10 sfaturi ca să fii un părinte mai bun

Ultima actualizare:

    Părinţii au un rol vital în  formarea caracterului şi  personalităţii unui copil.  Odată cu acest rol, apare  şi responsabilitatea  de a se educa pe sine
Părinţii au un rol vital în formarea caracterului şi personalităţii unui copil. Odată cu acest rol, apare şi responsabilitatea de a se educa pe sine

Aştepţi de la copilul tău să fie bun, cuminte, educat, inteligent şi fericit, în acelaşi timp? Începe prin a fi tu aşa. Pentru asta, învaţă, schimbă-te, acceptă sfaturi şi idei. Unele dintre ele ţi le dă Tedy Creştin, medic, psihoterapeut şi consilier vocaţional, implicat în evenimentul „Părinţi cu aripi, copii cu zbor”, susţinut în colaborare cu Asociaţia Salvaţi Părinţii.

1. Fii un exemplu

Copilul te copiază, de la modul în care vorbeşti, te porţi, până la genul de alimente pe care le mănânci şi cum îţi petreci timpul liber. De aceea, e chiar indicat să te respecţi, asta însemnând să te răsfeţi din când în când, să-ţi rezervi timp doar pentru tine în care să citeşti, să faci sport, să te îngrijeşti. Copilul care vede părintele cu o carte în mână va citi şi el. De asemenea, nu-l obliga pe el să mănânce brocoli şi seminţe de in dacă tu nu te atingi de aşa ceva. Vrei să mănânce sănătos? Găteşte sănătos pentru întreaga familie!

2. Joacă-te cu el

Da, când eşti părinte chiar e necesar să dai în mintea copiilor. Vorbeşte pe limba celui mic, jucaţi-vă împreună, ajută-l la teme, mergeţi cu bicicletele în parc... Pentru el, acesta este „timp de calitate”. Dacă nu, când creşte mare, obsevăm că nu avem multe să ne spunem şi foarte puţine lucruri în comun.  

3. Ţine-te de cuvânt

Niciodată nu promite ceva ce nu eşti sigur că reuşeşti să îndeplineşti, nu minţi şi nu dezamăgi un copil. Aşa apar frustrări, dezamăgiri. Mai mult decât atât, aşa cum spuneam, puterea exemplului e foarte mare. Nu poţi avea pretenţia de la copii să se ţină de cuvânt, cât timp tu nu faci asta.

4. Nu-l critica

Nimeni nu funcţionează prin reproşuri şi critică, aşa apar descurajările, nesiguranţele, lipsa încrederii de sine. Cel mai bine motivezi un copil prin laudă sinceră. Găseşte-i punctele forte şi scoate-le în evidenţă.

5. Fii ferm, fără a domina

Respectă cererile copilului tău, dar nu ceda pretenţiilor nemeritate. Atunci când ceva nu se poate îndeplini, trebuie să avem curajul de a ne spune punctul de vedere, de a refuza şi de a rămâne fermi. Chiar şi în acest caz, arată-i copilului respect şi nu îl umili – fermitatea nu are nimic în comun cu agresivitatea, te mai sfătuieşte Tedy Creştin.

6. Acordă atenţie partenerului de cuplu

Ai zice că poţi fi părintele perfect fără să fii neapărat şi soţul perfect. Ei bine, nu e chiar aşa. Un copil e fericit dacă îşi vede părinţii că se iubesc, dacă în familie e o atmosferă de calm şi prietenie. Aşadar, nu te feri să-ţi săruţi soţul/soţia în faţa copilului, el va avea acel sentiment de siguranţă că părinţii lui se iubesc şi familia e solidă.

simeon stalpnicul png

7. Nu compensa prin cadouri lipsa timpului petrecut împreună

În societatea actuală, părintele este mereu pe fugă, ocupat, nevoit să stea peste program la serviciu. Apoi, acasă, caută să se revanşeze faţă de copil prin cadouri. Nu de asta are nevoie, ci de tine, de timpul tău.

8. Dacă sunt doi sau mai mulţi fraţi, nu interveni în cearta lor

Pe termen lung, copiii vor aştepta mereu sosirea unui salvator. Putem uneori arbitra un cadru în care să îşi rezolve diferenţele dintre ei, dar nu putem lupta în locul lor. De asemenea, nu face diferenţe între ei. Copiii trebuie să ştie că părinţii lor îi iubesc pe toţi în aceeaşi măsură. Chiar dacă unul e mai mare şi altul mai mic, nu înseamnă că primul e întotdeauna vinovat de toate prostiile pe care le fac împreună. În caz contrar, există riscul să nu se iubească unul pe altul aşa cum ar fi normal.

9. Nu sta abătut în preajma copilului

El nu trebuie să se încarce cu problemele adulţilor, îi vei transmite o stare negativă şi va suferi înzecit.

10. Ai răbdare

Nu te enerva atunci când nu înţelege, joacă-te cu el chiar dacă ţie ţi se pare plictisitor. Doar aşa îl ajuţi să înveţe, să crească, să ­evolueze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net