O zi din viața unui medic care tratează gravide bolnave de COVID: „Nu îți permiți să-ți fie și ție rău”

manuela-predila-maternitatea-bucur2.jpg

Dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică ginecologie la Maternitatea Bucur
Dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică ginecologie la Maternitatea Bucur
Foto: arhiva personală / Facebook

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Aveți idee cum decurge o „banală” zi de serviciu pentru un medic ginecolog, într-o secție COVID? Vă spune dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică ginecologie la Maternitatea Bucur din București. Într-o postare emoționantă pe Facebook, specialistul povestește de ce agitație, disperare, oboseală au parte medicii, în acest val 4 al pandemiei.

„Ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o garda, o săptămână, o lună numai cu pacienți COVID. Ar merita să vadă cum intri cu orele în zona rosie și nu știi când ieși. Cum fiecare mămică internată are propriile întrebări, iar tu nu mai ai suflu, după ore și ore în șir în zona rosie cu costumul PPE. Cum treci prin sălile de nașteri și vezi cum se degradează starea mamei și a fătului și intri în urgență să scoți un prematur pentru ca să dai o șansă ambilor.

Medic: „Nu îți permiți să simți că și ție îți e rău”

Cum între timp, în afara de ceea ce ai internat deja, vin simultan 2-3 urgențe obstetricale COVID și nu știi cu care să intri mai repede în sala de operație. Cum în timpul operației colegul mai tânăr, "mâna a doua", îți spune "amețesc, mi-e greață, se învârte pământul cu mine, puteți să deschideți un pic geamul? Simt că îmi pierd cunoștința". Cum nu îți permiți să simți că și ție îți e rău”, a scris dr. Manuela Predilă pe pagina ei de Facevook.

În ATI sunt paciente în formă critică, oxigenul vâjâie la fluxuri imense. S-a terminat Rendesivirul și medicul trebuie să decidă cui dă ultima doză. „Leoarcă și fără suflare, intri 5 minute sub duș și sari că sună telefonul - garda, sala de nașteri, sala de operații... Vezi cum se ivesc zorii și nimeni din gardă nu a pus geană pe geană de 24 de ore. Predai o garda la fel de plina ca a ta, într un flux care pare că nu se mai termină. Ajungi acasă și cazi lat fără să mai știi dacă e zi sau noapte. Iar când te dezmeticești și încerci să scrii ce simți, îți curg lacrimile pur și simplu, izvor... Ar merita să trăim fiecare un pic din ceea ce trăiește celălalt. Cu siguranță atunci ne-am înțelege mai bine unii pe alții. Și cu siguranță am deveni mai buni”, își încheie medicul povestea.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • România a depășit Bulgaria și a ajuns pe primul loc în topul mortalității de COVID din Europa. Săptămâna trecută, a înregistrat zilnic 14 morți la milionul de locuitori, fiind urmată de Bulgaria, cu o rată de 12,8 decese. Marți, 12 octombrie, a fost una dintre cele mai negre zile pentru România: am raportat 442 de decese din cauza COVID. Concret, și-au pierdut viața 18 români pe oră.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5