Adio construcții pe spații verzi, în București! PUZ-urile de sector, suspendate doi ani! Explicațiile lui Nicușor Dan

Ultima actualizare:

    Primarul Nicușor Dan nu mai vrea să vadă blocuri construite în parcuri, așa cum s-a întâmplat și la Tineretului
Primarul Nicușor Dan nu mai vrea să vadă blocuri construite în parcuri, așa cum s-a întâmplat și la Tineretului

Primarul General, Nicuşor Dan, a anunțat că a cerut suspendarea PUZ-urilor pentru sectoarele 2,3,4,5 și 6 și așteaptă ca proiectul depus în acest sens să fie votat vineri, 26 februarie. ”Urbanismul din București a fost o golănie”, a spus edilul. Dacă va trece de votul consilierilor locali, nu se va mai putea construi pe spațiile verzi. Ceea ce nu le convine unor primari de sector.

”Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie, iar cele 5 PUZ-uri de Sector reprezintă apogeul acestui tip de urbanism. Am speranţa că în şedinţa de vineri a CGMB se va da un semnal clar şi se va pune capăt acestui tip de dezvoltare care va fi înlocuit cu una sustenabilă. De aceea, bucureştenii stau blocaţi în trafic, avem cartiere întregi care n-au şcoli, avem un oraş care, deşi are un potenţial turistic uriaş, este prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană. Cele mai nocive aspecte ale PUZ-urilor de sector se referă la spaţiile verzi care, prin aceste reglementări urbanistice urmau să devină spaţii construibile. Este absolut scandalos ca în situaţia în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza poluării atmosferice din Bucureşti, sute de hectare de spaţiu verde, şi nu e o metaforă, riscă să-şi piardă statutul şi să devină spaţii construibile”, a răbufnit Nicușor Dan.

Blocuri construite pe linia metroului de suprafaţă

Primarul a argumentat propunerea de suspendare a PUZ-urilor de sector, dând exemple de situaţii în care aceste documente vizau aspecte care sunt în contradicţie cu dezvoltarea sustenabilă a Capitalei şi care se realizează în defavoarea bucureştenilor.


    Nicușor Dan a discutat punctual pe harțile Capitalei Foto: Primăria Capitalei
Nicușor Dan a discutat punctual pe harțile Capitalei Foto: Primăria Capitalei

”Am prezentat un proiect de creare a unui metrou de suprafaţă, care are acordul Ministerului Transporturilor, pe liniile de tren deja existente în oraş. Acest proiect vizează zone din Bucureşti care nu au încă metrou şi care nu sunt conectate cu alte zone de interes. Unul din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă este zona Giurgiului-Ferentari - zonă de unde 200.000 de oameni pot fi conectaţi direct cu Pipera, cu Gara de Nord, Aeroportul Otopeni. Cu toate acestea, prin PUZ Sector 5, pe această linie de tren care există fizic, Primăria Sectorului 5 doreşte să se construiască alte blocuri, între blocurile care deja există în acea zonă”, explică primarul general.

Cartiere întregi de locuințe s-ar putea construi pe salba laculurilor din Capitală

Iar acesta trage un semnal de alarmă! Pe 30 km de mal de lac s-ar putea construi cartiere întregi în loc de parcuri, cu distrugerea completă a spaţiilor verzi.


    Primarul general a arătat că malurile lacurilor ar putea fi sufocate de construcții imobiliare
Primarul general a arătat că malurile lacurilor ar putea fi sufocate de construcții imobiliare

