Furtuna a «ucis» cel mai bătrân copac din Capitală

7-act-1-3col.jpg

Ca să îmbrăţişezi platanul, e nevoie de patru oameni
Foto: Dorin Constanda

Vârsta, între 300 şi 500 de ani. Grosime, şase metri. Nu e vorba de un monstru, e cel mai vechi platan din Bucureşti, devenit în ultimul timp hotel pentru aurolaci. Aceştia vor trebui să-şi caute un alt loc de pripas, pentru că furtuna de sâmbătă l-a sluţit.

Încă un simbol natural al Capitalei, arborele secular de lângă Podul Cotroceni, unul dintre cei mai bătrâni copaci din Capitală devine o amintire. A supravieţuit cimentării malurilor Dâmboviţei din perioada comunistă, a fost incendiat de mai multe ori, după ce aurolacii “cazaţi” în el au vrut să se încălzească. A fost oblojit cu un brâu de tablă, dar s-a încăpăţânat să rămână viu, făcând umbră pentru pescari şi casă pentru sărmani.

7-act-2-2col.jpg

Angajaţii ADP au tăiat crăcile rupte de furtună
Foto: Dorin Constanda

 

“De 70 de ani ştiu pomul ăsta, trec pe lângă el şi îl văd cum se transformă, cum supravieţuieşte la toate furtunile şi şantierele. Au dat în el cu excavatoarele, i-au dat foc, l-au lovit furtuni grozave, dar nu s-a încovoiat”, ne povesteşte Iancu Zaharia, 80 de ani, care a locuit toată viaţa lângă Podul Cotroceni. Pentru a nu fi acuzaţi că au făcut să dispară un arbore rar, reprezentanţii primăriei, care s-au apucat să cosmetizeze pomul, au încercat să convingă lumea că nu au avut încotro. “Există pericolul ca şi alte crengi să cadă. Vreţi să lovească o maşină sau trecătorii, nu mai avem ce face!”, a povestit Aurel, şeful oamenilor de la ADP, care au “tuns” sâmbătă noapte uriaşul. 

Pentru a se desfăşura fără probleme acţiunea, circulaţia pe Splaiul Independenţei a fost blocată timp de mai bine de cinci ore. O mare parte din crengi şi frunze erau ieri încă la faţa locului, iar din platan mai rămăsese doar trunchiul spart şi incendiat. 

La doi metri de noi, ultimul chiriaş al pomului, care în timpul furtunii fatale a fugit înspăimântat, dormea lângă un gard, probabil nostalgic după vremurile în care avea o “casă”, chiar şi mai ciudată.

7-act-img_0226.jpg

Ultimul “chiriaş“ doarme acum pe trotuar
Foto: Dorin Constanda
Loading...