Călătorii inteligente. Sfaturi utile pentru vacanțe cu orice destinație

bagaj_hervis.jpg

femeie in aeroport
Bagajul pentru o călătorie inteligentă trebuie să se raporteze la numărul de zile de vacanță
Sursa foto: pexels.com
Citeste tot despre: 

Vara este vremea vacanțelor și a călătoriilor inteligente. Iar a fi călător inteligent înseamnă a ști să alegi lucrurile cu adevărat esențiale într-o călătorie, indiferent de destinație. Pare simplu, dar dacă stai să te gândești, ai să vezi că deseori te-ai întors din vacanță fără să folosești toate lucrurile pe care le-ai înghesuit cu greu în bagaje sau ai avut nevoie de lucruri pe care nu le-ai luat cu tine.

În primul rand, bagajul pentru o călătorie inteligentă trebuie să se raporteze la numărul de zile de vacanță și să fie adaptat la condițiile de temperatură de la destinație. Apoi trebuie să împachetezi luând în calcul dacă este o vacanță în natură sau una într-un oraș sau într-o stațiune, pentru că este evident că necesitățile vor fi diferite.

Poartă lucrurile esențiale

În orice călătorie, indiferent de destinație, există câteva lucruri esențiale fără de care nu poți pleca de acasă. Acestea – acte, bani, telefon, încărcător, medicamente, un set de lenjerie, șosete, produse de igienă, șervețele umede, dezinfectant, măști chirurgicale, eventual tampoane igienice, ochelari de vedere sau de soare și altele, după caz – trebuie luate în ceea ce se numește bagajul de mână, ca să le ai mereu la dispoziție, sau le poți purta direct. Restul lucrurilor pot sta într-un bagaj mai mare, în portbagaj, în cala avionului sau în rucsac.

Indiferent de destinație, trebuie să fii capabil să mergi mult pe jos, să stai în picioare sau țintuit într-un scaun de avion sau mașină. În toate aceste situații, este mai mult decat inteligent să porți în picioare incaltaminte outdoor. Este comodă, practică, nu vei transpira, nu te vei uda și, foarte important, vei evita să le pui în bagaj, unde ocupă mult loc. Tot pe tine este bine să iei un hanorac, mai ales dacă urmează să zbori, pentru că, știm cu toții, în avion este frig. 

Înjumătățește hainele

În bagajul mai mare, pe care este bine să-l alegi cât mai solid și mai compact, pune doar ceea ce este cu adevărat necesar. Cum faci asta? Alegi hainele pe care vrei să le iei cu tine și apoi le treci printr-un al doilea filtru, care trebuie să le înjumătățească. Ideal este să pui în bagaj următoarele: o pereche de pantaloni lungi și două de pantaloni scurți, o fustă, 4-5 tricouri care merg purtate cu orice, o fustă lungă, două rochii de lungimi și modele diferite, o altă pereche de încălțăminte care să poată fi purtată la cât mai multe dintre hainele alese și care să fie diferită de cea pe care o ai deja în picioare, două-trei perechi de șosete, lenjerie intimă, o bluză groasă (un hanorac cu glugă, eventual rezistent la ploaie și umezeală), costum de baie. Toate acestea ar trebui să-ți fie suficiente pentru o săptămână de vacanță.

Evident că hainele trebuie adaptate destinației, dar indiferent unde mergi, nu lua niciodată mai mult de două piese de același fel.

Ce să nu iei în bagaje

Sunt lucruri pe care avem tendința de a le pune în bagaje, dar care nu ne sunt niciodată cu adevărat necesare. Fiecare știe într-o oarecare măsură care au fost cândva aceste lucruri inutile, dar o trecere în revistă poate fi utilă:

  • Fier de călcat sau uscător de păr. Nu contează dacă în vacanță tricoul este puțin șifonat. Nici de uscătorul de păr nu ai nevoie, pentru că e foarte posibil să-l găsești la hotel; 
  • Nu lua laptopul sau toate sculele de fotografiat. Nu-ți trebuie; 
  • Bijuterii foarte valoroase. Sunt o grijă în plus și nu ai nevoie de ele în vacanță. Bijuteriile esențiale (verighetă, cercei, ceas și eventual lănțișorul pe care îl poți tot timpul sunt mai mult decât suficiente); 
  • Pantofi cu toc. Este puțin probabil că-i vei purta, iar în club poți merge cu pantofi sport în picioare;
  • O sticlă întreagă de șampon sau gel de duș. Există produse de igienă în hotel, poți cumpăra la destinație, iar dacă le vrei neapărat pe ale tale, transferă o parte din conținutul recipientelor de acasă în sticle mici (de 100-150 mililitri), special concepute pentru călătorii;
  • Tot sertarul de cosmetice de acasă. Alege-le doar pe cele absolut esențiale. Ce nu iei cu tine poți cumpăra;
  • Haine nepotrivite, prea groase sau prea subțiri, haine care nu-ți vin sau haine în care nu te simți confortabil. 

Câteva sfaturi în plus

Vacanțele sunt pentru bucuria sufletului, pentru a aduna amintiri și pentru a-ți încărca bateriile. Câteva sfaturi în plus sunt garanția unei vacanțe reușite:

  • Trece în revistă detaliile legate de bagaje din ultimele tale două-trei călătorii, mai scurte sau mai lungi, și elimină tot ceea ce ai pus în geanta de voiaj și nu ai folosit. Este puțin probabil să-ți fie cu adevărat utile de data aceasta;
  • În vacanță nu trebuie să fii perfect. Așa că nu prea are importanță dacă tricoul nu este impecabil, dacă nu ai barba perfect rasă sau dacă părul nu stă exact ca după o ședință la coafor; 
  • Nu te stresa dacă ținuta ta nu este în armonie de stil și cromatică. Pur și simplu nu contează. Este important să te simți bine în hainele tale și atât; 

Fii cumpătat cu ceea ce cumperi în vacanță. Poți cumpăra lucruri necesare, dar nu obiecte voluminoase, scumpe sau care se pot sparge. Indiferent cât de mare este tentația, este bine să te abții. Mai bine folosești banii ca să te distrezi, să vezi ceva ce nu era în program sau ca să-ți prelungești vacanța. Mai mult, orice cumperi va trebui să înghesui în bagaje la întoarcere. 

O călătorie trebuie să fie o plăcere, iar vacanța trebuie să fie sursă de bucurie și amintiri frumoase. Nu tulbura toate acestea cu griji legate de bagaje și alte mărunțișuri. 

 

Loading...