8 sfaturi ca să strângi bani pentru vacanţa de vară

familie vacanta.jpg

Foto: 123rf

Iulie şi august sunt lunile în care cei mai mulţi dintre noi vor pleca în vacanţa de vară. Concediul petrecut la mare, la munte sau în străinătate presupune o cheltuială pe care o vom putea suporta doar dacă strângem, din timp, cureaua. Asta înseamnă să economisim bani de pe acum, însă, pentru asta, va trebui să respectăm câteva reguli.

  1. Cumpără din timp vacanţa. Cu cât cumperi mai repede vacanţa, cu atât vei găsi mai multe oferte la preţuri reduse. Odată început sezonul estival, vacanţele se vor scumpi. Adresează-te unei agenţii de turism de încredere şi solicită câteva oferte de cazare în locurile în care ai dori să mergi. O altă variantă este să cauţi singur hotelul sau pensiunea sunând direct la reprezentanţii acestora. Asta, pentru că preţul se poate negocia. În zonele turistice sunt multe oferte de cazare. Este recomandat să le verifici pe toate şi să alegi după buget. Alocă-ţi timp pentru această documentare pentru că e foarte posibil ca în aceeaşi staţiune să găseşti şi chilipiruri.
  2. Nu te împrumuta la bancă sau la prieteni. Banii pentru vacanţa de vară nu ar trebui să provină din împrumuturi bancare. Asta pentru că, odată întors din concediu, vei fi nevoit să returnezi suma de bani, dar şi dobânda aferentă. Te vei îndatora mult pe perioada de toamnă şi iarnă. Nu te împrumuta nici la prieteni pentru că niciodată nu vei şti când îţi vor cere banii pe nepusă masă. Încearcă, pe cât poţi, să strângi cureaua, să faci economii şi să te descurci fără ajutorul cuiva.
  3. Vânează reducerile. Pentru a economisi bani în această perioadă de dinainte de concediu, ar trebui să te axezi mai mult pe cumpărăturile la reduceri. Aşadar, dacă trebuie să achiziţionezi ceva anume, vânează ofertele la preţ mai mic sau cu discount. Nu accepta primul preţ care ţi se oferă, pentru că acelaşi produs poate fi vândut la alt magazin mult mai ieftin.
  4. Renunţă la cumpărăturile inutile. Nu e cazul acum să cumperi produse electronice, electrocasnice, haine sau încălţăminte scumpă, mobilă sau obiecte de decoraţiuni interioare decât dacă nu ai încotro. Dacă îţi doreşti foarte mult un telefon mai bun, aşteaptă până la toamnă, când va fi mai ieftin sau chiar vândut la reducere. Evită să achiziţionezi produse de care nu ai nevoie urgent.
  5. Cum mănânci ieftin şi bun. Pe mâncare dăm mulţi bani dacă nu ştim cum să cumpărăm inteligent şi cum să ne organizăm. În primul rând, trebuie să ştii că dacă vei găti acasă vei economisi bani. Astfel, nu vei mai fi nevoit să comanzi la domiciliu sau să iei masa de seară în oraş pentru că frigiderul tău e gol. Mâncarea gătită – felul principal şi felul doi – te va ţine sătul la prânz timp de 3 zile. În acest fel, vei evita cumpărăturile din fiecare zi - alimente pe care le consumi doar la o singură masă. La serviciu, renunţă la a mai comanda mâncare de la firmele de catering şi mănâncă pacheţelul pe care ţi l-ai adus de acasă. Vara e recomandat să renunţăm la carne şi grăsimi şi să ne axăm pe legume şi fructe proaspete.  
  6. Ieşi mai rar cu prietenii în oraş. Ar trebui ca ieşirile în oraş să fie rărite în această perioadă. Indiferent unde te-ai duce – la un film, la un concert, la o terasă cu prietenii -  vei cheltui bani. Ce poţi face? Organizează acasă o petrecere restrânsă alături de cei dragi, plimbă-te cu bicicleta, ieşi la alergat în parc sau vizionează un film în confortul propriului tău cămin. Nu trebuie să rupi legăturile şi socializarea cu cei din jur, ci pur şi simplu trebuie să eviţi să mai cheltuieşti bani.
  7. Fă economie la lumină şi telefon mobil. E important să faci de pe acum economie la facturile de utilităţi pentru ca în lunile iulie şi august să plăteşti mai puţin. Este vorba despre factura la curent electric, la telefonul mobil şi chiar la gaze – pentru cei care au centrală termică instalată în apartament. Astfel, mare grijă cum foloseşti aparatul de aer condiţionat, maşina de spălat şi frigiderul. Să ştii că şi becurile aprinse în casă în miez de zi, deşi consumă puţin, la un moment dat vor conta la factura de lumină.
  8. Pune deoparte banii pentru rate şi facturi. E important să-ţi organizezi bugetul în aşa fel încât să pui deoparte banii pentru ratele la bancă, chirie, utilităţi, întreţinere şi, eventual, pentru alte împrumuturi pe care trebuie să le rambursezi la termen. Nu te îndatora pentru că, odată venit din concediu, bugetul tău va avea şi mai mult de suferit.

Ai maşină? Fă economie la carburant

Pentru ne aflăm în sezonul cald, putem să renunţăm din când în când la maşina personală şi, astfel, vom face economie la carburant. Mergi cât mai mult pe jos, iar dacă trebuie să foloseşti mijloacele de transport în comun recomandat este să cumperi abonamente lunare. La metrou un abonament costă 70 de lei pe lună, iar un abonament RATB pentru o singură linie ajunge la 30 de lei. Iată cum cu doar 100 de lei ţi-ai asigurat transportul timp de 30 de zile. Carburantul te costă mult mai mult pe lună.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1