8 reguli de urmat când faci curăţenie

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Nu este chiar aşa de simplu să faci curăţenie în casă rapid şi eficient. Trebuie să ştii de unde să începi, ce produse să foloseşti, cum să economiseşti timp şi energie, unde se ascund microbii şi multe altele. În curând va trebui să te apuci de curăţenia de Paşte, iar pentru asta poate îţi vor fi de ajutor câteva sfaturi la care nu te-ai fi gândit.

Înarmează-te, mai întâi, cu toate produsele necesare. Asigură-te că ai soluţii pentru şters geamurile, gresia, parchetul, mobila, obiectele sanitare, cârpe de şters praful, mop şi găleată, mătură şi aspirator. Cu cât acestea sunt de mai bună calitate, cu atât vei freca mai puţin şi îţi vei uşura munca. Fiecare mişcare pe care o faci trebuie să conteze, astfel încât să nu fie nevoie să revii la un lucru deja curăţat.

 1. Prima regulă în curăţenie e să începi de la cea mai îndepărtată cameră spre ieşirea principală. Întâi faci curăţenie în dormitoare, urmează sufrageria, bucătărie, baia şi la urmă holul. De asemenea, se curăţă de la fereastră spre uşă şi de sus în jos.
 2. Pe toată perioada curăţeniei, geamurile se ţin deschise.
 3. Diana Mihăilă, primul blogger specialist în soluţii de organizare din România, te sfătuieşte să aduci aproape arsenalul de curăţenie. “Pune într-o cutie toate soluţiile şi ustensilele de care ai nevoie - lavete, bureţi, soluţii de geamuri, mobilă, parchet, şerveţele umede etc. Adu şi aspiratorul, mopul şi mătura dacă ştii că ai nevoie de ele.
 4. Scoate toate obiectele inutile şi pe cele care trebuie rearanjate. Unele vor fi duse la spălat, altele se pun în dulap, în sertare. Nu lăsa hainele murdare la un loc cu cele curate.
 5. Adună textilele din cameră şi scoate-le la aerisit: aşternuturi, cuverturi, pături, perne şi huse decorative, covoare, feţe de masă etc. „Scoate-le la aer pe balcon sau în curte şi scutură-le bine. Covorul aspiră-l şi, dacă poţi şi ai, treci pe deasupra cu un mop cu abur pentru a reduce numărul de bacterii. Sau diluează oţet în apă şi perie-l. Ce trebuie să fie curăţat, merge la coşul de rufe sau în maşina de spălat. Textilele sunt ultimele care se reintroduc în încăpere după ce aceasta a fost igienizată”, spune Diana Mihăilă.
 6. Dacă poţi, goleşte de conţinut corpurile de mobilier. În cazul în care vrei să le cureţi şi în interior şi/sau ai în plan să le schimbi poziţia, ar fi mai simplu să fie goale. La prima vedere pare un proces lung şi complicat, la final însă mobila va fi nu doar curată, ci va avea şi un conţinut bine organizat.
 7. Scapă de igrasie şi sterge cu produse dezinfectante obiectele sanitare, pereţii, pardoseala şi covoarele. 
 8. De ce nu trebuie să uiţi: aspiră sau şterge pereţii, curăţă hota şi filtrele aerului condiţionat, şterge întrerupătoarele şi clanţele uşilor, tocul ferestrelor.

 

Exemplu de activităţi într-o cameră

 • În dormitor sau în sufragerie, începem prin a scoate pernele şi păturile la aer, să se aerisească
 • Dăm jos perdelele şi le punem la spălat
 • Punem fiecare lucru la locul lui, pentru a nu le prăfui şi pentru a elibera camera
 • Ştergem sau aspirăm pereţii
 • Ştergem tocurile ferestrelor şi apoi geamurile
 • Ştergem praful
 • Aspirăm pe jos
 • Îmbrăcăm patul, punem perdelele (chiar umede, dacă nu necesită călcare)
 • Mai ştergem o dată praful, cu un pămătuf special
 • Închidem uşa şi trecem la următoarea cameră.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5