”În fiecare weekend, sute de mii de bucureşteni încearcă să fugă din oraş, se duc la mare sau la munte, pentru că, din păcate, în această metropolă nu există parcuri urbane în care familiile, indiferent de posibilităţile financiare, să se poată relaxa. Avem 30 km de mal de lac, de la est la vest, în nordul Bucureştiului, unde se pot construi terenuri de sport, bazine de înot, piste de biciclete sau locuri de promenadă. În aceste zone, PUZ-urile de sector prevăd pe aceste terenuri, care au regim de spaţiu verde în Planul Urbanistic General, construcţii de blocuri de 14 etaje până în malul apei. Cum este posibil, într-un oraş care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 metri şi să prevezi acolo blocuri de 14?! Cum este posibil ca într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea mult încă din epoca comunistă, să existe în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de Sector în care să se specifice că Obiectivul acestui PUZ de Sector este densificarea oraşului?! Şi exemplele pot continua: în sectorul 6, unde sunt cartiere aglomerate precum Drumul Taberei sau Ghencea, Militari, Planul Urbanistic General prevedea, încă din anul 2000, o pădure urbană. Însă PUZ sector 6 prevede în acea zonă unităţi militare şi de ordine publică, adică puşcării şi cazărmi. Ce este mai util pentru Bucureşti, pentru un Bucureşti poluat? Să facem o pădure urbană pentru nişte cartiere care nu au spaţii verzi suficiente sau să facem, în anul 2021, cazărmi şi puşcării?!”, a mai spus Nicușor Dan.

Care este situația celor 5 PUZ-uri de sector

Acesta este de părere că e nevoie de o dezvoltare unitară şi de îmbunătăţirea infrastructurii. Metroul de suprafaţă, extinderea reţelei de tramvai, modernizarea şoselei de centură, săli de conferinţe şi de evenimente - toate acestea reprezintă necesităţi reale şi stringente ale Capitalei.

Primarul general a explicat totodată că dezvoltarea sustenabilă a oraşului presupune corelarea infrastructurii cu realizarea proiectelor imobiliare, fie că este vorba despre imobile de locuit sau de birouri şi în nici un caz în detrimentul spaţiilor verzi. Nicuşor Dan a explicat de asemenea care este, din punct de vedere juridic, situaţia celor 5 PUZ-uri de sector.

”Au fost votate de CGMB cinci PUZ-uri de sector, pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, cu menţiunea că pentru sectorul 4 s-a votat doar pentru zona de sud. Nu s-a cerut suspendarea PUZ-ului sectorului 1 pentru ca acesta nu există. Dintre acestea, PUZ Sector 3 şi PUZ sector 6 au fost deja anulate de Tribunalul Bucureşti, dar hotărârile nu sunt definitive. În momentul în care a fost aprobat PUZ Sector 3 am formulat la DNA o plângere pentru schimbarea destinaţiei de spaţiu verde a mai multor terenuri, precum şi pentru modificarea densităţii CUT-ului cu mai mult de 20% pentru alte zone din sectorul 3”, a explicat edilul.

Nici un proiect benefic pentru Bucureşti nu va fi blocat

Dacă CGMB aprobă suspendarea PUZ-urilor de sector, primarul general a explicat că nu va exista un vid legislativ, ci se va reveni la reglementările Planului Urbanistic General. Mai mult decât atât, dacă PUZ-urile de sector au prevăzute proiecte benefice pentru comunitate, acestea se vor putea realiza.

”Dacă în baza PUZ-urilor de sector s-a prevăzut extinderea unei şcoli, a unei grădiniţe, realizarea unui pasaj rutier, sau a unei mari lucrări de infrastructură de care primăria are nevoie sau primăriile de sector, pentru că există deja toate avizele pentru PUZ-urilor de sector, Consiliul General poate să aprobe punctual un PUZ pentru respectiva investiţie, dacă se consideră că aceasta este necesară. Deci aceste investiţii nu vor fi în niciun caz blocate! De asemenea, tot ce înseamnă autorizaţie de construire, emisă înainte de această suspendare, rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor. Totodată, certificatele de urbanism care sunt deja emise în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile, cum ar fi o funcţiune care era prevăzută în PUG ca industrială şi care nu se mai potriveşte în anul 2021 ca industrială în mijlocul unui cartier de locuinţe, pentru ca ea să devină funcţiune de locuire, evident că, de la o lună la alta putem să aprobăm un PUZ punctual pentru a rezolva această problemă. Însă nu vor mai exista PUZ-uri prin care terenurile cu funcţiunea de spaţiu verde să devină terenuri construibile! Nu vom încălca legea şi nu vom da autorizaţii sub nici o formă în aceste cazuri!”, a conchis Dan.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, îl acuză pe Nicușor Dan de interese financiare

