Reguli «de aur» pentru note mari la examene

elevi-examen121111.jpg

Click! vă învaţă cum să faceţi o lucrare excelentă la Evaluarea naţională şi la Bac

Au început simulările examenelor de Evaluare naţională şi de Bac. Pentru că rezultatele din ultimii ani au fost foarte slabe, Ministerul Educaţiei organizează în aceste zile simulare şi la clasa a XI-a. Click! vă arată cum se poate lua o notă mare la oricare probă de examen.

Părinţii elevilor care participă la simularea examenelor au şansa să vadă care este nivelul de cunoştinţe acumulat în anii de studiu şi să afle la ce capitole mai trebuie să insiste. Ieri a fost simularea la Limba şi literatura română la clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a, azi este programată proba în limba maternă, joi este zi pentru Matematică/Istorie, iar vineri proba la alegere pentru liceenii din clasa a XII-a.

Indiferent de subiect sau de probă, există nişte reguli ”de aur” care ajută la creşterea notelor. Click! vă dă ponturi de la Ministerul Educaţiei şi de la profesori care au elaborat subiecte pentru aceste examene.

  1. Nu te grăbi! Subiectele au fost gândite astfel încât să fie timp suficient pentru rezolvare. Ministerul Educaţiei precizează că punctajul se acordă pentru întreaga lucrare, indiferent dacă sunt abordate sau nu toate subiectele.
  2. Citieşte de două ori cerinţa sau de câte ori este nevoie ca să înţelegi exact ce se cere.
  3. Dacă ai un scris ”urât”, fă-ţi timp să redactezi lucrarea mai atent.
  4. E bine ca elevul să înceapă cu subiectul pe care îl ştie cel mai bine. Dacă le abordează în ordinea dată, e posibil ca una dintre cerinţe să nu-i fie cunoscută şi atunci riscă să apară blocajul. Dacă tratează subiectele în ordinea în care le stăpâneşte, devine mai relaxat. Ar fi bine să lase spaţiu între subiecte, pentru cazul în care îşi mai aminteşte ceva şi va trebui să completeze subiectul. Când crede că a terminat de scris, mai citeşte o dată lucrarea şi face corecturile necesare.
  5. La probele scrise, textul  trebuie să fie clar, organizat, coerent, logic, cu echilibru între introducere, conţinut şi încheiere.  Scrisul trebuie să fie citeţ, să se structureze pe paragrafe, să aibă cât mai puţine ştersături. Se acordă puncte importante pentru utilizarea limbii literare, cu o varietate de cuvinte, o claritate a enunţurilor şi cu sintaxă adecvată.
  6. Primeşti 3 puncte dacă foloseşti argumente convingătoare, formulări de valoare relevante. Primeşti 2 puncte pentru utilizarea limbii literare. Primeşti 1 punct dacă laşi margini la pagina lucrării şi dacă scrisul se înţelege fără efort. Schimbi ideea, începe un rând nou. Primeşti 1 punct dacă respecţi limitele de spaţiu. De pildă, se cere un eseu de minimum 400 de cuvinte, asta înseamnă cel mult două pagini scrise ordonat.
  7. La probele scrise, sunt trei subiecte. Dacă ai grijă să răspunzi corect la primele două, vei primi garantat notă de trecere. La un text argumentativ, de pildă, nu contează dacă părerile sau opiniile tale sunt corecte sau nu, contează argumentele şi să fii convingător.
  8. La probele orale, construieşte un răspuns coerent, pe care poţi să-l citeşti cursiv, fără poticneli. Câştigi puncte dacă exprimi puncte de vedere personale şi dacă poţi să convingi cu acestea pe profesori. 
  9. La proba scrisă, câştigi puncte importante dacă foloseşti corect limba română. Nu este o glumă! Foarte mulţi candidaţi uită să pună punct la sfârşitul propoziţiilor şi neglijează, în general, normele de punctuaţie. 

25% din elevii de la a XI-a au luate note peste 6

Rezultatele la examenele din ultimii ani au fost foarte slabe. Anul trecut, la simulare, doar 38,39% din elevii de clasa a XII-a au avut note peste 6,00, iar 25% din cei de clasa a XI-a au obţinut medii de peste 6, cât este necesar pentru a promova la Bac. În 2016, la simularea Evaluarii naţionale, din 166.00 de elevi prezenţi la probe, doar 60,54% au luat note peste 5,00 la Limba şi literatura română şi doar 32,60% au avut notă de trecere la Matematică. Profesorii spun că elevii nu sunt interesaţi de aceste simulări pentru că notele nu se pun în catalog, iar admiterea la liceu se face indiferent de medie deoarece clasa a IX-a e obligatorie.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1