Ce să faci în caz de tornadă. Nu o depăși cu maşina!

Ultima actualizare:

Fenomenele extreme nu mai sunt o noutate pentru România. Este sezonul furtunilor şi al tornadelor. Specialiştii ne învaţă ce să facem în cazul unui astfel de fenomen. În niciun caz nu stăm în calea tornadei şi nici nu încercăm s-o depăşim cu maşina

Schimbările bruşte ale vremii pot aduce şi fenomene extrem de periculoase cum ar fi tornadele, de exemplu, care au început să-şi facă prezenţa tot mai des în ţara noastră. De altfel, sezonul furtunilor în România este mai-septembrie, cu o perioadă de intensitate maximă în iulie-august.

O tornadă puternică s-a produs, în Călăraşi, anul acesta, la tranziţia dintrre primăvară şi vară, moment când, de obicei, apare instabilitatea atmosferică.

Pentru noi tornada este încă un fenomen inedit pentru că nu avem des tornade pe teritoriul ţării. Specialiştii spun însă cp sunt extrem de periculoase şi că trebuie să fim cu băgare de seamă să nu ne punem viaţa în pericol.

Semnele care declanşează tornada

Mai întâi de toate trebuie să ţinem cont de semnele declanşării unei tornade şi să ne punem la adăpost cât de repede putem. 

Astfel, vântul puternic, ce debutează brust şi se înteţeşte tot mai mult, în timp scurt, apariția unui nor rotativ în formă de pâlnie şi zgomotul puternic – similar unui tren de marfă- sunt semne clare că o tornadă s-ar putea declanşa în orice moment. Şi în acele momente este bine să acţionăm cu clam şi să nu ne punem viaţa în pericol.

Specialiştii în situaţii de urgenţă ne dau 20 sfaturi despre cum să acţionam în caz de tornadă. 

Înaintea apariţiei tornadei

1. În momentul în care ați luat la cunoștință faptul că urmează fenomene de vânt puternic, încercați să încărcați telefonul. Dacă nu sunteți acasă, cuplați telefonul la încărcătorul din mașină. În situația în care nu aveți deloc acces la un încărcător, încercați să evitați apeluri care nu sunt urgente sau să intrați pe aplicații care pot descărca bateria imediat.Acordați atenție raportărilor meteorologice. Meteorologii pot prezice când condițiile ar putea să genereze o tornadă.2. Fiți conectat la Aplicația DSU, locul unde puteți afla informații, alerte meteo, dar și raportări despre posibilitatea formării unei tornade.3. Identificați un adăpost sigur în cazul în care vântul suflă cu putere.4. Încercați să vă adăpostiți într-o cameră mică, interioara, fără ferestre, aflată la subsolul unei clădiri sau pivniță în cazul caselor.

Dacă sunteţi surprinis de tornadă

5. Dacă sunteți în apropierea fenomenului, îndepărtați-vă și anunțați serviciile de urgență.6. Mergeți imediat către un loc sigur pe care l-ați identificat.7. Așezați-vă în poziția ghemuit și protejați-vă capul și gâtul cu brațele. Dacă este posibil, folosiți și câteva materiale, de exemplu pături, pe care să le poziționați în jurul dumneavoastră.8. Nu încercați să depășiți o tornadă într-un vehicul.9. Dacă ați fost surprins într-o mașină, închideți geamurile și purtați centura de siguranță.10. Dacă vă aflați într-o mașină sau în aer liber și nu puteți ajunge la o clădire, acoperiți-vă capul și gâtul cu brațele și acoperiți corpul cu o pătură, dacă este posibil.11. Ascultați radioul, televiziunile dar fiți atenți și la sistemele de alertă locală pentru informații și instrucțiuni de urgență actuale.

După ce a trecut tornada

12. Atenție la firele electrice căzute sau de utilitate rupte.13. Nu intrați în clădiri deteriorate până nu vi se spune că sunt în siguranță.14. Dacă ați fost surprins de tornadă afară, acoperiți-vă gura cu o cârpă sau cu o mască pentru a evita inhalarea prafului.

15. Evitați să vorbiți, încercați să trimiteți mesaje prin telefon, utilizați un fluier în loc să strigați.16.Folosiți apelurile telefonice doar pentru situații de urgență. Sistemele telefonice sunt deseori ocupate după un dezastru. 17. Utilizați mesaje text sau social media pentru a comunica cu familia și prietenii.19.Continuați să ascultați radioul, posturile TV și mesajele autorităților locale pentru informații actualizate.20. Fiți atent în timpul curățării drumurilor, căilor de acces. Purtați pantofi cu talpă groasă, pantaloni lungi și mănuși de lucru.

Anul acesta, un fenomen neobişnuit pentru România, care a luat forma unei tornade uriaşe s-a produs la sfârşitul lunii aprilie.  

Forța vârtejului a fost extrem de puternică încât a răsturnat un autocar plin cu pelerini.

Experţii spun că acest fenomen extrem a apărut din cauza încălzirii globale.

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
ceai rozmarin jpg
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net