Cum te pregătești pentru practicarea sporturilor de iarnă

Citeste tot despre: 

Pentru unii, iarna înseamnă, în primul rând, venirea Sărbătorilor, goana după cadouri și reunirea familiei în jurul mesei de Crăciun. Alții, însă, se gândesc încă dinainte să apară primii fulgi de nea la sporturile de iarnă, la adrenalina pe care o vor simți pe pârtie și la voia bună de care vor avea parte pe zăpadă. Dacă te numeri printre cei care abia așteaptă să plece în vacanță la munte doar pentru experiențele de pe pârtie, este bine să ții cont de câteva aspecte, astfel încât să te poți distra în condiții maxime de siguranță.

Alege echipamentul potrivit

Dacă ai experiență în practicarea sporturilor de iarnă, știi deja cum trebuie să îți alegi echipamentul. Însă dacă urmează să încerci pentru prima dată pe pârtie ceva mai mult decât sania, este important să știi că nu trebuie să îți alegi echipamentul la întâmplare.

De exemplu, dacă vrei să afli cum e să faci snowboard, dar nu cunoști foarte multe despre acest sport, este bine să știi că placa pe care o alegi are un rol foarte important în experiența ta. Aceasta trebuie să fie aleasă în funcție de nivelul la care te afli (începător, intermediar sau experimentat), dar și de terenul și de nivelul de dificultate (scăzut, mediu sau ridicat) al pârtiei pe care urmează să mergi. Plăcile de snowboard au diferite forme și dimensiuni, astfel încât să se adapteze nevoilor celui care urmează să le folosească și să transforme experiența acestuia pe pârtie în una reușită. Dacă ești nesigur în ceea ce privește stilul plăcii care ți se potrivește, cere sfatul unui specialist, care te va ajuta să faci cea mai bună alegere.

Acordă atenție hainelor

Siguranța pe pârtie constă și în alegerea hainelor potrivite. Acestea trebuie să fie confortabile, să te protejeze de frig, dar și să permită mișcarea fără efort a mâinilor și picioarelor. Ca să mergi îmbrăcat corespunzător pe pârtie, trebuie doar să ții cont de regula celor trei straturi, care spune că ținuta ta trebuie să fie formată din trei straturi de haine de grosimi și materiale diferite.

Înainte de a pleca să te bucuri de zăpadă, îmbracă-te astfel:

  • mai întâi, pune pe tine o piesă vestimentară din material sintetic sau lână, care să elimine transpirația - acesta este stratul de bază;
  • pentru stratul intermediar, poți alege un polar;
  • ultimul strat este reprezentat de geaca de schi, care te va proteja de temperaturile scăzute prin căptușeala sa, dar și de vânt prin membrana impermeabilă.

Grosimea fiecărui strat depinde de temperaturile zonei în care urmează să mergi, așa că informează-te cu privire la acest detaliu, pentru a alege cele mai potrivite haine pentru tine.

Stabilește destinația în funcție de nivelul la care te afli

Destinația pe care o alegi pentru a practica snowboard, schi sau orice alt sport de iarnă, este foarte importantă pentru o vacanță reușită. Nu trebuie să mergi neapărat în locații în care prietenii sau rudele tale s-au simțit bine sau despre care ai auzit că au priveliști impresionante. Recomandat este să ții cont, în primul rând, de dificultatea pârtiilor din acea locație. Dacă ești experimentat, o pârtie cu nivel de dificultate redus nu îți va oferi distracția pe care o cauți. Dacă, dimpotrivă, ești începător, să alegi o pârtie cu nivel de dificultate ridicat poate fi periculos. Alege o destinație care să ți se potrivească și în care să poți practica sportul de iarnă dorit, pentru că, în caz contrar, există riscul de a-ți rata vacanța atât de mult așteptată.

Sporturile de iarnă sunt distractive, însă este important ca pe primul loc să fie siguranța. Alegând echipamentul potrivit și ținând cont de nivelul real la care te afli atunci când te aventurezi pe pârtie, vei reuși să te distrezi așa cum ți-ai propus.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1