A vorbit şi a desenat în timp de era operată pe creier la Spitalul Colentina

Ultima actualizare:

    Neurochirurgii şi anesteziştii au dialogat cu pacienta în timpul intervenţiei
Neurochirurgii şi anesteziştii au dialogat cu pacienta în timpul intervenţiei

O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Bucureşti a efectuat, în premieră pentru sistemul public din România, o operaţie pe creier unei paciente care a rămas trează pe durata intervenţiei.

Medicii anestezişti Lelia Iliescu şi Adriana Badea au făcut posibilă operaţia pe creier, în  timp ce pacienta era perfect trează, vorbea, râdea şi desena pe hârtie. „Este cea mai spectaculoasă tehnică anestezică. Pacienta primeşte iniţial anestezie generală intravenoasă totală, este setată neuromonitorizarea şi neuronavigaţia, apoi începe intervenţia chirurgicală”, detaliază medicul Lelia Iliescu. “Când se ajunge la formaţiunea tumorală, adică după 20-30 minute, pacienta este trezită. Pe parcursul intervenţiei neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta în vârstă de 48 ani a fost perfect trează, foarte cooperantă şi a efectuat diferite teste de evaluare a funcţiilor motorii şi senzitive, în vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel încât aceasta nu va rămâne cu deficite”, a completat doctoriţa.

Intervenţia chirurgicală a fost efectuată de neurochirurgii Ionuţ Gobej si Dorin Bica, în sala de operaţii fiind prezent şi neurologul Laura Crăciun.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net