Niciun român nu a știut asta! Ce limbă vorbea, de fapt, Matei Corvin

Născut pe data de 23 februarie 1443, la Cluj, Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari conducători din istoria Ungariei. Acesta a fost numit rege de peste 15.000 de oameni după moartea tatălui său, Ioan de Hunedoara, pe 24 ianuarie 1458. Cu toate că este menționat chiar și în imnul de stat al României, ca fiind cetățean român, conducătorul Ungariei nu vorbea limba română.

Ce limbă vorbea conducătorul Ungariei, Matei Corvin? / Foto: Arhiva Click!
Ce limbă vorbea conducătorul Ungariei, Matei Corvin? / Foto: Arhiva Click!

Născut la Cluj și decedat la Viena, Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari conducători din istoria Ungariei. Domnia fiului lui Ioan de Hunedoara, menționat chiar și în imnul de stat al României ca fiind cetățean român, este considerată ca fiind una dintre cele mai glorioase din istoria Ungariei. Expansiunea teritorială din timpul său i-a adus Budapestei cea mai vastă întindere din istorie, cuprinzând teritorii din sud-estul Germaniei, până în Croația și Polonia de astăzi, conducând în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia și Luzația și Austria.

Ce limbă vorbea, de fapt, Matei Corvin?

Și totuși, cu toate că avea origini atât maghiare, cât și române, Matei Corvin nu vorbea deloc limba română. Însă, fiind poliglot, cunoștea și vorbea fluent maghiara, italiana, croata, latina, dar și germana, ceha, slovaca sau alte limbi slave. Probabil pentru că în vremea sa limba română nu era total creată, Regele jumătate maghiar, jumătate român, nu vorbea deloc limba noastră. Abia în anul 1521 apare primul înscris în limba română, lucrare intitulată „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”, adresată judelui Brașovului.

Matei Corvin era fiul lui Iancu de Hunedoara, deci era român după tată, iar mama sa, Elisabeta Szilagy, era unguroiacă. Deși avea origini atât maghiare, cât și române, Matei Corvin era frecvent în conflict cu Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare. Maghiarii nu au vrut să pună prea mult accent pe originea marelui rege din motive evidente. Pe atunci, problema nu era etnia, ci descendența nobiliară.

De multe ori, dezavantajat pentru că nu provenea dintr-o familie nobiliară numeroasă, el răspundea mereu că se trage din romani, tocmai datorită faptului că valahii au fost urmașii Romei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net