Iată cum faci singur reparaţiile în casă!

femeie-reparatii-1121221.jpg

Click! te învaţă să rezolvi problemele urgente care apar la robineţi, întrerupătoare sau siguranţe

Curge robinetul din baie? S-a ars siguranţa de la panoul electric? Vrei să schimbi întrerupătorul? Ai două variante: ori te descurci singur, ori chemi un meşter. Trebuie să ştii însă că există şi reparaţii pe care le poate face numai o persoană autorizată. În toate celelalte cazuri te poţi descurca şi singur.

Ce poţi schimba singur? 

 • Siguranţa de la panoul electric – Pentru a schimba o siguranţă arsă, trebuie să deşurubezi mai întâi dulia. Apoi, scoţi siguranţa care s-a defectat, o înlocuieşti cu una nouă şi, la sfârşit, înşurubezi dulia la loc. Dacă siguranţele se ard frecvent, ar trebui înlocuite cu unele care au un amperaj mai mare, de 20 sau chiar 25 de amperi. 
 • Întrerupătorul – Dacă vrei să schimbi întrerupătorul, scoate siguranţele de la tabloul electric. Apoi scoate faţeta din plastic a întrerupătorului. Vei vedea o „carcasă” metalică prinsă în perete cu două şuruburi. Desfă şuruburile şi trage carcasa afară din perete, cât o lasă firele. Desfă apoi şuruburile care ţin aceste fire legate la întrerupător. Apoi, montează întrerupătorul cel nou. Firele se leagă până la izolaţie de noua „carcasă” metalică cu ajutorul celor două şuruburi, iar sistemul se împinge la loc în perete. Se strâng şuruburile care fixează întrerupătorul în perete şi apoi se montează faţeta din plastic. 
 • Garnitura robineţilor – Opreşte apa de la robineţii de sub chiuvetă. Deschide robinetul defect şi lasă să se scurgă toată apa de pe ţeavă. Scoate căpăcelul decorativ (roşu pentru apă caldă, albastru pentru apă rece) şi vei descoperi un şurub pe care trebuie să-l deşurubezi. Scoate rozeta şi apoi cu o cheie desfă corpul robinetului. În partea de jos se află garnitura pe care o înlocuieşti cu una nouă. 

Când trebuie să ceri ajutor specializat?

 • Dacă simţi miros de gaze – Este strict interzis să încerci să remediezi defecţiunile apărute la reţeaua de gaze din locuinţa ta sau de pe scara blocului. Dacă simţi miros de gaz, sună la Engie, la numărul de urgenţă. De asemenea, este interzis să efectuezi modificări ale reţelei de gaze şi să instalezi aparatură neomologată. Orice modificare care implică reţeaua de gaze trebuie aprobată de autorităţi şi efectuată numai de către persoane autorizate. 
 • Dacă s-a stricat aparatul de aer condiţionat – Dacă ţi s-a stricat aparatul de aer condiţionat, nu vei putea să-l repari singur. Cel mai probail, îl vei strica şi mai tare. În plus, vei pierde garanţia, în cazul în care produsul se mai află în garanţie. Aparatul de aer condiţionat se repară de către firme specializate, care se ocupă strict cu astfel de reparaţii. 
 • Dacă s-au defectat apometrele – Nu ai voie să umbli la contorul de energie electrică, la apometre şi repartitoare sau la contorul de gaze. Toate modificările şi reparaţiile se fac de către persoane avizate de la Electrica, ENEL, Engie, Apa Nova etc. 

Nu interveni la dispozitivele sigilate!

În cazul în care s-au defectat anumite dispozitive sigilate precum repartitoarele, apometrele, contorul de gaze sau curent electric, apelează la specialişti care sunt autorizaţi să efectueze astfel de reparaţii. De exemplu, nu poţi chema un instalator neautorizat pentru a-ţi repara apometrele sau repartitoarele. De asemenea, nu poţi chema un electrician oarecare să repare contorul de energie electrică. 

Aceste aparate sunt sigilate şi, odată ce ai desfăcut sigiliul, te afli în ilegalitate. Persoanele care se ocupă cu astfel de activităţi lucrează în cadrul Engie, ENEL, Apa Nova etc. sau au o autorizaţie care le permite să efectueze modificări, înlocuiri sau reparaţii. 

Ce trebuie să conţină trusa de scule

 • Un set complet de chei; 

  Ruletă; 

  Patent; 

  Ciocan cu cap pentru scoaterea cuielor; 

  Set de cleşti; 

  Şurubelniţe; 

  Creion pentru testarea tensiunii electrice; 

  Fierăstrău de mână; 

  Cutter; 

  Daltă.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1