Bolnavii de cancer, trataţi ca în filmele SF

Citeste tot despre: 

Medicii clujeni au, de câteva zile, un nou aliat în lupta împotriva cancerului. Este vorba despre un robot medical, unic în ţară, care tratează orice tumoră canceroasă cu ajutorul energiei nucleare.

Aparatura, un accelerator linear care tratează tumorile de orice formă ale pacienţilor Institutului Oncologic "Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca prin radioterapie, a costat 3,5 milioane de euro.

A fost pus în funcţiune luni, într-o încăpere asemănătoare unui buncăr, construită special pentru a deservi acest tip de tratament.

„Pacienţii sunt supuşi unei radioterapii avansate, aparatul tratând 70% din tumori", a spus Valentin Cernea, directorul medical al Institutului. Robotul aduce un imens avantaj în ceea ce priveşte radioterapia.

„Cu ajutorul acceleratorului se pot realiza iradieri de mare precizie. Tumorile pot fi de diverse dimensiuni. Raza de deschidere a aparatului este între 0,5/0,5 centimetri şi 40/40 de centimetri", a adăugat Cernea.

De asemenea, tehnologia avansată permite prelungirea duratei de supravieţuire a pacientului cu până 70% şi la un mai bun control al hemoragiilor care apar. Radioterapia este unul dintre cele mai eficiente şi puţin costisitoare tratamente utilizate în oncologie.

De noua tehnologie va beneficia orice pacient român care dispune de asigurare. Până la sfârşitul anului, directorul medical estimează că vor fi trataţi, zilnic, 40 de pacienţi pe zi.

Centrul de comandă se află într-o încăpere alăturată, unde fizicienii şi medicii pot lucra concomitent pe trei calculatoare performante


Primul bolnav care a beneficiat de tratamentul cu noua aparatură a urcat pe patul mobil luniLoading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1