vor putrezi pe câmp. Românii vor lucra la o fermă imensă, cu 7.000 hectare, iar sezonul culesului începe luni, 20 aprilie.  Presa şi autorităţile britanice i-au întâmpinat pe culegătorii români ca pe niște eroi, folsind exprimări elogioase - „Ei sunt gata să ne salveze agricultura şi să hrănească naţiunea“.

La apelul oficial de ajutorare pentru fermieri, în lipsa est - europenilor care vin în fiecare sezon la muncă, 30.000 de britanici s-au înscris ca voluntari la cules de fructe şi legume, dar până la numărul necesar de 80.000 mai e cale lungă. „Românii ne vor da răgazul necesar ca să-i instruim şi pe voluntari“, declară englezii. 

“Nu ne permitem să se îmbolnăvească”

Echipaţi cu măşti de protecţie şi mănuşi, românii au fost întâmpinaţi de autorităţi şi de reprezentanţi ai companiei producătoare, care, după controlul vamal de rigoare, i-au îmbarcat în autocare spre destinaţie.  „Muncitorilor li s-a luat temperatura la urcarea în avion. Nu au fost controlaţi medical la sosire, dar vor fi controlaţi şi la fermă. În avion nu au stat unul lângă celălalt”, precizează compania care i-a angajat. “În căminele noastre, care vor avea coduri de culoare, românii vor sta separat, în grupuri. Avem stocuri de alimente, astfel încât să nu fie nevoiţi să iasă din fermă şi să vină în contact cu alte persoane din afara comunităţii noastre. Nu ne permitem să se îmbolnăvească, vor avea tot ce le trebuie aici“, adaugă firma. 

Câștigul poate ajunge la 17 euro pe oră

Transportul a adus muncitori din Iaşi, care vor culege salată verde. Un lucrător agricol este plătit cu 8,72 lire (10 euro) pe oră, iar cei mai harnici pot câştiga 15 lire (17,25 euro) pe oră. Cazarea şi hrana îi vor costa pe români cîte 50 lire pe săptămână.  Compania Air Charter Service, care a efectuat acest prim transport în Anglia, este cea care a dus muncitori români în Germania, la cules de sparanghel. „Am făcut deja zece curse în Germani cu lucrători din România şi din Bulgaria. Şi vom mai face câteva“, menționează un reprezentat al companiei Air Charter Service. 

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net