Vinieta de Bucureşti, de 2 ori mai scumpă pentru provinciali

Ultima actualizare:

    Poluarea din București a atins valori atât de mari încât a silit autoritățile să ia măsuri drastice
Poluarea din București a atins valori atât de mari încât a silit autoritățile să ia măsuri drastice

Primăria Capitalei prezintă într-o şedinţă publică, luni 30 septembrie, forma finală a regulamentului antipoluare care arată cât vor plăti şoferii care vor să circule cu maşina prin oraş, începând cu 1 ianuarie 2020. Taxele de acces sunt în funcţie de zonă, norma de poluare şi numărul de înmatriculare.

Traficul rutier este considerat unul dintre principalii factori care favorizează poluarea în cel mai mare oraş al ţării. Pentru a o reduce, Primăria Capitalei a decis instituirea unor restricţii de circulaţie pe străzile cele mai circulate din oraş, care formează aşa numita Zonă de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA). Pentru a circula în acest perimetru, maşinile vor plăti o vinietă numită Oxigen, în funcţie de categoria de poluare şi de localitatea de înmatriculare.

  • Autovehiculele electrice sau hibrid sau care respectă norma de poluare Euro 4, Euro 5 şi Euro 6, cu masa sub 5 tone înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov sunt exceptate de la plata vinietei.
  • Cele care au motorizare Euro 3 şi număr de Bucureşti sau Ilfov vor putea circula în zona centrală, de luni până vineri între orele 7.00 şi 22.00, cu vinieta Oxigen C.
  • Dacă maşinile respective au normă de poluare Euro 3, dar nu au număr de Bucureşti sau Ilfov, au nevoie de vinieta Oxigen B.
  • Maşinile cu motorizare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 n-au acces în centru, indiferent de numărul de înmatriculare.
  • Autoturismele de provincie, cu excepţia Ilfovului, vor plăti taxe pentru a circula şi în restul oraşului, dar se vor face diferenţe tot în funcţie de normele de poluare. Astfel, dacă vorbim de vehicule cu motorizare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, acestea nu vor putea traversa arterele decât după plata vinietei Oxigen B, doar în intervalul orar 7-22. Pentru cele cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Euro 6, electrice sau hibride, va trebui plătită tot vinieta Oxigen B, dar nelimitat. 
  • Vinietele vor fi pe o zi, o lună, şase luni şi un an. Vinieta Oxigen C nu va fi vândută pe o zi, dar pe o lună va costa 75 de lei, pe şase luni - 500 de lei şi pe un an - 900 de lei. Vinieta Oxigen B va costa 10 lei/zi, 200 de lei/lună, 1.100 de lei/şase luni şi 1.900 de lei/an. Lipsa vinietei se sancţionează cu amendă între 1.500 şi 2.000 de lei.
  • Zona ZACA: Perimetrul delimitat de Piaţa Victoriei - Bd. Iancu de Hunedoara - Şos. Ştefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian - Bd. Nerva Traian - Bd. Gheorghe Şincai - str. Lânăriei - Calea Şerban Vodă - Bd. Mărăşeşti - str. Mitropolit Nifon - Bd. Libertăţii - Calea 13 Septembrie -str. Izvor - str. B.P.Haşdeu - str. Vasile Pârvan - Berzei - Buzeşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net