Anunțul a adus după sine un atac furibund din partea primarului sectorului 3 Robert Negoiță, care l-a acuzat pe Nicușor Dan de interese financiare și de faptul că demersul său este ”o crimă comisă împotriva dezvoltării capitalei țării”.


    Robert Negoiță nu este de acord cu suspendarea PUZ-rilor de sector
Robert Negoiță nu este de acord cu suspendarea PUZ-rilor de sector

”Care e interesul? Cel clamat public este, vezi Doamne, salvarea spațiilor verzi… O idee generoasă folosită abuziv pentru a masca o crimă comisă împotriva dezvoltării capitalei țării… Să luăm exemplul punctual al Sectorului 3. Actualul PUZ a fost contestat în instanță pe anumite zone și până la un verdict definitiv si irevocabil, oricum nu se poate autoriza sau construi ceva în aceste zone. Și sunt convins că aceeași situație e și în celelalte sectoare. Să nu mai spun că tot prin actualul PUZ, blocam construcțiile pe care PUG-ul le permitea în Parcul IOR, de exemplu. Sau în Brâncuși. Deci argumentul ăsta generos și vast nu stă în picioare …Dar care să fie logica atunci? Există voci răutăcioase, care vorbesc pe la toate colțurile acestui oraș, dacă înțelegeți metafora, că de fapt sub umbrela generoasă a salvării spațiului verde s-ar ascunde niște interese mult mai pământești și foarte… financiare. Pe scurt, desființarea PUZ-urilor de sectoare va atrage după sine câțiva ani în care oricine va avea de construit ceva în Capitală, o să meargă cu jalba în proțap fix la…. Primăria Capitalei”, a scris Negoiță pe Facebook. 

Pe de altă parte, grupurile civice susţin iniţiativa primarului general și au dat nenumărate exemple de spații verzi înghițite de construcții sau care sunt în plan să apară și care dăunează grav sănătății bucureștenilor.

De exemplu, PUZ sector 2 prevede 11,37 de mp spaţiu verde/locuitor, în loc de cei 26 de metri de spaţiu verde prevăzut de lege. Iar această problemă există la nivelul întregului oraș, sufocat de poluare.

Bucureștiul este de declarat, de altfel, cel mai poluat oraș din Europa, după măsurători. Din 1990 și pînă acum, spațiul verde din Capotală s-a înjumătățit, din cauza rechinilor imobiliari

Planul Urbanistic General va fi actualizat

Referitor la actualitatea PUG, Primarul General a explicat că, deşi acest document strategic are o vechime de 20 de ani, este mult mai bun, mult mai coerent, mult mai echilibrat în ceea ce priveşte funcţiunile oraşului, decât aceste PUZ-uri de sector care au fost făcute de nişte oameni de afaceri, în condiţii îndoielnice.

”Pe perioada de suspendare a PUZ-urilor, ne vom ocupa de actualizarea acestui PUG, astfel încât el să reflecte realitățile urbane ale momentului, menținând în același timp spațiile verzi ale Capitalei. Prin urmare, orice autorizație de construcție și orice certificat de urbanism se vor emite în continuare prin aceeași procedură, doar că autoritățile locale se vor raporta la PUG și nu la PUZ-uri”, a punctat primarul general.

Citește și: 

Poluarea ne ia 22 de luni din viaţă

Prima clădire istorică salvată de Nicușor Dan. ”Nu se vor face blocuri în locul clădirilor istorice”

Nicușor Dan, despre poluarea din Capitală: «Într-un mandat de 4 ani poate fi redusă a jumătate»

Parteneri

image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net