8 lucruri inedite despre vorbitul în somn. Ce este și cum se tratează

vorbitul_in_somn.jpg

vorbitul somn boala somnambulism
Vorbitul în somn apare de obicei de la sine şi este inofensiv, dar alteori poate semnala o tulburare gravă de somn sau a stării de sănătate
foto: valleysleepcenter.com

Vorbitul în somn este un fenomen des întâlnit și de cele mai multe ori nu este considerat o problemă medicală. În general, 50% dintre copii și 5 % dintre adulți au parte de așa ceva. Iar specialiștii în somn spun că acest comportament este specific în mod deosebit bărbaților.

Vorbitul în timpul somnului deşi este inofensiv, poate fi deranjant pentru cei din jur. Un astfel de episod nu durează mai mult de 30 de secunde, iar o persoană poate experimenta mai multe episoade pe parcursul unei singure nopţi. Huffingtonpost.com a făcut o listă cu opt întrrebari de bază despre vorbitul în somn.

 1. Ce este vorbitul în somn? Este o tulburare a somnului, care poate apărea în oricare etapă a nopţii. Vorbitul în timpul somnului poate avea forma unor certuri, unui discurs normal sau a unuia greu de descifrat, poate fi şoptit sau chiar strigat. De obicei, cei care vorbesc în somn par a vorbi cu ei înşişi, iar alteori par să poarte conversaţii cu alţii. De regulă, ei nu sunt conştienţi de comportamentul lor decât dacă cineva le atrage atenţia.
 2. Ce cauzează vorbitul în somn? Deşi majoritatea oamenilor care se manifestă prin vorbitul în somn nu au o problemă medicală, totuşi în spatele acestui fenomen se poate ascunde o afecţiune de genul apneei de somn, pavorului nocturn, tulburării comportamentului REM (când persoană interpretează visele prin mişcări sau cuvinte) sau sexomniei (când o persoană face sex în somn). Vorbitul în somn mai poate avea loc atunci când un om are febră, este privat de somn, e deprimat, stresat sau consumă alcool sau droguri înainte de culcare.
 3. Există riscuri ale vorbitului în somn? Dacă vorbitul în somn îţi afectează calitatea somnului sau funcţionalitatea zilnică atunci trebuie să consulţi un medic. Altfel rişti să dezvolţi boli cardiovasculare, diabet şi obezitate. Orice lucru care întrerupe somnul cuiva poate deveni problematic. Chiar dacă somnul celui care vorbeşte nu este înterrupt, atunci acest fenoment poate deveni o problemă pentru partenerul de viaţă, care nu se poate odihni din cauza zgomotului.
 4. E bine să trezeşti un om care vorbeşte în somn? Depinde. Dacă persoana care experimentează acest lucru are episoade izolate, trezirea lui îi poate opri pentru câteva minute, însă odată ce revin la somn, ei ar putea continuă să vorbească. În funcţie de gravitatea problemei, trebuie că persoană în cauza să consulte un medic.
 5. Poţi vorbi cu om care vorbeşte în somn? Acest lucru depinde tot de individ. Fenomenul poate surveni spontan sau în cadrul unui dialog cu cel care este treaz.
 6. Vorbitul în somn este tratabil? O modalitate eficientă pentru a curma acest obicei este să respecţi câteva reguli de bază ale somnului, pentru a nu-ţi afecta calitatea acestuia: să te culci şi să te trezeşti la aceeaşi oră, în fiecare zi, să dormi între 7 şi 9 ore pe nopate şi să renunţi la băuturile alcoolice înainte de culcare.
 7. Cât durează vorbitul în somn? Pentru multe persoane, vorbitul în somn este temporar. De obicei, copiii renunţă la el pe măsură ce cresc, iar adulţii se mai confruntă cu el în perioadele în care programul lor zilnic le este dat peste cap. Dacă o persoană care nu a vorbit niciodată în somn începe să dezvolte brusc acest obicei, pentru o perioada lungă de timp, atunci trebuie să se adreseze medicului.
 8. Vorbitul în somn are legătură cu visele? Nimeni nu ştie sigur. Funcţionarea creierului în timpul somnului este atât de complex încât este greu de depistat de unde vin cuvintele şi cum sunt filtrate prin diferite funcţii cerebrale.
Loading...

Citește și

 • insomnie cauze probleme somn

  Insomnia cronică apare atunci când somnul unei persoane este intrerupt cel puțin trei nopți pe săptămână, pentru o perioadă de minim trei luni. Aceasta este asociată cu o serie întreagă de probleme de sănătate cum ar fi anxietatea, depresia, artrita reumatoidă, migrenele, atacurile de cord și osteoporoza, conform unui studiu din 2013.

 • lipsa somn efecte sanatate ingrasare risc de accidente

  Din ce în ce mai multe studii ne demonstrează că lipsa somnului ne poate afecta viața de zi cu zi și mai ales sănătatea. Potrivit experților, durata unui somn optim este de 7-8 ore pe noapte, astfel încât o persoană să funcționeze la capacitate maximă, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Lipsa somnului poate avea numeroase consecințe asupra stării fizice și psihice!

 • somn linistit

  Nici nu ştii cât de important este un somn bun de noapte! Pe lângă rezultatele evidente şi imediate – ai mai multă putere de concentrare, se simţi plină de energie – dacă dormi suficient vei ţine la distanţă bolile, vei reuşi să-ţi menţii silueta, vei fi mai sănătoasă, iar lumea îţi va părea mai frumoasă!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1