Uite cum să cumperi cea mai bună carne de miel!

Pregătirile pentru Sărbătorile de Paşte sunt în toi, iar în magazine au apărut deja alimente specifice: ouă roşii sau colorate, cozonaci şi tradiţionala carne de miel. Preţurile sunt pentru orice buzunare însă, înainte de a merge la cumpărături, va trebui să ştii cum să alegi produse cât mai proaspete. Click! îţi spune la ce să fii atent când iei carnea de miel şi cât te costă în diferite magazine.

Cumpără din magazine autorizate!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ne recomandă să cumpărăm produsele alimentare pentru masa de Paşte numai din spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Aici, toată marfa pe care o găsiţi la vânzare e verificată. Alimentele, în special carnea de miel sau ied, sunt bune de consum doar dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Ea atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării au fost supuse examenelor veterinare, iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Sfaturi ca să alegi carne proaspătă

Cumpăraţi doar mielul cu cap! O parte din indiciile care vă confirmă faptul că mielul este proaspăt tăiat sunt vizibile în zona capului, aşa că se recomandă să luaţi un miel întreg. Prezenţa capului vă asigură că luaţi un miel şi nu altceva.
Analizaţi ochii animalului sacrificat! Dacă mielul este tăiat de mai mult timp, ochii capătă un aspect înceţoşat. La mielul proaspăt, ochii sunt sticloşi, luminoşi.
Suprafaţa cărnii trebuie să fie uscată. Nu cumpăra miei care au suprafaţa umedă şi lipicioasă. Pielea care acoperă carcasa trebuie să fie de culoare galbenă spre alb.
Carnea trebuie să aibă o culoare roz. Carnea proaspătă are o culoare rozalie şi trebuie să fie elastică. Produsul nu trebuie să miroasă şi nici să prezinte la suprafaţă mucilagii. Carnea de miel sau de oaie care este veche îşi pierde din elasticitate, are o culoare cărămizie cadaverică, la atingere e lipicioasă şi miroase. Dacă este mai închisă la culoare, este semn că este mai veche şi nu ascultaţi vânzătorii care vă spun că acest lucru este determinat de rasa animalului.
Mielul trebuie să aibă miros specific de oaie. Este un semn foarte important cu privire la prospeţimea sa. Orice modificare a mirosului ar trebui să vă ridice un semn de întrebare.
Carcasa de miel trebuie să aibă ştampilă. Aceasta certifică faptul că produsul  a fost verificat sanitar-veterinar şi este sigură pentru consum.
Mielul trebuie să aibă peste 12 kg. Când mergem la magazin să cumpărăm miel trebuie să fim foarte atenţi la greutatea acestuia. Ideal ar fi să alegem miei care cântăresc 12-14 kg. Cei mai mici, mai ales cei sub 10 kg, au carnea foarte indigestă, conţin colagen şi oxipurine care dăunează mai ales persoanelor care suferă de gută.

Atenţie la organele de miel!

În cazul în care dorim să cumpărăm şi organe pentru a prepara drob, vânzătorul trebuie să ni le vândă direct din carcasa mielului, pentru a şti cu siguranţă că nu sunt ficat, rinichi, inimă sau plămâni de câine. Şi acestea trebuie cumpărate tot din magazine autorizate sanitar-veterinar. Organele de miel se alterează mai repede decât carnea, deci ne va fi destul de uşor să ne dăm seama, după miros, dacă sunt proaspete sau nu.

Verifică produsul la direcţiile sanitar-veterinare  

Dacă ai cumpărat carne care ţi se pare că nu e proaspătă, te poţi duce cu produsul la circumscripţiile sanitar-veterinare din oraşul în care locuieşti pentru verificare. În cazul în care sesizaţi nereguli în ceea ce priveşte ştampila (inclusiv comercianţi care vând carne de miel, ied şi oaie fără să poarte halat, şorţ, bonetă de culoare albă şi mănuşi), puteţi face reclamaţie la numărul de telefon 021.95.51.

Acesta poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Produse pe care le găseşti în magazine

  • Cotlet cu os – 34,99 lei kg, Magazin: Carrefour;
  • Miel întreg – 21,99 lei kg, Magazin Carrefour;
  • Miel întreg – 25,99 lei kg, Magazin: Cora;
  • Pachete (pulpă şi coaste): între 30-40 lei, Magazin: Mega Image;
  • Spată cu os – 29,99 lei kg, Magazin: Carrefour;
  • Ceafă – 16,95 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Cap de miel – 8,78 lei kg, Magazin: Cora;
  • Cap şi gât – 17,99 lei kg, Magazin Carrefour;
  • Spată cu os – 27,95 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Sfert de miel anterior – 26,99 lei kg, Magazin: Cora;
  • Organe miel – 32,95 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Piept miel – 24,99 lei kg, Magazin: Carrefour;
  • Cotlet cu os – 59,99 lei kg, Magazin: Cora;
  • Pulpă cu os – 33,99 lei kg, Magazin: Carrefour;
  • Miel jumătate anterioară – 26,90 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Jumătate de miel – 25,99 lei kg, Magazin: Cora;
  • Sfert posterior fără cap – 26,90 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Spată cu os – 35,99 lei kg, Magazin: Cora;
  • Sfert anterior cu cap – 19,90 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Jumătate de miel – 19,95 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Miel întreg – 19,95 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Organe congelate Integra – 9,99 lei kg, Magazin: Cora;
  • Pulpă de miel cu os – 29,95 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Jumătate de miel anterioară – 26,90 lei kg, Magazin: Auchan;
  • Cap de miel – 8,95 lei kg, Magazin: Auchan.

 

Loading...