EXCLUSIV: Unul din cei mai periculoşi infractori români din toate timpurile este ţinut la răcoare de judecătorii reşiţeni

Ultima actualizare:

Proprietar al mai multor magazine de etnobotanice de pe raza judeţelor Prahova, Caraş-Severin, Galaţi, Timiş, Bihor şi Braşov, dar şi din capitală, braşoveanul Francisc Bancsa a fost prins în flagrant cu ceva mai mult de trei kilograme de droguri de mare risc şi arestat la data de 27 iulie de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală. De atunci se află în arest şi tot acolo va rămâne cel puţin până la data de 4 noimebrie, după ce, ieri, judecătorii Tribunalului Cararş-Severin au prelungit termenul pentru care se impune această măsură.

Nu e pericol social“Este trimis în judecată prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Serviciul Teritorial DIICOT Bucureşti, pentru trafic de droguri de mare risc. Se reţine în sarcina sa că, după intrarea în vigoare a ordonanţei în care se interziceau drogurile din magazinerle etnobotanice , ar fi comercializat şi ar fi continuat să primească de la ceilalţi inculpaţi în dosar anumite cantităţi de droguri de mare risc. În opinia mea, ca apărător ales, nu cred că se impune menţinerea arestării preventive întrucât în acest dosar mai sunt trei coinculpaţi care sunt judecaţi în stare de libertate. Consider că nu mai prezintă un pericol social concret, deoarece el nu a locuit niciodată pe raza municipiului Reşiţa, ci în Braşov sau la alte adrese, şi prin punerea în libertate a acestuia nu s-ar fi periclitat cu nimic buna desfăşurare a cercetării judecătoreşti”, susţine Cosmin Bolosin, avocatul lui Bancsa.

Terorist adevărat Bărbatul de 54 de ani are însă o poveste de viaţă incredibilă, patronul magazinelor de vise din toată ţara fiind cunoscut mai degrabă ca un adevărat terrorist şi ca “inamicul numărul unu al Belgiei”, aşa cum a fost nimit de presa de la Bruxelles. Francisc Bancsa are dublă cetăţenie, română şi belgiană, şi este judecat pentru zeci de jafuri armate şi crime comise în Belgia, şi, totodată, este noul suspect în dublul asasinat de la casa de schimb valutar din Braşov. Între anii 1979 şi 1983, Bancsa ar fi activat în Legiunea Străină, după care a pus bazele unui grup extrem de periculos, specializat în jafuri armate. Se spune că el ar fi dat 27 de lovituri de acest fel în perioada 1988-1997.

Grup paramilitarTrei belgieni, membri ai grupului condus de Bancsa, au recunoscut procurorilor Tribunalului din Namur că românul a fost cel care a pus totul la cale. Potrivit presei din Belgia, unul dintre cei trei suspecţi, Dimitri Awoust, a afirmat despre Bancsa că "nu era şeful unei bande, ci conducătorul unui grup de comando". Eric Istat, reprezentant al Poliţiei din Namur, a declarat în ziarele de belgiene că "banda lui Bancsa era un grup paramilitar, unde domnea o disciplină de fier şi o ierarhie de tip militar". Acelaşi martor se pare că le-a povestit procurorilor şi despre modul în care Pascal Terwagne, un alt membru al grupului, a fost ucis de Bancsa. Belgianul împuşcase mortal şoferul unei maşini ce transporta valori, ceea ce nu era prevăzut în planul lui Bancsa. Cadavrul fostului său locotenent a fost găsit de anchetatorii belgieni îngropat într-o pădure, un an mai târziu.

Muniţie de războiPotrivit materialului de urmărire penală întocmit de procurorii belgieni, Bancsa se face vinovat de uciderea a doi bărbaţi, de rpnirea gravă a altor doi şi de împuşcarea uşoară a altor câteva. În februarie 1997, Poliţia belgiană a făcut primele arestări, dar Bancsa a reuşit să scape şi s-a ascuns în Braşov. În 23 martie 1998, în apartamentul său au fost găsite trei pistoale Kalasnikov, nouă încărcătoare şi 272 de cartuşe, fiind acuzat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Nu a recunoscut niciodată acuzatiile aduse de procurorii belgieni, iar autorităţile române au refuzat extrădarea.

Opt ani de arest preventivDupă opt ani de arest preventiv, una dintre cele mai lungi perioade de arest preventiv cunoscute în ţară, Bancsa a fost eliberat în martie 2008 din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Aiud. În luna septembrie a aceluiaşi an, masura de a nu părăsi localitatea a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi ţara. Liber ca pasărea cerului, Bancsa s-a apucat de afaceri. Şi-a deschis mai multe magazine în care se vindeau droguri din plante etnobotanice. Acest bussines l-a trimis însă înapoi după gratii. “Încadrarea faptei este între 10 şi 20 de ani de închisoare, luându-se în calcul şi constituirea în grup infracţional organizat. El este singurul care nu recunoaşte fapta şi spune că nu a avut niciodată intenţia de a trafica droguri de mare risc. După ce a intrat ordonanţa, el a vrut să lichideze stocul de marfă şi să o trimită în italia. A adunat marfa prin telefon de la toate magazinele şi angajaţii magazinelor din ţară i-au trimis marfa în colete, prin curier. În momentul în care a ridicat-o a fost prins de organele de poliţie ale DIICOT-ului”, mai spune avocatul Cosmin Bolosin. Francisc Bancsa rămâne arestat până la data de 4 noiembrie, iar la 28 octombrie are termen de judecată. “Nu sunt vinovat!”, a spus bărbatul înainte de a urca în duba Poliţiei. Mai nou, anchetatorii jafului armat de la casa de schimb din Braşov, în urma căruia au fost ucişi doi oameni, îl suspectează pe Bancsa ca fiind autorul, modul de operare semănând izbitor cu cel descris de autorităţile belgiene pentru jafurile de acolo.

“În sarcina acestuia s-a reţinut că, în cursul lunii iulie 2010, a achiziţionat, cu intenţia de a proceda la comercializare, cantitatea totală de 3 kg. Etcatinonă şi JWH, substanţe care fac parte din categoria drogurilor de risc şi mare risc incluse în Tabelele Anexă nr. 1 şi 3 din Legea nr. 143/2000, modificată”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

CITEŞTE MAI MULTE ÎN ADEVĂRUL DE SEARĂ REŞIŢA

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net